Şah mat la ERDOGAN. RUSIA prezintă IMAGINILE care arată cum AJUNGE petrolul ISIS pe teritoriul turc. Preşedintele turc TREBUIE să-şi dea DEMISIA

Şah mat la ERDOGAN. RUSIA prezintă IMAGINILE care arată cum AJUNGE petrolul ISIS pe teritoriul turc. Preşedintele turc TREBUIE să-şi dea DEMISIA

Înalţi oficiali din cadrul Ministerului rus al Apărării au prezentat într-o conferinţă de presă cele TREI trasee folosite pentru introducerea petrolului ISIS pe teritoriul turc. Ruta vestică duce către porturile turceşti de la Mediterană, cea nordică spre rafinăria Batman iar cea estică la bază uriaşă de transbordare din oraşul turcesc Cizre. Preşedintele turc Erdogan a precizat că va demisiona imediat din funcția de președinte dacă acuzațiile Moscovei sunt probate.

La o conferință de presă la Moscova, mai mulţi oficiali din Ministerul rus al Apărării au declarat, miercuri, că în prezent sunt cunoscute cel puțin trei din rutele folosite de Statul Islamic pentru a furniza petrol Turciei: traseul vestic care duce către porturile turceşti de la Mediterană, traseul nordic către rafinăria din oraşul Batman şi traseul estic pe care petrolul este dus la bază uriaşă de transbordare din oraşul Cizre.  “Acestea sunt cele trei rute cheie prin care este introdus petrolul teroriştilor jihadişti pe teritoriul Turciei din zonele controlate de ISIS în Siria şi Irak”, a declarat generalul Serghei Rudskoy. Ministerul rus al Apărării l-a acuzat direct pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că profită, împreună cu familia sa, de pe urma contrabandei cu petrol, făcută de organizația teroristă Statul Islamic.

Oficialii ruşi au prezentat apoi o serie de imagini surprinse cu ajutorul sateliţilor în care apar numeroane cisterene sau camioane care trec granița din Siria spre Turcia.

“Pe traseul vestic sunt transportate, mai ales noaptea, hidrocarburile extrase de lângă Rakka. Camioanele traversează localităţile nelocuite Azaz (Siria) şi Reyhanli (Turcia), de la graniţa celor două state, de unde merg mai departe către porturile turceşti Dortyol şi Iskenderun”, a precizat Rudskoy, arătând o imagine surprinsă din satelit lângă Azaz pe 13 noiembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe ruta nordică, explică Rudskoy, este transportat petrolul extras de pe malul drept al râului Eufrat. În perimetrul localităţii Deir-ez-Zor se află unele din cele mai mari centre de procesare a produselor petroliere controlate de organizaţia teroristă Statul Islamic. “Există un număr mare de rafinării iar aici puteţi vedea unele dintre ele”, precizează Rudskoy arătând pe hartă mai multe “fotografii edificatoare” în acest sens. “De asemenea, puteţi vedea mai multe cisterne de transport bezină care au fost în mod constant semnalate în regiune”, mai spune Rudskoy.

Cea de-a treia rută de transport porneşte de la depozitele de petrol din nordul-estul Siriei şi nord-vestul Irakului, străbate localităţile nelocuite de la graniţa - Kara-Chokh şi Cham-Khanik (Siria) şi Tavan, respectiv, Zakho din Iraq. “Imaginile arată o mulţime de autocistene şi camioane lângă aceste localităţi nelocuite. Pe 28 noiembrie, cel puţin 50 de cisterne au fost semnalate lângă Kara-Chokh”, a mai indicat Rudskoy prezentând în continuare fotografii care să întărească spusele sale şi implicit acuzaţiile formulate de preşedintele rus Vladimir Putin la Turciei care ar fi doborât, pe 24 noiembrie, un SU-24 rusesc pentru a-şi proteja rutele de contrabandă. Potrivit lui Putin, Turcia este principalul consumator de petrol al Statului Islamic iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi familia sa sunt implicaţi în afaceri cu gruparea jihadistă.

Erdogan a afirmat miercuri că va demisiona imediat din funcția de președinte dacă acuzațiile Moscovei sunt probate. “Eu nu voi mai rămâne în scaunul de președinte niciun minut dacă Rusia va aduce probe în susținerea afirmațiilor sale. Iar cei care propagă aceste calomnii nu trebuie să mai rămână în scaunele lor”, a mai declarat Erdogan.

Anterior, ministrul adjunct rus al apărării, Anatoli Antonov, a acuzat ”clasa politică de la conducerea Turciei, inclusiv pe președintele Erdogan și familia acestuia”, de a fi implicată în comerțul ilegal cu petrol al grupării teroriste Statul Islamic.

Antonov a făcut referire în special la ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak (37 ani), care a condus mult timp grupul Calik Holding, specializat în energie, și la unul din fiii președintelui turc, Bilal, care deține mai multe firme de lucrări publice și de transport maritim.

Relațiile dintre Ankara și Moscova traversează în prezent o perioadă de tensiuni după ce aviația turcă a doborât la 24 noiembrie un bombardier rus la frontiera cu Siria. Autoritățile de la Ankara susțin că avionul militar rus a încălcat spațiul aerian al Turciei, ceea ce Moscova neagă, afirmând că aparatul său de zbor se afla la un kilometru distanță de granița turcă.

Pe de altă parte, tot miercuri, secretarul de stat american John Kerry a declarat că Turcia s-a angajat să-și controleze frontiera cu Siria, mai ales în lungul regiunilor controlate de Statul Islamic. Tot Kerry crede că este în interesul Turciei să pună capăt contrabandei cu petrol, sursa principală de finanțare a milițiior Statului Islamic.