UPDATE. S-au aruncat pe fereastră peste 20 de milioane de euro la "Naţional Arena". Municipalitatea spune că a reparat greșeala

UPDATE. S-au aruncat pe fereastră peste 20 de milioane de euro la "Naţional Arena". Municipalitatea spune că a reparat greșeala

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că acoperişul retractabil al stadionului a fost pus degeaba, pentru că nu poate fi folosit aşa cum este prevăzut în planul de construcţie.

Inaugurat acum aproximativ doi ani şi jumătate, stadionul "Naţional Arena" a fost asul din mânecă al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a câştiga un nou mandat în 2012. Numai că investiţia de peste 200 de milioane de euro s-a dovedit o adevărată gaură neagră. "Mândria" lui Oprescu înghite sute de mii de euro pe an pentru întreţinere şi încurcă competiţiile sportive. Acum, inspectorii Curţii de Conturi au constat că s-au făcut "cheltuieli ineficente" în valoare de 91,75 milioane de lei, adică aproape 20 de milioane de euro. Astfel, pentru că şefii Capitalei ar fi acceptat "limitări tehnice de operare şi întreţinere, impuse de producător", acoperişul de la stadion ar fi fost montat degeaba. Pe de altă parte, Municipalitatea a explicat că a remediat gresala, astfel că nu ar mai exista limitări impuse de producător la această oră. Avand in vedere ca raportul Curtii de Conturi a fost realizat in anul 2013, “asupra situatiilor financiare incheiate la 31 decembrie 2012”, Primaria Capitalei a respectat recomandarile institutiei respective si au fost remediate situatiile semnalate.

„Conform recomandărilor Curtii de Conturi, care specifică existența unor discordante între Memoriul tehnic aferent proiectului tehnic – faza D.E. și caracteristicile tehnice ale acoperișului retractabil realizat, cuprinse în Manualul de operare și întreținere a acoperișului retractabil, în ceea ce privește condițiile de utilizare și garanție – această situatie a fost remediată, restricțiile suplimentare de folosire (deschidere, închidere în condiții de vânt, ploaie, temperaturi scăzute) date de producător și care nu erau în concordanță cu proiectul, au fost ridicate, ceea ce înseamnă că în prezent, acoperișul este folosit în condițiile proiectului”, susțin reprezentanții Municipalității. "E construit prost" Potrivit unor surse din cadrul Primăriei Capitalei, consilierii şi primarul au făcut zeci de şedinţe, în special pentru a găsi soluţii legate de gazonul care se usucă repede şi din cauza acoperişului, care nu poate fi folosit cum trebuie. Rezultatul a fost acelaşi: gazonul trebuie schimbat de patru-cinci ori pe an, iar acoperişul poate fi folosit foarte rar, au povestit, pentru EVZ, mai multe persoane cu funcţie de decizie care au luat parte la acele întâlniri. Cert este că o schimbare completă a gazonului costă patru milioane de lei. "S-a construit repede, repede, ca să se taie panglica. Vom cere să se facă public cât a costat stadionul şi dacă nu se vor face publice, vom face plângere penală", a declarat consilierul general Silviu Văduva. Stadionul a fost construit de către firma Max Bogl&Astaldi SPA, în urma încheierii unui contract care a fost considerat de către Curtea de Conturi ca fiind parafat în condiţii "neconforme şi inacceptabile". Bugetul pentru ridicarea Arenei a fost iniţial de 119 milioane de euro, însă acesta a ajuns să se dubleze.

Ne puteți urmări și pe Google News