Rutele blatiștilor. Rețelele de cale ferată folosite de călătorii frauduloși

Rutele blatiștilor. Rețelele de cale ferată folosite de călătorii frauduloși

La solicitarea „Evenimentului zilei”, Direcția de Poliție Transporturi ne-a dezvăluit care sunt cele șapte magistrale CFR pe care circulă, cel mai des, călătorii fără bilete. În top se afl ă 14 rute, iar cele mai frecventate sunt București-Titu și București-Videle.

O amplă acțiune a Direcției de Poliție Transporturi (DPT) din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) a scos la iveală numărul mare de „blatiști” care circulă pe calea ferată. Numai în primele șase luni ale acestui an, au fost prinși peste 40.000 de călători frauduloși.

Dintre aceștia, pe lângă blatiști, așa cum sunt denumiți călătorii fără bilet, o bună parte sunt și cei care se folosesc, ilegal, de biletele acordate gratuit pentru veterani de război, persoane cu handicap sau alte categorii sociale. „Cele mai multe probleme le avem pe trenurile de navetiști. Cei care lucrează în București sau în marile orașe. Aceștia pleacă și vin cu trenul la și de la serviciu. Printre rutele cu cei mai mulți călători frauduloși se numără București-Titu sau București- Videle”, ne-a dezvăluit comisarul șef Ioan Hîrțan, ofițer specialist în cadrul DPT.

Peste 12.000 de trenuri au fost verificate

Ne puteți urmări și pe Google News

DPT ne-a comunicat că, pentru combaterea călătoriilor frauduloase, poliţiştii au patrulat, împreună cu personalul CFR , în 12.585 de trenuri, fiind depistați 41.226 de călători frauduloşi. La solicitarea „Evenimentului zilei”, DPT ne-a precizat care sunt zonele cu cele mai multe probleme, pe linia călătoriei frauduloase. S-a constatat că majoritatea „ilegaliștilor” folosesc 14 rute de pe șapte magistrale feroviare, denumite Secții.

- Secția 900: București- Videle, Recaș Timișoara;

- Secția 901: București-Titu;

- Secția 200: Arad-Radna, Sibiu- Cristian;

- Secția 300: Oradea-Vadu Crișului, Brașov-Racoș, Sighișoara-Mureni;

- Secția 500: Suceava- Dolhasca,Buzău-Focșani, Ploiești Sud-Buzău;

- Secția 701: Slobozia Veche- Urziceni, Urziceni- Ploiești-Sud;

- Secția 802: Călărași Sud- Ciulnița.

Și morții fac naveta

Pe lângă blatiști, polițiștii din cadrul Direcției de Poliție Transporturi au înregistrat mii de infracțiuni comise de persoane care facilitează călătoriile frauduloase. Numai anul acesta au fost constatate aproape 60 de infracțiuni de folosire, fără drept, a legitimațiilor de călătorie gratuite acordate, în baza legii, veteranilor și văduvelor de război, precum și persoanelor cu dizabilități.

„Infracțiunile pe care leam constatat sunt: utilizarea unor legitimații false, folosirea frauduloasă a unei legitimații de călătorie pe numele altor persoane, folosirea unor documente contrafăcute sau folosirea biletelor fără drept, în numele altor persoane”, a dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, comisarul șef Marin Motoc, directorul DPT.

Șeful polițiștilor de la transporturi ne-a spus că au fost întâlnite cazuri în care biletele gratuite pentru veterani erau întocmite chiar și pe numele unor persoane decedate. „Unii dintre cei depistați de noi foloseau datele de identitate ale unor bătrâni care nu mai erau în viață”, a explicat ofițerul.

Pagubă de 800.000 lei

Din datele oficiale reiese că doar la una dintre acțiuni, de la 41 de călători frauduloși au fost încasate suprataxe de 760 de lei. Cei peste 41.000 de călători fără bilet, prinși în primele șase luni ale acestui an, au fost taxați cu aproape 800.000 de lei.

„Este o estimare a pagubei produsă Ministerului Transporturilor de cei care circulă fără să plătească biletul, pe calea ferată”, ne-a explicat un ofițer de la Poliția Transporturi.

Samsarii de bilete

Polițiștii de la Transporturi ne-au explicat cum sunt folosite de către escroci biletele gratuite acordate de CFR, în baza Legii veteranilor de război. Foarte multe sunt „recoltate” de la țară de „samsarii de bilete”.

Unii dintre colectori sunt comercianții ambulanți de tigăi, oale sau cazane, în general etnicii romi care umblă din sat în sat. Aceștia obțin biletele gratuite de la veterani, văduve sau urmașii lor în schimbul unor sume modice de bani sau în schimbul unor produse. Apoi, „samsarii” le vând în piețele din Botoșani, Suceava, Vaslui sau Iași, cu sume cuprinse între unu și cinci lei. Le cumpără, de obicei, titularii de carnete de veteran.

Escrocherii în numele veteranilor de război

Trei dintre cele mai vechi „cliente” ale polițiștilor de Secția Regională de Poliție Transporturi (SRPT) București sunt Margareta Drăgan, de 89 de ani, din județul Suceava, Maria Apostu, de 83 de ani, din județul Vaslui și Lăcrămioara Maricela Scarlaciuc, de 47 de ani, din Botoșani. Comisarul Sorin Marinescu, din cadrul SRPT (foto) ne-a spus că Apostu și Scarlaciuc au fost prinse că au completat şi folosit, ilegal, 874 de cupoane de veterani, în perioada 2012 – 2013. Prejudiciul cauzat este de circa 75.268 de lei.

Toate cele trei apar pe rolul instanțelor din județele Ilfov, Suceava sau Vaslui, de mai bine de șase ani, fiind judecate și condamnate, cu suspendare, pentru înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals privind identitatea. Cu toate acestea, Maria Apostu și Maricela Scarlaciuc continuă să vină, aproape zilnic, în Gara de Nord, din București. Acolo ajung cu „clienți” și pleacă cu alții pe rute precum București-Iași sau București Suceava.

Țepe cu bilete „la jumătate de preț”

Despre cum acționează Maria Apostu și Maricela Scarlaciuc (foto) ne-a povestit comisarul Sorin Marinescu, de la SRPT București. Maria Apostu cumpără bilete gratuite de la diferite persoane, le completează cu datele de identitate ale unor veterani sau văduve, apoi acostează călători. După ce se asigură că are mai mulți clienți, vasluianca merge la casa de bilete și cere tichetele CFR în schimbul cupoanelor. Pentru un transport pe distanța București-Iași, de exemplu, călătorii îi plăteau Mariei Apostu între 40 și 50 de lei, față de 94 de lei cât costă un bilet clasa a II-a. Diferența este pagubă la Ministerul Transporturilor, care decontează CFR-ului călătoriile gratuite. Femeia, în calitate de văduvă de veteran, îi însoțește pe călători, spunând că sunt cunoștințele ei.

Maricela Lăcrămioara Scarlaciuc nu este nici măcar văduvă de veteran, ci doar se folosește de acele bilete gratuite. Ea „fură” identitatea unor pensionari sau persoane cu handicap, completează biletele și, după ce intră în posesia tichetelor CFR, le spune clienților să se urce în tren. Apoi, dispare, lăsând oamenii care i-au dat 40-50 de lei pentru o călătorie, în voia controlorilor. În tren, oamenii sunt amendați pentru că nu sunt însoțiți de titularul carnetului de veteran.

Navetiștii circulă cu escrocii

Conform legii, văduvele și veteranii de război au dreptul la șase până la 12 călătorii gratuite pe trenurile CFR. Cu toate acestea, numeroase grupuri de navetiști care circulă, frecvent, pe calea ferată apelează la aceste persoane pentru a plăti mai puțin. Până în prezent, un singur beneficiar de legitimație de veteran a fost condamnat la închisoare cu executare, Dan Puțan, care a primit doi ani de închisoare, în octombrie, anul trecut, în urma unei decizii a Judecătoriei Buftea.;

Riscurile călătoriilor frauduloase

Polițiștii de la Transporturi atrag atenția asupra pericolului la care se expun atât cei care folosesc ilegal bilete gratuite, cât și călătorii care riscă să fie amendați din cauza escocilor.

● Înșelăciunea este pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani;

● Falsul material în înscrisuri oficiale – pedepsit cu închisoare de la unu la cinci ani;

● Uzul de fals – pedepsit cu închisoare de la două luni la doi ani sau amendă;

În plus, au existat cazuri în care veteranii au fost bătuți de către clienții frauduloși sau atacați în gări pentru a li se lua banii. Polițiștii își amintesc de un fost colonel de jandarmi – veteran de război – care a fost înjunghiat, în urmă cu câțiva ani, în toaleta unui tren care circula pe ruta Botoșani-București. La rândul lor, călătorii care circulă fraudulos pot fi amendați cu sume cuprinse între 100 și 500 de lei.