Sărbători după gratii. Politicienii de VÂRF care își petrec Paștele la închisoare

Sărbători după gratii. Politicienii de VÂRF care își petrec Paștele la închisoare

Unii au intrat anul acesta, alții au mai mâncat cozonac și ouă roșii după gratii. În total, vreo cincisprezece politicieni certați cu legea sărbătoresc Paștele acesta în închisoare. Emoții a avut până în ultima clipă și Radu Mazăre, dar a scăpat. Acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, va fi cercetat, în continuare, în libertate, a decis, vineri, instanţa supremă.

.Printre ultimii care au dat” luxul de acasă și obișnuitele plimbări de sărbători pe zidurile reci și un meniu nu așa diversificat se numără baronul PSD de Mehedinți, Adrian Duicu. Acesta se află se află în arest preventiv pentru fapte de corupție din data de 4 aprilie. Una dintre acuzațiile formulate împotriva lui Adrian Duicu se referă la faptul că, în perioada martie - iunie 2013, el s-a lăudat că are influență asupra membrilor Guvernului, funcționarilor publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne sau asupra șefului Inspectoratului General al Poliției Române.  Duicu spunea că îl poate menține pe Ștefan Ponea temporar la șefia Poliției județene, iar apoi îl poate propulsa director adjunct la Direcția de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu (foto), a fost și el condamnat, anul trecut, la patru ani de închisoare cu executare. Acesta a fost acuzat de luare de mită, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea o sumă de bani de la administratorul unei firme, arhitectul bucureștean Sorin Dragoș Popescu.

Eliberat în 2011 din închisoare unde fusese trimis pentru înșelăciune, fostul deputat Nati Meir a fost trimis și el după gratii, în februarie anul acesta, pentru o perioadă de patru ani.  El a fost acuzat de procurori că ar fi pretins 50.000 €, respectiv 65.000 € de la mai mulți denunțători, pentru a-și exercita pretinsa influență pe lângă mai mulți judecători, astfel ca denunțătorii să fie eliberați din arestul preventiv și să fie condamnați la pedepse cu suspendare.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Doar Dumnezeu mă mai ajută"

După numeroase amânări, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv, anul trecut, la cinci ani de închisoare cu executare. Relu Fenechiu a izbucnit în lacrimi în fața judecătorilor. "Doar Dumnezeu mă mai ajută!", a spus el. Fostul liberal a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

La a doua experiență

A petrecut Crăciunul acasă, dar imediat după, respectiv pe 6 ianuarie, fostul premier Adrian Năstase a fost trimis, din nou, la Jilava. El a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită, iar soţia sa, Dana, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Zambaccian. Prima dată a fost condamnat pe  20 iunie 2012, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Năstase a fost încarcerat pe 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Fostul deputat PDL, Dan Păsat, a fost și el  condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare pentru șantaj. Parlamentar de Giurgiu la data comiterii faptelor, Păsat ar fi intimidat, ar fi amenințat și chiar ar fi apelat la acte de violență, totul pentru a obține contracte de achiziții publice pentru firma sa.

L-au prins când voia să-și ia zborul în China

Deputatul PSD Nicolae Vasilescu, condamnat la 2 ani de închisoare, pentru trafic de influență, a vrut să fugă din ţară. Parlamentarul a fost prins pe Aeroportul "Henri Coandă", demnitarul având bilet de avion pentru China.

Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost arestat și el într-un dosar de corupţie, potrivit unei decizii definitive luate de instanţa supremă. Antonie Solomon  a fost acuzat de fals intelectual și luare de mită.

Grațiere refuzată

Cunoscut pentru recitalurile pe care le-a ținut înainte, în timpul, și după ce a fost arestat, Gigi Becali este singurul dintre cei care au fost condamnați în ”Dosarul schimburilor de terenuri cu MapN”, care nu a fost eliberat. Premierul Victor Ponta a declarat în câteva rânduri că dacă ar fi ministrul Justiției l-ar fi grațiat pe Becali. Preşedintele Traian Băsescu a decis, la sfârșitul lunii martie, neacordarea graţierii individuale a lui George Becali ca urmare a analizării dosarului de graţiere a acestuia. "Gândesc profund. E un om într-o situaţie dificilă, iar eu sunt într-o situaţie şi mai dificilă. Pentru că nu discutăm de o femeie cu patru copii acasă, nu discutăm de o bătrână de 80 de ani care a mutat gardul. Nu e o decizie uşoară", declara anterior șeful statului.

Fostul senator Cătălin Voicu se află și el după gratii pentru  trafic de influenţă. Procurorii l-au acuzat că ar fi primit bani de la oameni de afaceri pentru a interveni pe lângă judecători şi poliţişti pentru a obţine decizii favorabile în dosarele în care erau implicaţi.

 Dosarul, vechi de opt ani

Fostul președinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie (foto), a fost și el, anul trecut, condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influență și luare de mită, dosarul său fiind vechi de opt ani.

A așteptat să fie ridicat de polițiști la parterul vilei renovate de cel care l-a denunţat în anul 2004 la Direcţia Naţională Anticorupţie. Îmbrăcat la costum, fostul baron PSD s-a uitat la posturile de știri și a primit vizite în așteptarea celor care i-au adus mandatul. Când a ieșit în stradă le-a dat jurnaliștilor un comunicat în care anunța că se va adresa CEDO, considerându-se nevinovat.

În februarie 2013, completul de cinci judecători al instanţei supreme a decis condamnarea lui Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Caltaboşul". Ioan Avram Mureşan se afla în închisoare din mai 2012, după ce a fost condamnat definitiv într-un alt dosar. Între timp, Remeș a fost eliberat.