Salariul minim în 2011: 670 de lei

Salariul minim în 2011: 670 de lei

Venitul minim al angajaţilor de la stat va fi de 670 de lei, a anunţat premierul Emil Boc. Salariile bugetarilor vor recupera, la anul, 15% din recenta tăiere.

Procentul de creştere cu 15% va fi aplicat salariului pe care bugetarii l-au încasat în octombrie 2010.

Executivul a aprobat azi proiectul de lege privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice şi legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

În plus, cabinetul Boc a decis creşterea cuantumului salariului minim de la 600 de lei la 670 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul legii salarizării unitare în sectorul public va fi transmis mâine dimineaţă Parlamentului, pentru începerea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului, a anunţat premierul Emil Boc.

Toţi bugetarii vor primi primă de vacanţă si al 13-lea salariu în 2010. "Cei care nu au primit primă de vacanţă pe 2010 şi al 13-lea salariu pe 2009, le vor primi", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Munteanu. "Dacă nu le acordăm, vom fi daţi în judecată şi vom plăti cu vârf şi îndesat", a mai precizat aceasta.

Munca suplimentară nu va fi plătită În schimb, angajaţii din sectorul public nu vor beneficia nici anul viitor de premii, prime, tichete de masă şi cadou, iar munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele de sărbătoare va fi recompensată numai cu timp liber.

Banii economisiţi prin neacordarea premiului anual pentru 2010 vor fi folosiţi pentru acoperirea creşterii salariale de 15%, care a fost anunţată de premier. "Sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 nu se mai acordă începând cu luna ianuarie 2011, acestea au fost avute în vedere la stabilirea majorărilor salariale ce se acorda în anul 2011 personalului din sectorul bugetar", se precizează în legea salarizării pentru anul 2011.

"Vreau să fiu clar şi explicit, atât îşi poate permite România în momentul de faţă ţinând cont de realităţile crizei în care încă ne aflăm şi de necesitatea de încadrare în ţintele de deficit pe care le avem pentru 2011. Trebuie să rămânem consecvenţi în a aborda politica fiscală, politica legată de salarii, de investiţii, pentru a genera în primul rând dezvoltare şi locuri de muncă, pentru a avea o susţinere pe termen mediu şi lung, pentru a avea o susţinere a înfrastructurii şi a plăţii salariilor şi pensiilor, dar o plată reală cu acoperirea creşterii productivităţii în România", a spus Boc, la finalul sedinţei de Guvern.

Majorarea acoperă nivelul inflaţiei

În privinţa salariului de bază minim brut pe ţară, premierul a arătat că majorarea de la 600 la 670 lei acoperă în fapt nivelul inflaţiei pe 2009 şi 2010.

"Am ajuns la această formă după îndelungi analize, dezbateri, discuţii cu sindicate, patronate, cu organismele cu care suntem în acorduri internţionale, FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, am ajuns la această concluzie, de a putea promova pentru 2011 în această formă Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice", a conchis Boc.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a avut în vedere parametri macroeconomici privind un număr de 1.290.000 de salariaţi în sectorul bugetar şi o anvelopă salarială de 39 miliarde lei alocată pentru anul 2011.

În ceea ce priveşte legea-cadru a salarizării unitare, ministrul muncii, Ioan Botiş, a precizat că este "o lege echitabilă care - chiar dacă nu rezolvă problemele - corectează erorile produse în sistemul public timp de 20 ani. Este o lege care aşază sistemul în parametri financiari absolut bine determinaţi şi aici aş face trimitere către strategia Fiscală 2011-2013".

"Se ia în calcul salariul de bază din luna octombrie, iar la acest salariu avem o indexare de 15%. După ce am luat în calcul această majorare, venim şi adăugăm media stimulentelor pe funcţie şi pe ordonator de credite din octombrie", a spus ministrul Muncii. El a precizat că în octombrie, inclusiv la Ministerul Finanţelor sau Ministerul Muncii, au fost acordate stimulente pentru luni anterioare, iar în cazul Ministerului Muncii media unor astfel de stimulente pe luna octombrie a fost de 0,3%.

Ministrul Muncii a precizat că nu putea fi adăugată media stimulentelor la salariul de bază pentru ca ulterior să se aplice majorarea cu 15% cuantumului rezultat, deoarece Legea de aplicare a salarizării unitare în sistemul bugetar prevede doar majorarea salariului de bază.

"Trebuie să aplicăm aceeşi regulă pentru toată lumea: salariul de bază trebuie indexat cu 15%. Este o regulă pentru toţi", a conchis Botiş.

În plus, nu se va mai acorda premiu anual pentru anul 2010, banii economisiţi urmând să fie folosiţi pentru acoperirea creşterii salariale de 15%, care a fost anunţată de premier. "Sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 nu se mai acordă începând cu luna ianuarie 2011, acestea au fost avute în vedere la stabilirea majorărilor salariale ce se acorda în anul 2011 personalului din sectorul bugetar", se precizează în legea salarizării pentru anul 2011.