Să fie o înțelegere între Victor Ponta și Klaus Iohannis de transfer al Puterii prin intermediul lui Gabriel Oprea?

Să fie o înțelegere între Victor Ponta și Klaus Iohannis de transfer al Puterii prin intermediul lui Gabriel Oprea?

Un Comunicat de presă remis de Guvern duminică, 21 iunie 2015, ne anunță că ”Prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor Ponta, va înainta luni, 22 iunie 2015, o adresă către preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, cu scopul de a-l desemna, în temeiul art. 107, alin. (3) din Constituţia României, pe domnul Gabriel Oprea – viceprim-ministru pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne – drept prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile".

Din cîte se vede, inițiativa lui Victor Ponta invocă articolul 107, aliniatul trei din Constituție.

Ce zice  textul invocat de premier drept temei pentru desemnarea de către Klaus Iohannis  ca premier interimar pe Gabriel Oprea?

” Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Victor Ponta nu se află în nici una dintre situațiile prevăzute de articolul 106. Prin urmare, desemnarea unui premier interimar pentru cel mult 45 de zile de către Klaus Iohannis are drept temei precizarea ”sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile”.

Am  apelat la  textul constituțional, pentru că președintele  trebuie să se păstreze strict în hotarele  Legii fundamentale, dacă nu vrea să greșească acum nu numai din punct de vedere juridic, dar și din punct de vedere politic.

Simt nevoia acestei precizări deoarece, de cum s-a ițit anunțul făcut de Victor Ponta,  în spațiul public  au năboit, alături de cunoscutele  isterii deja clișeu, gen Victor Ponta să-și dea demisia! practicate în neștire  de  personaje de tip foi de viță pentru sărmăluțe precum Alina Gorghiu,  și îndemnuri hei-rupiste ca președintele să  facă un gest de tip trecerea Rubiconului și să desemneze drept premier interimar pe un alt membru al Guvernului decît Gabriel Oprea .

De ce ar trebui să facă așa și nu așa cum i-a scris Victor Ponta?

Îndemnătorii susțin că astfel   s-ar putea face o nouă majoritate, care majoritate ar  aduce la putere, în fine, Guvernul Meu al  lui Klaus Iohannis.

Să confruntăm aceste îndemnuri cu spiritul Constituției.

Desigur,  articolul 107, aliniatul 3, dă președintelui posibilitatea să desemneze  drept premier interimar  orice membru al Guvernului.

Klaus Iohannis ar putea astfel să nu-l desemneze pe Gabriel Oprea, deși acesta a fost propus, în numele Majorității, de Victor Ponta, deși e vicepremier  ( singurul!) și deși a mai rămas de cîteva ori la cîrma Guvernului.

Ar putea, numai că, la fel ca în cazul unui regim alimentar strict, ar putea, dar nu e indicat:

    Premierul interimar apare ca urmare a unei imposibilități a premierului de a-și exercita atribuțiile, și nu ca urmare a scoaterii premierului din joc. Desigur, din punct de vedere politic, noi știm că Victor Ponta are o situație complicată, impusă de  convocarea sa la DNA, urmată de  cererea de demisie din partea președintelui. Numai că, în cazul de față, orice decizie trebuie luată  din punct de vedere juridic. Din punct de vedere juridic, Victor Ponta are scutire medicală  de la medicii din Turcia. Și ca orice funcționar care nu poate veni la serviciu, pentru că e bolnav,  dar care contează pentru instituția la care lucrează, premierul are nu numai dreptul, dar și obligația să propună un înlocuitor al său la cîrma Guvernului.  Să nu uităm că Gabriel Oprea face parte din Majoritatea care susține Guvernul. Dacă nu-l desemnează pe Gabriel Oprea, Klaus Iohannis riscă să-și pună-n cap Coaliția de Guvernămînt. Cum va gestiona el, care nu reușește să-și  gestioneze nici măcar nevasta, o Criză de proporțiile celei ivite dintr-un conflict cu Majoritatea Guvernamentală? Pentru electoratul PSD, Victor Ponta   e bolnav. Cum ar pica acestui electorat acțiunea de forță a președintelui? În atari condiții, sunt sigur că nici Traian Băsescu nu și ar fi putut permite să pună interimar pe altcineva decît pe  Gabriel Oprea.     Desemnarea lui Gabriel Oprea drept premier interimar convine de minune din punct de vedere politic lui Klaus Iohannis:     După măcănitul cu demisia lui Victor Ponta, o întoarcere a premierului în aceste zile la Palatul Victoria ar fi fost  echivalentă cu o lovitură  peste bot administrată lui Klaus Iohannis. Președintele ar fi fost obligat de Constituție să lucreze cu cel căruia i-a cerut de două ori demisia în chip oficial. Vă imaginați ce dezumflare a bășicii s-ar fi produs în sufletele celor care văd în Klaus Iohannis pe  Arhanghelul  în stare să-l străpungă pe Victor Ponta cu sabia de foc?  Prin interimatul lui Gabriel Oprea, Klaus Iohannis va lucra  timp de o lună și ceva cu altcineva decît cu Victor Ponta.

    Marea problemă a celor care întorc cu cheița Rața mecanică de la Cotroceni e să-i găsească un premier care, ca imagine publică, pare mult sub personalitatea lui Klaus Iohannis. Desigur, persoana ideală pentru acest premier e Alina Gorghiu, și pentru că   admirația fără cută față de Bărbatul de stat și față de Bărbatul pur și simplu de la Cotroceni se vede la Alina Gorghiu și cînd apasă pe clanță, ca să iasă sau să intre undeva. Pînă atunci  însă, Gabriel Oprea e un excelent premier de acest tip,  rămas în istorie drept premierul de de tip Emil Boc. Desigur, Gabriel Oprea are o fudulie de  general care-l scutește de a fi un Emil Boc perfect prin raportare la Klaus Iohannis. Îl vedeți dvs însă polemizînd cu Klaus Iohannis așa cum a făcut în ultimul timp Victor Ponta? Îl vedeți reacționînd  la  Înaltele Măcănituri de la Cotroceni altfel decît pocnind din călcîie?

Lucrurile s-au aranjat și pentru Victor Ponta.   Pînă la recuperare, el nu poate fi chemat la DNA. Și chiar dacă ar fi chemat și pus sub control judiciar, n-ar fi nici o nenorocire de imagine dacă ar merge de două ori pe săptămînă la Poliție.

Într-un număr anterior al EVZ, scriam încă din titlu că Gabriel Oprea  ”e preparat ca să poată fi înghițit pe nemestecate de electoratul lui Klaus Iohannis.”

Mă refeream, desigur, la   incredibila campanie de presă din ultimul timp menită a-l prezenta pe Gabriel Oprea drept un Hercule al luptei împotriva corupției, un  Leonidas al Justiției amenințate de borfași, un  garant al statului de drept.

Observam că această campanie are drept scop rescrierea imaginii de pînă acum a Generalului pentru a  putea fi înghițit de electoratul lui Klaus Iohannis în eventualitatea unei treceri a UNPR de partea PNL.

Acum însă, văzînd propunerea lui Victor Ponta și presupunînd că  Klaus Iohannis îl va desemna interimar pe Gabriel Oprea, Operațiunea de rescriere  îmi apare ca pusă la cale în perspectiva acestui interimat, destul de lung, în orice caz, un interimat de peste o lună de zile, echivalent cu o funcție de premier, pentru o perioadă nemaintîlnită pînă acum în postdecembrism.

Interimatul lui Gabriel Oprea înseamnă o creștere spectaculoasă a puterilor lui Klaus Iohannis  față de PSD. În toată această perioadă, PSD va rămîne blocat în raport cu președintele, ca să nu mai spun că va rămîne blocat în general.

Pot crede că  Gabriel Oprea a fost preparat pentru acest interimat  cu mult înaintea Operații la genunchi a premierului.

Să fie  o înțelegere între Victor Ponta și Klaus Iohannis de transfer al puterii prin intermediul lui Gabriel Oprea?

Articolul a fost publicat inițial pe blogul lui Ion Cristoiu.