S-a rezolvat! Transplant pulmonar pentru pacienții români, la Viena și la București

S-a rezolvat! Transplant pulmonar pentru pacienții români, la Viena și la București

Ministrul Sănătății Florian Bodog a făcut, ieri, un anunț așteptat cu sufletul la gură de zecile de români care au nevoie de plămâni noi

După două săptămâni în care Clinica de Transplant Pulmonar de la Spitalul AKH din Viena refuza să opereze pacienți români, ieri, ministrul Sănătății a anunțat că a rezolvat situația!

„Am primit oficial răspuns de la Spitalul AKH. Vă anunț, cu satisfacție că a fost deblocată situația și că Spitalul AKH va face din nou transplant pulmonar pentru români! Am convenit un anumit număr de cazuri care va fi rezolvat de AKH”, a anunțat ministrul.

Înțelegerea, în primă fază, este pentru zece pacienți, în condițiile în care, acum, pe lista de evaluare a medicilor de de acolo se află cinci români.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vor să instruiască medici români

Austriecii au decis să colaboreze cu noi inclusiv pe partea de instruire medicală. „Spitalul AKH ne oferă posibilitatea de a participa la un program de fellowship, de urmărire și de monitorizare a activității pe care noi o facem în vederea demarării procedurilor de transplant în România. În același timp, Universitatea din Viena și-a manifestat dorința de a face un program de training pentru specialiștii români care vor activa în acest domeniu, să pregătească și alte echipe decât cele care au fost pregătite în diferite centre din Europa”, a dezvăluit Florian Bodog.

Prima intervenție în Capitală, în cel mult un an

„Începând de astăzi, Centrul Sf. Maria (din București, n.r.) va fi inclus în Programul Național de Transplant Pulmonar. Depinde doar de echipa medicală de acolo, de managementul echipei medicale și de cel al pacientului, ca ei să poată să pornească transplantul pulmonar la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranță pentru pacienți”, a anunțat Florian Bodog. Tot el a explicat și că „de altfel, este și o condiție pusă de clinica AKH de la Viena, ca România, după modelul Ungariei, să dezvolte, în timp de un an, un program propriu de transplant”. Hotărârea de Guvern pentru programele de sănătate, din care va face parte acum și transplantul pulmonar, va fi discutată în ședința de mâine a Executivului. După publicarea ei în Monitorul Oficial, transplantul se va putea face „în momentul în care apare primul doritor, primul donator, din momentul în care echipa de acolo va fi completă și își va asuma responsabilitatea efectuării primei intervenții”