Romii riscă să surpe o casă de patrimoniu, dar au poleit-o cu aur la interior

Romii riscă să surpe o casă de patrimoniu, dar au poleit-o cu aur la interior

Mai mulți pereți interiori, inclusiv o parte din structura de rezistență, ai unei splendide vile din Timișoara, au fost demolați pentru ca imobilul să semene cu un palat.

Imobilul, situat pe strada Cuvin nr.6, a intrat în proprietatea unor romi care l-au „dezmembrat” imediat ce au început să îl amenajeze pentru locuit. Inspectorii municipalității au descoperit că din interiorul clădirii lipsesc anumiți pereți, care au fost scoși pentru ca proprietarii să își creeze o aparență de palat, după care, pentru efect, au făcut risipă de aur.

La cererea noilor proprietari, constructorii au spart structura de rezistență a casei, demolând în interior zidurile de susținere. „Aici sunt doi proprietari, unul etnic rom, Melița Camelia Rus, la etaj, iar celălalt este o altă persoană care a cumpărat apartamentul de la parter. Etnicii sunt plecați în Occident, dar între timp în apartamentul lor s-a lucrat din greu. Este vorba despre niște lucrări de mare tehnicitate, puse în valoare cu foiță de aur. Totul este finalizat în interior, doar că, între timp, au dispărut niște ziduri de susținere. Polițiștii care au făcut aceste constatări au întocmit un referat pentru sesizarea organelor de urmărire penală conform Legii 50 / 1991”, a declarat pentru EVZ viceprimarul Timișoarei, Traian Stoia.

Pe pereții din interior rămași în picioare proprietarii săi făcut risipă de foiță de aur FOTO: ADI PÎCLIȘAN

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce romii simt nevoia să se înconjure de aur?

Lăsând deoparte ilegalitatea lucrărilor efectuate în imobil, fără autorizație, psihologii explică de unde provine de fapt apetența pentru decorurile aurite ale romilor, dar și lejeritatea cu care au intervenit în casa istorică, punând-o în pericol de surpare. Nu este vorba în niciun caz de o ură culturală față de populația majoritară, ci, mai degrabă, de un reces comunistoid, spun specialiștii, adăugat unui spirit de emulare.

„Când un rom își transformă obiectul patrimonial, pe de o parte el apelează la un funcționalism pe care l-a deprins din comunism, în care vede doar utilitatea unui imobil, nu și valoarea lui estetică sau culturală. În al doilea rând, vorbim de poleială. Acestea are la origine un complex de inadecvare (etnicul rom e presat să se simtă în societate inferior în raport cu populația majoritară, mai sărac, murdar etc). Populația majoritară împinge comunitatea romă în caricatural, iar aceasta din urmă, din spirit de emulare, acționează cum se vede. (…) Pe de altă parte, apetența spre poleială provine și din istoricul acestei etnii, din perioada când romii erau robi pe lângă biserici (poleite la rându-le cu aur) și castele/conace ale unor boieri”, explică psihologul Gabriel Diaconu.

Pe pereții din interior rămași în picioare proprietarii săi făcut risipă de foiță de aur FOTO: ADI PÎCLIȘAN