RUSIA respinge categoric acuzațiile privind CRIMELE de război după bombadarea unor SPITALE din Siria

RUSIA respinge categoric acuzațiile privind CRIMELE de război după bombadarea unor SPITALE din Siria

Franța și Turcia au declarat că loviturile aeriene asupra spitalelor din nordul Siriei constituie crime de război. Circa 50 de persoane au fost ucise în atacurile cu rachete asupra unor școli și spitale din regiune, a anunțat ONU, conform BBC News.

Ministerul turc de Externe acuză Rusia de atacuri, iar președintele Bashar al-Assad și-a exprima neîncrederea în planurile de a implementa „încetarea ostilităților în Siria”.

Săptămâna trecută, puterile lumii au căzut de acord să colaboreze pentru a se ajunge la un armistițiu în Siria, la finalul acestei săptămâni.

Emisarul ONU în Siria, Staffan de Mistura, se află la damasc, pentru a discuta despre implementarea acordului, care se referă la furnizarea imediată a unor ajutoare umanitare în zonele afectate de război. În primele comentarii după anunț, președintele Assad a spus că un astfel de acord privind încetarea focului nu înseamnă că toate părțile vor depune armele. „Acum spun că vor încetarea focului într-o săptămână. Cine poate să îndeplinească toate aceste condiții și criterii într-o săptămână?”, a spus Assad.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel puțin 12 oameni au murit în Azaz și în zonele înconjurătoare, două spitale și dopuă școli fiind lovite.

În Maarat al-Numan, provincia Idlib, un spital condus de Medicii fără Frontiere a fost complet distrus. Șapte oameni au murit și opt sunt dați dispăruți, conform organizației caritabile, care a vorbit despre un „atac deliberat”.

Legea umanitară internațională interzice orice atac asupra pacienților și a personalului medical, asupra oricăror facilități medicale, care nu sunt folosite în scopuri militare. Chiar dacă sunt identificate ca obiective militare, astfel de ținte nu pot fi atacate dacă victimele civile colaterale ar fi mai numeroase decât câștigurile în plan militar. Atacurile nediscriminatorii sunt interzise.

Mego Terzian, președintele MfF, a declarat pentru reuters că „fie guvernul sirian, fie Rusia” sunt responsabile. Dar ambasadorul sirian la Moscova,  Riad Haddad, a explicat că SUA sunt de vină, o afirmație pe care Pentagonul a calificat-o imediat ca fiind „complet falsă”. „Noi nu avem niciun motiv să atacăm în Idlib, pentru că ISIS nu este activă acolo”, a spus un purtător de cuvânt american.  

Un alt spital în Maarat al-Numan a fost, de asemenea, lovit, fiind uciși trei oameni, spun activiștii. SUA și ONU nu au acuzat direct resposnabilii pentru bombardamente, dar au fost foarte critici la adresa acestor violențe.

„Dacă regimul Assad și susținătorii lui vor continua aceste atacuri, atunci sunt îndoieli în privința dorinței Rusiei de a pune capăt la brutalitatea continuă a lui Assad împotriva propriului popor”, a arătat Departamentul de Stat.

Franța a condamnat atacurile asupra clinicii MfF în cei mai duri termeni, iar ministrul de Externe, Jean-Marc Ayrault, a spus clar că „este vorba despre crime de război”. La fel a afirmat și Turcia, în contextul unor relații extrem de tensionate cu Rusia, în urma ocupării unor poziții opuse în războiul din Siria. Rusia susține guvernul sirian, lansând o ofensivă asupra rebelilor sirieni, sub pretextul că lovesște teroriștii ISIS.

Între timp, forțele kurde au capturat orașul Tal Rifaat de la rebelii islamiști din nordul Siriei, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.