S-a redeschis dosarul „Mineriadei” din 13-15 iunie 1990. Procurorul Dan Voinea: „Pentru infracțiuni contra umanității, Iliescu riscă închisoarea”

S-a redeschis dosarul „Mineriadei” din 13-15 iunie 1990. Procurorul Dan Voinea: „Pentru infracțiuni contra umanității, Iliescu riscă închisoarea”

Procurorul general al României a dispus infirmarea rezoluțiilor date în anul 2009, prin care erau achitați principalii responsabili de aducerea minerilor în Capitală, împușcarea a șapte oameni și rănirea altor peste o mie.

La aproape 25 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, un act de un barbarism rar întâlnit în arile civilizate, Parchetul General a decis redeschiderea dosarului „Mineriadei”. Intervenția brutală a minerilor conduși de Miron Cozma - aduși din Valea Jiului de fosta conducere a țării în fruntea căreia se afla Ion Iliescu - și a forțelor de ordine, îndreptate împotriva „Golanilor” din Piața Universității s-a soldat cu moartea a șapte oameni și rănirea a peste o mie.

Unul dintre cei care au cercetat acest dosar, între anii 2005 i 2008, fostul procuror militar, Dan Voinea, a dezvaluit, pentru „Evenimentul zilei”, amanunte ocante din cadrul anchetei. Generalul (r) Voinea ne-a spus ca apte dintre morii înregistrai în acest dosar au fost împucai din spate, „deci nu aveau cum sa fie atacatori”. El a adăugat că acest dosar este gata din 2008 și că toate victimele au fost audiate, toate probele au fost administrate. L-am întrebat despre vinovaia lui Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Mihai Chiac...„Sunt mai muli. Pe lânga acetia sunt responsabili din Ministerul Minelor, ofieri SRI, Ministerul Transporturilor i cei doi colonei, comandanii de la unitaile de la Baneasa i Magurele, unde au fost dui peste o mie de oameni”, a fost raspunsul lui Dan Voinea.

„O represiune politică”

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre implicarea lui Ion Iliescu, generalul Voinea a amintit ca Ion Iliescu cerea sa intervina Armata, pe motiv ca „ flutura steagul legionar pe sediul MI”.

Despre încadrarea juridica a faptelor celor vinovai, generalul Voinea spune ca a fost o aciune de represiune în numele unor interese politice. De aceea, victimele sunt politice, nu de drept comun, iar infrac țiunea corectă pentru încadrarea faptelor comise de Ion Iliescu și ceilalți vinovați e s t e : infracț i u n i contra umanității.

Despre redeschiderea dosarului, Dan Voinea susine ca „nu este o scuza trecerea timpului pentru cei vinovai”. În plus, cei care au ținut în loc dosarele „Mineriadei” pot fi considerați complici la infracțiuni contra umanității. Pentru aceasta fapta, susine procurorul, încadrarea poate fi i pedeapsa pe viaa.

CEDO: Crime împotriva umanității

Dosarul „Mineriadei” din 13-15 iunie 1990 s-a plimbat, de-a lungul timpului, între procurorii militari și cei civili. Dan Voinea (foto) susține că, în 2008, a predat dosarul „terminat” unui procuror civil. „S-au stabilit toate capetele de acuzare și, în mod paradoxal, acest dosar a fost închis abuziv. Nu a existat preocupare, deși procurorii trebuiau să o facă, și din punct de vedere al pagubelor aduse economiei”, susține Voinea. Pe 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigațiile în dosarul „Mineriadei”, în urma unei decizii a CEDO, care sublinia obligația statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanității, indiferent de timpul scurs de la săvârșirea acestora.

Departamentul de stat al SUA: „Acțiunile președintelui Iliescu au lovit în inima democrației române”

În iunie 1990, opinia publica internaionala a fost socata de evenimentele petrecute la Bucuresti, la scurt timp dupa evenimentele din decembrie 1989, la scurt timp dupa ce România scapase de regimul comunist al lui Nicolae Ceauescu. Posturile de televiziune si marile cotidiene din toata lumea au transmis stiri si reportaje despre violenele petrecute în capitala României. Departamentul de Stat al SUA transmitea, atunci, că „acțiunile autorizate de președintele Iliescu și guvernul său au lovit in inima democrației române”. Intervenia violenta din Piaa Universitaii, de acum 25 de ani,a fost considerata cea mai sângeroasa, cea mai brutala ca stil i anvergura dintre toate aciunile minerilor, venii la îndemnul lui Ion Iliescu. Atunci, grupuri de mineri au patruns în Universitate si în Institutul de Arhitectura. Studenții prinși au fost bătuți cu bestialitate, iar laboratoarele și sălile de curs au fost devastate.

FOTO: Multe dintre victimele minerilor au fost bătute cu bestialitate, în 13-15 iunie 1990 FOTO: AP