Sabbagh, mărturii din infernul sirian: „Masacrele au devenit ceva obișnuit, cadavrele civililor putrezesc pe străzi”

Sabbagh, mărturii din infernul sirian: „Masacrele au devenit ceva obișnuit, cadavrele civililor putrezesc pe străzi”

Prezentatorul Kanal D s-a alăturat unei misiuni de salvare desfășurată la granița dintre Liban și Siria

Teroarea domnește în Siria de aproape un an, de când Gruparea jihadistă Statul Islamic și-a proclamat „califatul” și a executat peste 3.000 de persoane, în majoritate civili. Printre cei prinși în infern sunt și sute de români. Christian Sabbagh, pe jumătate libanez, s-a alăturat unei operațiuni de salvare ce s-a desfășurat la granița dintre Liban și Siria, într-o zonă măcinată de atentate teroriste. El povestește că pe drum i-au răsunat în minte sfaturile unui luptător antitero: „În cazul în care ești înconjurat de cei din Statul Islamic, ultimul glonț păstrează-l pentru tine!”.

S-au temut că vor sfârși sub gloanțe

Operațiunea de salvare, cu grad maxim de risc, a fost inițiată de Ministerul Afacerilor Externe și de Organizația Internațională pentru Migrație. Diplomații au răspuns apelului disperat al unei familii mixte (ea româncă, el sirian, cu doi copii), captivă în infernul din Siria, iar echipa Kanal D s-a alăturat demersului. Sabbagh nu poate vorbi despre măsurile de securitate, dar echipele noastre au salvat până acum sute de români din zonele cuprinse de război. „Familia aceasta a trăit un coșmar.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-au temut zi și noapte că ei și copiii vor sfârși sub gloanțele luptătorilor Statului Islamic. În zona în care trăiau, masacrele au devenit ceva obișnuit, cadavrele civililor putrezesc pe străzi. De când Statul Islamic a intrat în Siria a comis numai atrocități”, povestește Sabbagh. Prezentatorul Kanal D spune că țara noastră ocupă un loc special în inimile arabilor. „Românii sunt bine priviți acolo, în virtutea bunelor relații care au existat în trecut... Mulți libanezi, sirieni au studiat în România, au prieteni și rude în România. De fapt, România și Cehia sunt singurele țări care și-au păstrat ambasadele în Damasc. Prin intermediul acestor diplomați se fac toate repatrierile, fie că e vorba de francezi, australieni, moldoveni, canadieni... M-a impresionat foarte mult ce mi-a spus soțul româncei aduse acasă: <>. Și cred că această percepție nu este numai a lui”. Sabbagh a vorbit și despre primirea care i s-a făcut. „Erau fascinați, îi bucură tare mult că sunt cumva de-al lor și că îi înțeleg chiar dincolo de limbajul convențional. Faptul că am trăit acolo îi făcea să aibă încredere în mine, să mă considere unul de-al lor”