Roxana Soare, artista care spune poveşti fără cuvinte

Roxana Soare, artista care spune poveşti fără cuvinte

Desenele ei nu trebuie privite şi admirate, ci şi desluşite, pentru că fiecare conţine o întâmplare sau o cugetare. În această săptămână, operele ei pot fi văzute la ceainăria Teatrului Act.

Pereţii ceainăriei Teatrului Act din Bucureşti spun poveşti şi ascund maxime în spatele unor ilustraţii realizate de Roxana Soare, o artistă de 29 de ani, din Capitală.

Expoziţia cuprinde 21 de desene, ce fac parte din colecţiile "Atunci când desenele îmi spun poveşti" şi "Cuvinte ascunse", inspirate din diverse detalii ale vieţii de zi cu zi. "E de ajuns să văd o şosetă rătăcită pe podea în timp ce desenez, iar de aici se naşte o poveste pe hârtie", spune Roxana.

"Biroul meu este podeaua"

Ne puteți urmări și pe Google News

Când merge pe stradă şi-i vine o idee ce se pretează la o ilustraţie, Roxana îşi scoate telefonul mobil, o notează şi merge mai departe. Acasă o pune pe hârtie, iar apoi bagă desenul în sertar. Nu ştie clar când şi cum îşi va expune şi valoriza toate desenele, însă ştie că nu poate fără ele şi că, zilnic, timp de 4-5 ore trebuie să se dedice acestei pasiuni. "Aş desena întruna", spune Roxana.

Lucrează în paralel la mai multe ilustraţii, nu la birou, ci direct pe podea, printre desene, coli albe, creioane colorate, acrilice şi carioci. Tot pe podea pregăteşte o poveste în benzi desenate, o călătorie într-o lume pararelă, în compania unei "ţigăncuşe murdare şi haioase". Iar dacă îşi va permite, va publica şi un roman, ilustrat în totalitate, care va conţine doar câteva cuvinte scrise în cadrul desenelor.

Băiatul cu antena

Pentru că atât simţul umorului, cât şi cel artistic îi sunt bine dezvoltate, Roxana Soare găseşte pretexte pentru desen la tot pasul. Iar una dintre cele mai importante surse de inspiraţie este propria persoană.

"Mă pregăteam într-o zi să plec în oraş, mă aranjasem, îmbrăcasem o rochie elegantă şi, când să-mi pun cizmele, observ că uitasem în picioare o pereche de şosete pe care scria «Italia». Această imagine a devenit ulterior desen", îşi aminteşte ea.

La fel de spontană a fost şi decizia de a-şi face un blog, pusă în aplicare după o vizită la frizerie. "L-am însoţit pe soţul meu la frizerie, unde era un băieţel căruia îi stătea ridicată o şuviţă, ca o antenă. Mama lui i-a zis frizerului: «Faceţi-i ceva, că nu pot nicicum să-i aşez antena şi râd copiii la şcoală de el»". A pus scena pe hârtie de îndată ce a ajuns acasă, şi pentru a se distra şi alţii a creat, tot atunci, un blog cu desenele ei: www.drawforjoy.com.

Freelancer în publicitate

Designer de meserie, Roxana are ca pasiune desenul de când se ştie. "Când eram mică desenam cot la cot cu sora mea geamănă. Inventam poveşti, din care făceam benzi desenate şi, pentru că ideile veneau una după alta, nu mai aveam timp să scriu explicaţiile, aşa că le povesteam. Dacă intra cineva în camera noastră avea impresia că asistă la scene de teatru vorbit".

Pasiunea pentru desen a determinat-o să se înscrie la Liceul de arte plastice "Nicolae Tonitza", din Bucureşti, iar apoi să studieze la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Acum lucrează ca freelancer în publicitate.

  • Lucrările ei pot fi văzute la ceainăria Teatrului Act, din Calea Victoriei nr. 126, etajul 2, până pe 23 decembrie 2010.

"E de ajuns să văd o şosetă rătăcită pe podea în timp ce desenez, iar de aici se naşte o poveste pe hârtie." ROXANA SOARE, artist