Rusia trece la contraofensivă în estul Europei

Rusia trece la contraofensivă în estul Europei

Moscova pregătește pentru anul viitor o „primăvară rusă” prin care vrea să se folosească de țări precum Ungaria pentru a destabiliza UE din interior, avertizează un grup de experți britanici.

Kremlinul își activează susținătorii din conducerea mai multor țări din Europa Centrală și de Est pentru a lansa, la începutul anului viitor, un proces de destabilizare a UE botezat de experți „primăvara rusă”. Ungaria va fi vârf de lance în cadrul acestor eforturi de șubrezire din interior a Uniunii Europene, avertizează Centrul Euroasiatic pentru Informații Strategice, un institut din Londra specializat în politicile expansioniste ale Moscovei.

Semnalele recente venite dinspre Budapesta par să susțină teoria sus-amintită: împrumutul de 10 miliarde de euro contractat de Ungaria de la Rusia, punerea la îndoială a eficienței sancțiunilor europene aplicate Moscovei, renegarea democrației liberale de către premierul ungar Viktor Orban și admirația pentru sistemul politic rusesc, eforturile Ungariei pentru a implementa proiectul South Stream inițiat de Rusia și refuzul ungurilor de a alimenta cu gaze Ucraina.

Tensiuni etnice

Ne puteți urmări și pe Google News

În primul rând, Moscova vrea să folosească țări precum Ungaria pentru a-și face lobby la Bruxelles, cu scopul final anularea sancțiunilor impuse de UE Rusiei. Astfel, institutul londonez susține că Rusia încearcă să momească Budapesta, nu prin stimulente economice pentru că statul rus traversează o perioadă dificilă din acest punct de vedere, ci prin sprijin al politicii lui Viktor Orban față de teritoriile locuite de o majoritate ethnică maghiară, precum cele din centrul României sau din vestul Ucrainei. Astfel de acțiuni destabilizatoare, care se pliază pe interesele Rusiei în estul Europei, în special în Ucraina și Republica Moldova, sunt pregătite și pentru Cehia, mai atrage atenția centrul londonez.

Moscova se folosește de situația internă din Ungaria pentru a încuraja Budapesta să promoveze o politică agresivă în regiune și să se opună pe cât posibil UE. Teoria avansată de experții Centrului Euroa-siatic pentru Informații Strategice vine la doar o săptămână după ce Statele Unite au impus restricții de călătorie unui număr de șase oameni de afaceri și oficiali unguri, suspectați de corupție, o măsură fără precedent pentru un stat NATO și UE.