Rusia subminează SUA și Occidentul peste tot în lume. Azi, Afganistanul | PULSUL PLANETEI

Rusia subminează SUA și Occidentul peste tot în lume. Azi, Afganistanul | PULSUL PLANETEI

Abundența de audieri publice din SUA a adus în prim plan o realitate de care opinia publică americană a putut să ia act, dacă diplomații, militarii și agenții fiscului implicați în combaterea finanțărilor organizațiilor teroriste o știau bine:

Rusia are o strategie de subminare a intereselor SUA și ale Occidentului peste tot în lume. Declarațiile au venit în mod repetat de la cele mai importante figuri ale establishmentului american de Apărare, ultima oară chiar săptămâna trecută, în fața Comisiei pentru forțele armate a Senatului SUA, condusă de Senatorul John Mc Cain.

Potrivit lui Curtis Scaparrotti, comandantul forțelor din Europa ale Alianței Nord-Atlantice, talibanii care luptă împotriva forțelor afgane și ale NATO ar putea să fie trimiși în Afganistan chiar de Rusia, cu susținerea, finanțarea și dotarea militară venită de la Moscova, O Rusie care este pe cale să redevină un „actor mondial”, extinzânduși influența în mai multe locuri din lume, nu doar în Afganistan. Comandantul forțelor americane din Afganistan, generalul John Nicholson, arătase deja, încă din luna februarie, că Rusia se numără printe țările care contribuie la influența talibanilor și le conferă legitimitate, împotriva eforturilor NATO de stabilizare a Afganistanului.

Una dintre cele mai mari greșeli ar fi ca finanțarea pentru forțele armate, care crește substanțial sub noua administrație Trump la circa 1000 de miliarde de dolari pe an timp de 5 ani, să se facă prin tăieri importante din bugetele altor autorități federale care contribuie la securitatea Americii. Astfel, Statele Unite funcționează pe baza triadei 3D – Apărare, diplomație și dezvoltare (Defense, diplomacy, development), astfel încât tăierea la nivelul Departamentului de Stat sau US AID subminează și efortul concret la nivelul Apărării care nu poate să reacționeze singură în fața tuturor amenințărilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot generalul Scaparrotti a insistat la audieri direct și asupra rolului diplomației americane, domeniu în care administrația președintelui Donald Trump intenționează să reducă bugetul cu 28%. Comandantul forțelor din Europa ale Alianței Nord-Atlantice a afirmat că tăierile de fonduri i-ar îngreuna munca. Dacă Scaparrotti a apărat Departamentul de Stat, Șeful statului Major interarme, generalul Joe Dunford, care a susținut mărturia în ajunul audierii lui Scaparrotti, a insistat pe rolul pe care- l deține Trezoreria în combaterea organizațiilor extremite prin urmărirea și tăierea alimentării cu fonduri. Dunford a arătat că în prima linie împotriva acestora nu se află militarii, ci agenții fiscului și ai Departamentului de Stat, lucru reluat și de Scaparrotti.

Reacția Federației Ruse a fost furibundă: Moscova a lansat un mesaj pe surse, prin Ministerul Afacerilor Externe, care a respins dur susținerile din timpul audierii potrivit cărora ar susține și alimenta insurgența talibană din Afganistan. Moscova a anunțat că e o minciună și o formulă prin care Washingtonul vrea să ascundă eșecurile sale repetate în Afganistan, unde Rusia nu mai este din 1989.

Pe de altă parte, cu nu mai mult de o săptămână înainte, când o asemenea acuzație a fost formulată de Pentagon, MAE rus a recunoscut că are contacte cu talibanii, dar contactele vizează diplomația și negocierea, nicidecum susținerea talibanilor. Departamentul de Stat al SUA a acuzat însă că, prin asemenea discuții sau negocieri în conferințe precum cea de la Moscova, săptămâna viitoare, Rusia crește vizibilitatea talibanilor și legitimitatea lor, împingându-i să facă atacuri și să atace prezentul guvern afgan și autoritatea sa.

Nu e vorba despre o excepție, ci despre regula dată de strategia Moscovei de subminare a intereselor occidentale pe toată linia. O face în Siria, în Irak, în raport cu Iranul, în Orientul Mijlociu, în Egipt, în Balcanii de Vest, în Estul Europei. Mai grav, potrivit lui Rose Gottenmoeller, adjunctul secretarului general al NATO, o face în Libia, chiar încălcând votul și rezoluția Consiliului de Securitate al ONU prin care este susținut Guvernul de uniune națională legitim, Moscova alegând să-l susțină pe Khalifa Haftar, generalul rebel care a reluat controlul asupra rafinăriilor libiene. Rusia revine pe toată linia în Africa de Nord, ocupând vechile baze din Egipt și Estul Libiei.