Rusia s-a blindat antirachetă: în 2015 vrea să lanseze sisteme spațiale pentru protecție antibalistică

Rusia s-a blindat antirachetă: în 2015 vrea să lanseze sisteme spațiale pentru protecție antibalistică

Teritoriul Federaţiei Ruse este bine protejat din toate direcţiile în faţa oricăror potenţiale ameninţări cu rachete, a avertizat ministrul rus adjunct al Apărării, Iuri Borisov.

Borisov a făcut respectiva declaraţie cu ocazia inaugurării unei plăci memoriale în onoarea primului proiectant general al sistemului sovietic de avertizare timpurie în caz de atac cu rachete, V.G.Repin, la sediul corporaţiei “Vâmpel”, din cadrul concernului Almaz-Antei, informează TASS.

“La ora actuală, nu avem practic nicio zonă neprotejată. Dispunem de un câmp informaţional cuprinzător”, a adăugat el, indicând că, în prezent, Rusia a angajat lucrări pentru dezvoltarea sistemului de observare a ameninţărilor cu rachete în scopul îmbunătăţirii gradului ei de securitate, deoarece apar noi pericole în ceea ce priveşte interceptarea şi ghidarea ţintelor balistice.

“În planurile instituţiei noastre se numără restabilirea segmentului spaţial al acestui sistem. Lucrările sunt în grafic. După lansarea primelor aparate cosmice, ne aşteptăm la o contribuţie substanţială a segmentului spaţial la Sistemul general de avertizare timpurie a lansărilor de rachete”, a declarat oficialul rus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, sistemul rusesc de avertizare în cazul atacurilor cu rachete îşi perfecţionează acum componenta de transmitere a semnalului. El a indicat îndeosebi că, după caracteristicile sale, staţia radar din Kaliningrad depăşeşte de şase ori parametrii cerinţelor tehnice.

După cum declarase anterior agenţiei TASS, preluată de Agerpres, actualul proiectantul general al sistem rusesc de avertizare a lansărilor de rachete, Serghei Boev, lansarea primelor aparate cosmice în cadrul acestui sistem este planificată pentru 2015. Boev a mai spus că, în prezent, Rusia încearcă să dezvolte un sistem spaţial unic, iar rolul segmentului de avertizare timpurie în cazul atacurilor cu rachete va creşte cu timpul.

În luna aprilie şi-a încetat brusc activitatea satelitul geostaţionar din cadrul sistemului “Oko-1”, creat în anii 1990 pentru a detecta lansări de rachete balistice intercontinentale. Astfel, din cele şase aparate cosmice de pe o orbită eliptică înaltă au rămas doar două, care funcţionează doar trei ore pe zi. 

Armata a asigurat atunci că pierderea acestui satelit nu va afecta eficienţa sistemului de avertizare în cazul atacurilor cu rachetă, care se bazează în special pe radarele de la sol. Potrivit unor experţi, un nou satelit din acelaşi sistem va fi lansat pe orbită înainte de sfârşitul acestui an.