Sarkozy denunță o răzbunare a magistraților francezi

Sarkozy denunță o răzbunare a magistraților francezi

Scandalul de corupție începe să capete alura unei dispute personale între fostul președinte al Franței și corpul magistraților.

Nicolas Sarkozy s-a repliat mediatic în scandalul de corupție care începe să îi erodeze serios imaginea, după cum arată sondajele de opinie. Miercuri seară, fostul președinte a denunțat, în prima sa apariție televizată din 2012 de când a pierdut puterea, o anchetă motivată politic și dorința rivalilor săi de a-l umili prin reținerea sa timp de 15 ore, înainte de a fi pus sub acuzare. El a adăugat că pune la îndoială imparțialitatea unuia dintre judecătorii care l-au pus sub acuzare.

Rivali de stânga

Fostul președinte a pus inculparea sa pentru corupție pe seama „instrumentalizării politice a unei părți a justiției”, subliniind că nu a comis niciodată „vreun act contrar principiilor republicane sau statului de drept” și nici „nu a trădat vreodată” încrederea cuiva. Analizând reacția fostului lider de dreapta de la Elysee, BBC scrie că atacul acestuia a fost îndreptat îndeosebi împotriva elementelor de stânga din rândul magistraților, în special judecătoarea Claire Thepaut. Aceasta din urmă este membră a sindicatului magistraților care a fost vizibil ostil lui Sarkozy în timpul mandatului său prezidențial din 2007-2012. Se pare că magistrații au fost deranjați de o serie de atacuri verbale lansate de Sarkozy în mandatul său prezidențial, când spunea, printre altele, că judecătorii sunt ca niște „boabe de mazăre, toate având aceeași culoare, greutate și lipsite de gust”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Administrația socialistă știa de această anchetă, în special de interceptarea covorbirilor dintre el și avocat, a mai acuzat fostul președinte Nicolas Sarkozy.

În intervențiile lor publice de ieri, aliații săi politici au menținut această linie de atac îndreptată împotriva magistraților. „Este inadmisibil să fie judecat de dușmanii săi”, a declarat Nathalie Kociusko- Morizet, fostă purtătoare de cuvânt a lui Sarkozy. Atât ea, cât și alți doi membri ai UMP, formațiunea de dreapta de opoziție, au vehiculat numele aceleiași judecătoare Claire Thepaut, unul din cei doi magistrați care supervizează dosarul lui Sarkozy. Președintele Înaltei Curți a respins acuzațiile lui Sarkozy și ale colegilor de partid, subliniind că „independența jurisdicțională a magistraților este o condiție de bază a democrației”.

Efecte în sondaje

Scandalul în care Sarkozy este acuzat că, ajutat de avocatul său Thierry Herzog, a încercat să obțină informații de la un înalt magistrat privind o investigație care îl viza pe fostul președinte în schimbul promisiunii unui post la Monaco pentru acesta din urmă, începe să își arate efectele. Fostul premier Alain Juppé întruchipează acum în ochii conaționalilor săi viitorul UMP, mai mult decât Nicolas Sarkozy, arată un sondaj realizat pentru ziarul Le Parisien. Din cei 1.050 de francezi intervievați marți și miercuri, 35% îl preferă pe Alain Juppé, în prezent primar de Bordeaux, pentru a duce mai departe culorile UMP la alegerile prezidențiale din 2017, comparativ cu 20% care s-au pronunțat în favoarea lui Nicolas Sarkozy. Surse din UMP spun că Sarkozy își pregătea reintrarea pe scena politică în cursul lunii august.