Rusia se pregăteşte de anexarea Lituaniei. Ţările Baltice sunt şi ele în vizorul Moscovei

Rusia se pregăteşte de anexarea Lituaniei. Ţările Baltice sunt şi ele în vizorul Moscovei

Recent Rusia a instalat rachete anti-navă de tip Bastion în Kaliningrad la frontiera Poloniei cu Lituania. Acestea au mai fost utilizate în Siria

Rusia se pregăteşte de mai multă vreme de o contraofensivă la adresa NATO. Totodată se cunoaşte în mediile de intelligence (informatii  - n.n) despre planul Rusiei de a anexa Lituania, după anexarea Crimeei concomitent cu declanşarea unei operaţiuni contra Ţărilor Baltice. Scopul Rusiei este de a îşi asigura supremaţia geostrategică în raport cu NATO. România ar fi o ţintă prea uşoară.

Polonia este centrul operaţional de acţiune a NATO pe Europa Centrală şi de Est fiind ţara leadership a NATO şi găzduind un scut antirachetă înaintea României. Summitul NATO de la Varşovia a statuat acest lucru, dar şi faptul că Lituania reprezintă graniţa orientală a NATO. Este clar că Polonia şi Lituania sunt ameninţate, susţine analistul militar expert în intelligence Sebastian Sârbu.

Încă din octombrie decizia anunţată de către ministerul italian al apărării, Roberto Pinotti de a trimite trupe militare italiene în Lituania, conform Summitului NATO de la Varşovia a stârnit puternice controverse politice în Italia, dar şi reacţia belicoasă a Moscovei. Rusia vrea să prindă NATO pe picior greşit şi să genereze un război hibrid în Ţările Baltice - este de părere Sârbu.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Utilizarea rachetelor Bastion folosite deja în Siria transmite un semnal clar de intervenţie militară iminentă asupra Lituaniei, dar şi a unui atac posibil, cu ţinte strategice contra Poloniei. Ministerul Român al Apărării are aceste informaţii încă de la inceputul anului. „Ambasadorul României la Washington George Maior a comis un deserviciu ţării noastre prin faptul că s-a grăbit să facă politică de lobby la nivelul noului preşedinte SUA Donald Trump, pentru statul român, în condiţiile în care nu avea toate informaţiile. El a susţinut necesitatea continuării parteneriatului strategic cu SUA, motivând pericolul rusesc ce ne-ar ameninţa securitatea. Practic ambasadorul s-a făcut de râs fiindcă s-a dus la Washington în numele noii Axe Bucureşti-Bonn“, a declarat Sebastian Sârbu.

România, ţinta războiului informaţional

Acesta este de părere că deocamdată România nu va fi decât ţinta războiului informaţional, dar şi a propagandei ruse, cu încercarea de deturnare a alegerilor din ţara noastră. Nu întâmplător forţele speciale americane ale CIA şi FBI s-au retras de urgenţă din Ucraina şi au fost relocate în România şi Cehia. În Cehia s-a înfiinţat recent o unitate specială important propagandei ruseşti. La fel trebuie să facă şi România. Practic agenţiile de propagandă la comanda Moscovei nu au aşteptat nici măcar rezultatele alegerilor din SUA şi au lansat ideea unui atac militar împotriva României din partea Rusiei. „Este clar că suntem inofensivi iar propaganda nu ridică preţul apărării noastre“, susţine Sârbu.