EXCLUSIV. Plângere penală: ”Consider că s-a pus în mod intetionat în pericol viață cetățenilor orașului Timișoara”

EXCLUSIV. Plângere penală: ”Consider că s-a pus în mod intetionat în pericol viață cetățenilor orașului Timișoara”

Un stomatolog din Timișoara e mai tare decât autoritătile de mediu. El a descoperit incălcări flagrante ale legii, realizate de Primăria Timișoara, cu girul edilului-șef. Toate sunt evidențiate, culmea, în Raportul Primarului pe anul trecut, însă reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului sau ai Gărzii de Mediu, nu au sesizat cum deciziile primarului au afectat viața cetățenilor.

Mugur Lucian Șerdean le-a făcut plângere penală, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, conducerii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul județean Timiș (pentru comiterea infracțiunilor de neglijență în serviciu Art.298 Noul Cod Penal, abuz în serviciu Art.297 Noul Cod Penal, distrugerea calificată Art.254 Noul cod penal, distrugerea din culpă Art.255 Noul Cod Penal), conducerii Direcției de Mediu din cadrul primăriei  Municipiului Timișoara, primarului municipiului Timișoara, Nicolae Robu (aceleași infracțiuni), conducerii Ageției Naționale pentru Protecția Mediului Timiș (pentru comiterea infracțiunilor de neglijență în serviciu Art.298 Noul Cod Penal, abuz în serviciu Art.297 Noul Cod Penal), respectiv prefectului Mircea Bacală (neglijență în serviciu Art.298 Noul Cod Penal). De asemenea, reclamația vizează și societatea de spații verzi a municipalității, SC Horticultuera SA, dar și alte firme care execută, pe contract, lucrări în domeniu, pentru primăria Timișoara, SC Rogera Prestcom SRL si SC Green City Andliv SRL.

Aproape 10.000 de copaci tăiați ilegal

Primăria municipiului Timișoara  prin Direcția de Mediu a coordonat, verificat și recepționat lucrări de întreținere, tăieri de corecție, elagare și defrișare arbori, prestate de societătile menționate anterior. În fapt aceste acțiuni asupra arborilor constituie infracțiune în conformitate cu Legea nr. 24 din 15 ianuarie 2007 (**republicată**)(*actualizată*) privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților*), a descoperit reclamantul. 

Ne puteți urmări și pe Google News

 ”În fapt Primăria Timișoara, prin acțiunile premeditate de tăiere de arbori ornamentali de pe rază municipiului Timișoara din 2012-2016, a încălcat articolul 12 al legii. Direcția de mediu declară că în perioada 2012-2016 s-au tăiat 9800 de arbori. Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș este cea care a elaborat avizele pentru tăierea/toaletarea pomilor la propunerea Direcției de mediu din primăria Timișoara deși acest lucru se putea face doar în situațiile prevăzute de lege. În realitate acțiunile de tăiere s-au produs asupra pomilor sănătoși indiferent de vârstă și care nu se încadrau la excepțiile din lege. Pomi sănătoși și integri au fost măcelăriți fără milă în ultimii patru ani fără că cineva să sesizeze încălcarea legii. Un exemplu elocvent îl constituie renovarea Pieței Bălcescu din Timișoara în urmă căreia toată vegetația formată din pomi și arbuști a fost înlăturată, fără a există vreo explicație logică și fără a replanta în final ați pomi pe aceleași amplasamente”, arată Șerdean.

”S-a pus în mod intenționat în pericol viață cetățenilor orașului Timișoara”

Prin acțiunea de tăiere a pomilor a fost încălcată și legea Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, lege al cărui scop este protejarea sănătății umane și a mediului ca întreg prin reglementarea măsurilor destinate menținerii calității aerului înconjurător acolo unde această corespunde obiectivelor pentru calitatea aerului înconjurător stabilite prin prezența lege și îmbunătățirea acesteia în celelalte cazuri.

 ”Atât timp cât acțiunile de reducere a poluării în oraș se reduc doar la amenzi și acestea aplicate foarte rar împotriva marilor poluatori industriali,  în mod evident că distrugerea deliberată a aproape 10.000 de pomi ne duce cu gândul la o acțiune criminală, un atentat la viață locuitorilor orașului Timișoara. Această acțiune criminală a fost dublată și de lipsa programelor ferme de replantare ale pomilor menite să compenseze lipsurile majore de suprafețe verzi din oraș cerute în acordurile de mediu cu Comunitatea Europeană. Din acest motiv acuz de genocid silvic și atac criminal la sănătatea timișorenilor a Direcției de Mediu din primăria Timișoara, care în loc să respecte legea în forma ei, a căuta să o eludeze, într-o formă continuă fără că autoritățile abilitate pe chestiuni de mediu să se sesizeze, intrând practic în complicitate cu pârâta Direcția de Mediu. Culpă Direcției de Mediu din Primăria Timișoara este dovedită și de faptul că nu a fost în stare să elaboreze un Regulament pentru tăierea/toaletarea pomilor și arbuștilor de pe domeniul public, așa cum am găsit la foarte multe primarii din țara, care să ducă la constituirea unei comisii de avizare a tăierii pomilor de pe domeniul public din municipiul Timișoara. Aceste comisii sunt constituite din persoane profesioniste din domeniul silvic, peisagistic, sănătate publică, ong-uri de mediu, arhitect și personalități locale care împreună pot decide situațiile care necesită măsuri radicale de tăiere a pomilor”, se mai arată în plângerea penală.

De asemenea Cadastrul Verde nu a mai fost actualizat din 2012 când a fost realizat în vremea fostului primar Gheorghe Ciuhandu, se mai arată în reclamație.

 ”Consider că s-a pus în mod intenționat în pericol viață cetățenilor orașului Timișoara  prejudiciind totodată și bugetul local al primăriei Municipiului Timișoara . (...) În mod vădit toate acțiunile de distrugere a pomilor sunt conduse de oameni fără nici o pregătire în domeniul peisagisticii sau silviculturii iar toate agențiile de protecție a mediului nu au specialiști care să poată controla și aviza pertinent aceste toaletări și tăieri juste ale pomilor. (...) În concluzie afirm că toată această situație periculoasă, ce constituie un atentat la viață tuturor concetățenilor orașului  Timișoara, s-a născut din dorință de îmbogățire a unora sub patronajul incompetenței și nepăsării tuturor celor care ar fi trebuit să stopeze acest genocid asupra pomilor și implicit asupra vieții noastre. Pe lângă acțiunea criminală de tăiere a aproape 10.000(zece mii de pomi) în Timișoara, aceste firme au mutilat alte mii de pomi prin operațiuni de tăiere integrală a coroanei pomilor ce a dus în final la uscarea trunchiurilor de pomi  rămăși. Situația a fost așa de gravă la un moment dat din cauza creșterilor frecvente ale gradului de poluare în atmosferă orașului Timișoara încât am ajuns în atenția Comisiei Europe de Mediu. Aceste probleme grave care pun în pericol sănătatea locuitorilor orașului Timișoara, pur și simplu nu au mai fost semnalate în media, în ciudă defrișărilor barbare din ultimii 4 ani precum și a mirosului greu din atmosferă datorat traficului tot mai greu din oraș cât și a marilor poluatori industriali, care în loc să introducă măsuri severe de eliminare a deversărilor de substanțe toxice în atmosferă, preferă să facă sponsorizări către primăria Municipiului Timișoara”, reclamă Lucian Mugur Șerdean.