Rusia este în criză. UE și SUA înăspresc sancțiunile

Rusia este în criză. UE și SUA înăspresc sancțiunile

UE și Statele Unite adoptă noi penalității, aratând țării conduse de Vladimir Putin că nu au uitat „episodul Crimeea”

În plină criză economică și financiară în Rusia, în condițiile în care rubla s-a depreciat într-o singură zi (marți) cu 20%, iar prețul petrolului a scăzut la minimul ultimilor cinci ani, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii impun noi sancțiuni. Ieri, UE a anunțat că va penaliza peninsula Crimeea, anexată în martie la Rusia. Cel mai probabil, în cadrul Consiliului European care începe astăzi, se va adopta un plan de sancțiuni care prevede interzicerea investițiilor europene în Crimeea.

Cetățenilor UE li se va interzice să cumpere sau să finanțeze companii din peninsulă. Noile sancțiuni au menirea de a arăta liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, că, în ciuda devalorizării rublei și a crizei din Rusia, nu se pune problema îndulcirii atitudinii față de Moscova. „Există consecinţe pentru încălcarea normelor de drept internaţional”, a precizat un oficial al UE pentru Reuters. Și președintele american Barack Obama a anunțat că va promulga legea adoptată de Congresul SUA, care autorizează noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Cea mai acută criză din 16 ani

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele zile, criza rusească s-a acutizat. Rubla a pierdut peste 40 de procente în raport cu euro și dolarul american, de la începutul anului. Pentru a atenua pe cât posibil tensiunile de pe piața financiară, banca centrală a Rusiei vinde zilnic miliarde de dolari.

Companiile și băncile rusești au practic închis accesul la finanțare, ceea ce are efecte nefaste în economie. Banca centrală a crescut dobânda cu 6,5 puncte, până la 17%, de asemenea pentru a ajuta moneda să se echilibreze. Criza seamănă tot mai mult cu aceea din 1998, când, pe fondul unei deprecieri acute a monedei naționale, Rusia a declarat intrarea în incapacitate de plată.

Efecte în România

Zilele trecute, criza din Rusia s-a resimțit pe piața financiară de la noi, leul depreciindu-se în raport cu euro până la cel mai slab nivel din ultimele 11 luni. În schimb, ultimele două zile au fost calme, iar leul s-a stabilizat. Analiștii Tradeville consideră că efectele crizei rusești asupra României vor fi limitate. „Criza valutară din Rusia va fi dificil de reglat, întrucat cauzele acesteia sunt externe, însă efectele negative ale deprecierii rublei asupra României ar trebui să fie nesemnificative. Cel puțin deocamdată, nu avem o criză în regiune sau a piețelor emergente în general, iar filierele propăgarii vreunei crize a rublei către sistemul financiar și economic al României nu sunt solide”, au comentat aceștia.