PUBLICAȚIILE NOASTRE:

EVZ Special

Sanda Marin, O legendă a gastronomiei

Autor: | | 2 Comentarii | 2240 Vizualizari
Sanda Marin cu nepoata sa Merișor, în 1940 FOTO: ARHIVA EDITURII HUMANITAS
O cunoștință veche a multor generații de gospodine din România, care s-au inspirat din rețetele și sfaturile ei publicate în volumul intitulat, simplu, „Sanda Marin – Carte de bucate”

Sanda Marin și cartea sa au născut multe legende: s-a spus că ea ar fi fost un bărbat, de fapt, un bărbat, că nu a existat sau că e o carte cu autor colectiv. Sanda Marin a existat. A fost fiică de președinte al Academiei Române! Cecilia Maria Zapan (n. Simionescu) s-a născut în decembrie 1900 la Iași. Lica (acesta era numele ei de alint) s-a căsătorit cu Mihai Zapan, și au avut o fermă în zona pădurii Băneasa, aflăm din cartea „Sanda Marin – Carte de bucate”, publicată de Editura Humanitas.

A semnat cu pseudonim

„La începutul anilor 1930, Cecilia Maria Zapan, nemulțumită de cărțile de bucate care existau pe atunci în România, s-a gândit să scrie ea însăși o astfel de carte. S-a apucat de scris, cartea a tot crescut”, și a fost publicată de editura Cartea Românească, al cărei director era tatăl ei. Neștiind dacă va avea succes cartea sa de bucate, ca să nu-și facă tatăl de rușine, autoarea s-a gândit să-și fabrice un pseudonim: Sanda Marin. Volumul, cu o prefață de Păstorel Teodoreanu, a avut un succes extraordinar. De atunci și până în zilele noastre a fost reeditată de multe ori. Vă prezentăm patru rețete ușor de făcut!

  • REȚETE

Ciuperci umplute cu brânză

Ingrediente:

● 500 g ciuperci

● 50 g unt

● 100 g brânză telemea

● 1 lingură mărar sau pătrunjel verde tocat

● sare

● 1 linguriţă parmezan ras.




Mod de preparare

Se pregătesc ciupercile ca mai sus (se aleg ciuperci albe, furmoase, potrivit de mari, se spală) şi se pun într- o cratiţă pe foc să se moaie pe jumătate, punând în fiecare câte un praf de sare şi o bucăţică de unt. Cotoarele se toacă şi se înăbuşă, de asemenea, în altă cratiţă, cu puţină sare şi unt. Se trece brânza prin maşina de tocat sau printr-o sită rară. Se freacă bine până devine ca o pastă, se amestecă pasta cu cotoarele tocate şi înăbuşite şi cu pătrunjel sau mărar verde, tocat mărunt. Cu această pastă se umplu ciupercile, apoi se presară cu parmezan ras şi deasupra fiecăreia se pune o bucăţică mică de unt proaspăt. Se aşază într-o farfurie de pământ sau de sticlă rezistentă la foc, se dau la cuptor şi se ţin până se rumenesc frumos deasupra. Se servesc fierbinţi.


Supă de sparanghel (cremă)

Ingrediente:

● 3 l apă

● 1 kg sparanghel

● 250 g cartofi

● sare

● 1 lingură unt

● 1 lingură făină

● 1 gălbenuș

● 1 lingură smântână.



Mod de preparare

Se alege sparanghelul, de preferință verde, se curăță de părțile lemnoase, se rupe bucățele și se pune la fiert într-o oală cu apă, cu cartofii curățați și tăiați bucăți și cu sare. Se păstrează vârfurile, care se vor fierbe separat și vor servi ca garnitură la supă. Se prăjește ușor în unt o lingură de făină. Se trec prin sită sparanghelul și cartofii, se subțiază cu zeama în care au fiert și se amestecă cu rântașul de făină. Se lasă supa pe foc să mai fiarbă un sfert de oră. Înainte de a o servi, se adaugă vârfurile de sparanghel fierte separat și se drege cu un gălbenuș bătut cu o lingură de smântâ nă.

Ouă prăjite în aluat

Ingrediente:

● 6 ouă

● 1 albuș

● 100 g făină

● 1 păhărel apă caldă

● drojdie cât o alună

● sare

● 200 ml ulei pentru prăjit.



Mod de preparare

Se fierb ouăle tari, se curăță de coajă și se taie în două, în lungime. Se pregătește din timp aluatul în care vor fi prăjite ouăle, în felul următor: se cerne făina într-un castron, se face loc la mijloc, se pun o linguriță de ulei, un vârf de cuțit de sare și un păhărel de vin cu apă călduță, în care s-a muiat drojdia. Amestecăm cu furculița până obținem un aluat fără cocoloașe, subțire ca o smântână (cantitatea de apă depinde și de calitatea făinii). Se acoperă cu o farfurie și se lasă să dospească la loc cald 2–3 ore. Cu puțin înainte de întrebuințare, se adaugă un albuș bătut spumă; în această pastă se pun pe rând jumătățile de ou, căutând să fie bine acoperite cu aluat, apoi se scot și se prăjesc într-o cratiță cu ulei sau cu ulei amestecat cu untură, bine încins. Se scot ouăle prăjite pe o farfurie și se servesc cu salată verde.

Sufleu de vanilie

Ingrediente:

● 4 dl lapte

● 50 g făină

● 100 g zahăr

● 1 baton vanilie sau 1 pachețel zahăr vanilat

● 20 g unt proaspăt

● 4 gălbenușuri

● 6 albușuri

● unt pentru uns forma

● 1 lingură zahăr pudră.



Mod de preparare

Se toarnă laptele rece peste făină, amestecând întruna ca să nu se formeze cocoloașe. Se adaugă zahărul și vanilia. Se pune totul pe foc, amestecând mereu, iar când începe să fiarbă, se dă deoparte și se adaugă untul. După ce a mai pierdut din căldură, se pun gălbenușurile pe rând și la urmă albușurile bătute spumă, amestecând ușor. Se toarnă compoziția într-o formă rezistentă la foc, unsă cu unt, se netezește cu lama cuțitului și se crestează deasupra. Se dă la cuptor, la foc potrivit. După o oră, când sufleul a crescut, se presară deasupra puțin zahăr pudră. Se mai lasă la cuptor 10 minute, până se topește zahărul, și se servește imediat.

Tag-uri: gastronomie, retete, sanda marin, editura humanitas, Cecilia Maria Zapan, Mihai Zapan, romania, Păstorel Teodoreanu
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sanda Marin, O legendă a gastronomiei.




SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>





Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F




Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii