RUSIA nu este în vocabularul noului preşedinte al BULGARIEI

RUSIA nu este în vocabularul noului preşedinte al BULGARIEI

Noul preşedinte al Bulgariei, generalul Rumen Radev, nu a rostit cuvântul Rusia în cuvântările pe care le-a ţinut la ceremoniile de învestire în funcţie.

În campaniei electorale în urma căreia a ajuns la putere, Radev s-a arătat îngăduitor faţă de anexarea Crimeii de către Rusia şi a susţinut relaxarea sancţiunilor occidentale impuse Moscovei.  

Rumen Radev, câştigătorul alegerilor prezidenţiale desfăşurate pe 13 noiembrie, a fost duminică învestit oficial ca preşedinte al Bulgariei în urma unei ceremonii militare care s-a desfăşurat în centrul capitalei Sofia, după ce săptămâna trecută el a depus jurământul în cadrul unei prime ceremonii la Parlament. Atitudinea sa faţă de Rusia stârneşte deja îngrijorări, deşi preşedintele bulgar are puteri limitate.

Conform ceremonialului din Bulgaria, preşedintele a fost învestit cu onoruri militare. Mandatul lui Radev va avea cinci ani, dar el se anunţă agitat încă din primele zile, întrucât prima măsură pe care va trebui să o ia este dizolvarea Parlamentului şi convocarea alegerilor legislative anticipate - probabil pentru luna martie -, în încercarea de a soluţiona criza provocată de demisia guvernului Borisov, rămas deocamdată interimar.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Am fost martorii a trei decenii de erori, un timp pierdut. Dar nu ne-am abătut de la calea noastră, de la tranziţia paşnică înspre o societate membră a Uniunii Europene”, a spus Radev în discursul rostit alături de preşedintele care şi-a încheiat mandatul, Rosen Plevneliev, la ceremonia desfăşurată în faţa Catedralei Alexander Nevski.

“Voi lucra activ împreună cu partenerii noştri pentru o integrare europeană accelerată a Bulgariei, dar în acelaşi timp voi apăra drepturile, interesele şi demnitatea naţiunii şi a poporului meu”, a continuat noul preşedinte bulgar. El a subliniat săptămâna trecută, în discursul susţinut la ceremonia de depunere a jurământului, că Bulgaria trebuie să rămână în Uniunea Europeană şi în NATO, dar să-şi apere interesele în interiorul acestor organizaţii, insistând că “politica externă a Bulgariei trebuie formulată acasă şi susţinută în exterior, nu invers”.

Într-o declaraţie dată după încheierea ceremoniei de duminică, Radev a enunţat printre principalele probleme ale Bulgariei erodarea democraţiei, corupţia şi percepţia că justiţia este absentă, precum şi inegalităţile în creştere dintre bogaţi şi săraci.