Editura Evenimentul si Capital

Salariile din educație vor fi negociate din nou în Guvern în septembrie. Cîmpeanu: "Educația este un domeniu prioritar. Așteptăm legea salarizării ca să mărim salariile"

Sorin Cîmpeanu
Autor: | | 0 Comentarii | 274 Vizualizari

Liderii de sindicat din Educaţie susţin că, în urma întâlnirii pe care au avut-o la Guvern, nu s-a stabilit nimic şi o nouă negociere va avea loc în septembrie. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu poate prezenta un calendar concret cu privire la creșterile salariale și că se așteaptă adoptarea legii salarizării.

Luni, liderii de sindicat din Educație mers la Guvern pentru a discuta despre situaţia salariilor. Aceştia au precizat că nu s-a stabilit nimic în urma negocierilor, iar o altă negociere va avea loc pe 14-15 septembrie.

"A fost o primă etapă a negocierilor, nu s-a stabilit încă nimic. Vrem să mergem în aceași direcție cu Ministerul Sănătății", a precizat un lider de sindicat.

De asemenea, ei au precizat că Rovana Plumb s-a angajat să facă eforturi să înainteze în Parlament legea salarizării, astfel încât la finalul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie aceasta să poată fi adoptată de Parlament, relatează B1 TV.

Liderii de sindicat au mai spus că "Ministerul Educației și cel al Sănătății vor avea traiectorii comune".

"Am cerut ca Guvernul să facă efortul să primim 15 procente înainte de ianuarie", au mai spus liderii de sindicat, care au explicat că la noua rundă de negocieri vor afla exact procentele cu care pot crește salariile de la finalul acestui an.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, după discuțiile avute la sediul Guvernului cu reprezentanții sindicatelor din educație, că nu poate prezenta un calendar concret cu privire la creșterile salariale. Ministrul susţine că așteaptă adoptarea legii salarizării bugetarilor pentru a crește veniturile din educație.

”Au fost negocieri pe o durată de timp apreciabilă. Am remarcat spiritul constructiv din partea sindicatelor. Este vorba de faptul că a fost reiterat că educația și sănătatea sunt domenii prioritare, inclusiv din punctul de vedere al salarizării. La începutul anului vom identifica soluțiile prin care creșterile salariale din sănătate vor fi similare cu cele din educație, deși sistemul educației are un număr de personal mai mare, deci și un impact bugetar mai mare”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

”Nu putem să dăm niciun răspuns până când nu știm în ce stadiu suntem cu proiectul legii salarizării. Vom vedea ce se întâmplă cu Codul fiscal și în data de 15 septembrie vom putea să venim cu elemente concrete”, a mai spus ministrul Educației. 

Dacă negocierile din septembrie se vor încheia cu succes, cadrele didactice care abia intră în sistem ar putea primi cu 170% mai mulţi bani decât până acum. În plus, potrivit viitoarei legi a salarizării, media creşterilor salariale pentru restul profesorilor ar putea să fie de 70%. 

În prezent, salariul unui învăţător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) şi al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net). Sindicatele din învăţământ avertizează că profesorii vor fi plătiţi la acelaşi nivel cu muncitorii necalificaţi, anul viitor, dacă salariile lor nu sunt majorate cu cel puţin 15% până atunci.
Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro