Rusia a SPULBERAT un convoi în care se afla PETROLUL Statul Islamic. Dezastrul a fost filmat | GALERIE FOTO și VIDEO

Rusia a SPULBERAT un convoi în care se afla PETROLUL Statul Islamic. Dezastrul a fost filmat | GALERIE FOTO și VIDEO

Un atac aerian al bombardierelor rusești a spulberat un convoi de camioane în care se afla petrolul ISIS, în Nasih, la nord de orașul sirian Alep. Nu este clar dacă respectivul transport era destinat Turciei. Imaginile surprinse sunt spectaculoase, cu un fum gros care se ridică de la locul dezastrului și cu pompieri riscându-și viața într-o încercare disperată de a stinge cumplitul incendiu izbucnit în urma atacului. Potrivit relatărilor de la fața locului, în urma atacurilor ar fi fost lovită și mașina unei familii nevinovate.

Mai multe informații despre bombardarea camioanelor ISIS nu există. Atacul pare să aibă legătură cu acuzațiile reciproce pe care și le-au adus, în ultimele zile, Rusia și Turcia cu privire la implicarea în afaceri murdare cu petrolul furnizat de gruparea teroristă Statul Islamic. Conform dailymail.co.uk, președintele rus Vladimir Putin susține că ar fi primit, numai în ultimele zile, numeroase informații și piste legate de rutele folosite de teroriștii jihadiști pentru a transporta petrol pe teritoriul Turciei.

După incidentul militar din 24 noiembrie, Turcia şi Rusia au început să arunce cu acuze, fără să aibă neapărat şi dovezi. Erdogan spune că are o listă de oameni şi ţări care ar colabora cu ISIS. Nu a arătat-o, dar dă detalii despre un cetăţean rus care i-ar ajuta pe jihadişti să facă rost de bani. De cealaltă parte, ruşii prezentat doar o serie de imagini surprinse de satelit care ar indica cele trei trasee folosite pentru introducerea petrolului ISIS pe teritoriul turc. Ruta vestică duce către porturile turceşti de la Mediterană, cea nordică spre rafinăria Batman iar cea estică la baza uriaşă de transbordare din oraşul turcesc Cizre. Ministrul adjunct rus al apărării, Anatoli Antonov, acuzase ” a fost primul care a acuzat clasa politică de la conducerea Turciei, inclusiv pe președintele Erdogan și familia acestuia”, de a fi implicată în comerțul ilegal cu petrol al grupării teroriste Statul Islamic.

Recep Erdogan spune că acuzele lansate împotriva familiei sale de oficialii ruşi vor trebui susţinute cu probe. Preşedintele Turciei spune că el are dovezi despre cine este implicat în traficul cu petrol al grupării Statul Islamic. Însă nu le-a prezentat deocamdată public.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Unii cetățeni ruși și sirieni cumpără petrol de la ISIS și avem o listă de țări și dovezi detaliate că unii oameni vând, îi vând petrol regimului sirian care mai departe îl vinde altor țări”, a acuzat președintele turc.

Unul dintre rușii despre care vorbește președintele turc este de fapt un sirian, omul de afaceri George Haswani. Acesta deja a fost sancționat de Uniunea Europeană sub suspiciunea că ajută gruparea teroristă. Iar Recep Erdogan spune că Haswani ar avea și pașaport rus pe lângă cel sirian.

Un atac verbal la adresa Turciei a lansat și Vladimir Putin în discursul său despre starea națiunii. „Allah le-a luat minţile liderilor turci!”. Sunt cuvintele lui Vladimir Putin, rostite în discursul despre starea naţiunii ruse. Un discurs care a fost dominat de conflictul cu Turcia. Vladimir Putin avertizează că Rusia nu va uita şi nu va lăsa nepedepsită ceea ce el numeşte lovitura mişeleacă a turcilor.

De la Ankara, a venit repede replica: Recep Erdogan susţine că poate dovedi că Rusia cumpără petrol de contrabandă de la teroriştii Statului Islamic. Adică, exact aceeaşi acuzaţie pe care lansat-o şi Vladimir Putin în ceea ce îl priveşte. Nu e vorba doar de un război al declaraţiilor: războiul economic e în toi! Azi, Rusia a mai lovit o dată: a anunţat suspendarea proiectului privind gazoductul Turkish Stream.

De la doborârea avionului rusesc, Moscova a impus Ankarei o serie de sancțiuni. Va fi limitat sau oprit importul unor bunuri din Turcia, operațiunile firmelor turcești de pe teritoriul rusesc vor fi limitate, iar agențiile de turism din Rusia nu vor mai vinde vacanțe pentru destinații din Turcia. De la 1 ianuarie, turcii vor avea nevoie de viză ca să intre în Rusia, iar companiile rusești nu vor mai putea angaja cetățeni turci.

Vladimir Putin a dat însă de înțeles că nu dorește o escaladare militară după incidentul din 24 noiembrie, când un avion militar rus implicat în bombardamentele din Siria a fost doborât de armata turcă.

„Nu ne vom scoate săbiile din teacă, dar dacă cineva își închipuie că odată comisă această crimă poate scăpa cu câteva restricții în agricultură sau construcții sau orice altceva de acest gen, ei bine, se înșală”, a punctat Vladimir Putin.