Se întâmplă în România! Centrul "Pompadou", deschis în fosta sală de pompe a minei Petrila

Se întâmplă în România! Centrul "Pompadou", deschis în fosta sală de pompe a minei Petrila

Prima ediţie a Festivalului naţional de teatru subteran va începe în această seară în fosta sală de pompe a Minei Petrila - Centrul "Pompadou", în organizarea artistului Ion Barbu, care a invitat la acest eveniment cultural trei trupe de teatru underground din Timişoara, Bucureşti şi Bistriţa.

"'Ideea festivalului a plecat de la intenţia autorităţilor de a închide mina Petrila. Şi atunci, dacă tot ne-am zbătut să smulgem o clădire din ghearele demolatorilor, am zis să o transformăm într-un centru cultural, adică să fie exemplul viu că un spaţiu industrial neconvenţional se poate transforma, peste noapte, într-un spaţiu cultural", a declarat Ion Barbu, citat de Agerpres.

Festivalul ține cinci zile și îi va pune pe iubitorii de cultură față în față cu piese cunoscute publicului, dar în montări adaptate unei săli ce a fost transformată dintr-un spaţiu industrial.

În ultima zi a festivalului va fi lansat şi un audiobook cu "Vechi poveşti minereşti" scrise de I.D. Sârbu, în lectura actorului Zoltan Butuc.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Îmi place să fac lucruri care nu s-au mai făcut, iar un astfel de festival nu a mai fost făcut. Sala a fost denumită Centrul Pompadou pentru că este o fostă sală a pompelor de la Mina Petrila, iar în lume nu mai există un altul", a spus Ion Barbu.

În opinia sa, activităţile culturale derulate în spaţii neconvenţionale pot reprezenta una dintre soluţiile pentru dezvoltarea altor activităţi în zonă. "Nu trebuie să mai mergem pe căi bătătorite. Ca să atragi turişti, trebuie să vezi ceva nou. Pe ceva bătătorit, parcă nici tălpile nu te îndeamnă să calci", a conchis Ion Barbu.