Şase copii de la centrul Sf. Nicolae au intrat în sevraj după ce nu au mai primit tratament. Medicul care îi trata, în arest preventiv

Şase copii de la centrul Sf. Nicolae au intrat în sevraj după ce nu au mai primit tratament. Medicul care îi trata, în arest preventiv

Şase copii de la centrul Sfântul Nicolae din Bucureşti au intrat, vineri, în sevraj, doi dintre ei fiind duşi de urgenţă la Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, după ce nu ar mai fi primit tratament, medicul psihiatru al unităţii fiind arestat preventiv, anunţă Primăria Sector 1.

Copiii erau îngrijiţi de medicul neuropsihiatru, Ramona Gheorghe şi, potrivit primăriei, nu ar mai fi primit tratamentul după ce doctorul fost arestat preventiv în cadrul dosarului deschis de procurori pentru mai mulţi angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale Sfânta Maria, care vizează fapte de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare, transmite Mediafax.

„În centrele de copii şi adulţi tineri (până în 23 de ani) din Sectorul 1 există 93 de persoane care urmează tratament neuropsihiatric, din care 12 la Complexul Sfântul Nicolae. (...) În perioada următoarea, se va încerca identificarea unor cabinete medicale de specialitate de pe piaţa liberă, unde minorii să fie consultaţi neuropsihiatric şi să li se prescrie medicamentele de care au nevoie. Costurile consultaţiei şi tratamentului vor fi suportate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 1.

Tribunalul București a decis, pe 30 iunie 2016, arestarea preventivă pentru 30 de zile a șapte angajați ai Complexului de Servicii Sociale Sfânta Maria din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este vorba de șapte persoane care ocupau următoarele funcții în cadrul Complexului Sfânta Maria: medic primar psihiatru, asistent medical și cinci educatori specializați. Totodată, aceeași instanță a decis cercetarea în stare de libertate a altor șapte angajați ai Complexului de Servicii Sociale Sfânta Maria.

În iunie, procurorii au dispus începerea urmării penale pentru mai mulți angajați ai Complexului Sfânta Maria într-un dosar care vizează presupuse infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu și delapidare. În centrele de plasament din Sectorul 1 sunt instituționalizați 167 de copii după cum urmează: 28 la Centrul Sfânta Maria, 43 la Centrul Sfântul Nicolae, 33 la Centrul Sfântul Iosif, 41 la Centrul Pinocchio și 22 la Centrul Sfântul Ștefan.

Procurorii susţin că angajaţii centrului le-au pus în primejdie pe minorele de care ar fi trebuit să aibă grijă, prin “stabilirea şi administrarea unui tratament psihiatric cronic în lipsa unei examinări efective a minorelor, în scopul de a le reduce posibilităţile de a acţiona şi de a se exprima şi pentru a facilita astfel supravegherea minorelor de către angajaţi”.

La centrul de plasament în cauză, din 37 de beneficiari, 22 aveau tratament psihiatric iar dintre aceştia opt nu au fost niciodată internaţi pentru afecţiuni psihice, iar cinci au fost internaţi doar pentru emiterea certificatului de orientare şcolară, explică parchetul, precizând că, atunci “când minorele manifestau un comportament de natură să-i deranjeze pe angajaţii centrului erau internate, în baza unui bilet de trimitere emis de un medic psihiatru, la un spital de profil, în compartimentul sanatoriu, internările erau de aproximativ o lună, medicul psihiatru decidea cu privire la aceste trimiteri fără să examineze minorele, doar pentru că acestea îi deranjau pe angajaţii centrului”.

Parchetul Capitalei susţine că tinerele nu erau hrănite corespunzător deşi aveau resursele necesare, alimentele fiind sustrase constant de angajaţii centrului, uneori fiind înlocuite cele din meniurile oficiale cu unele primite în exces şi cu termen redus de valabilitate. Minorele nu erau supravegheate cât se aflau în centru, ceea ce a permis să fie agresate de alte fete sau să plece, unele fiind astfel victime ale unor agresiuni sexuale, câteva dintre acestea fiind deja însărcinate.

De asemenea, anchetatorii spun că angajaţii centrului se foloseau abuziv de resursele destinate minorelor.

“Majoritatea angajaţilor îşi însuşesc în mod constant atât bunuri alimentare şi nealimentare (în general produse de curăţenie, medicamente, lenjerie),destinate beneficiarelor minore din fondurile bugetului local al sectorului 1, cât şi bunuri (alimentare, vestimentare, electrocasnice, cosmetice) sau sume de bani obţinute din sponsorizări sau donaţii”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Capitalei.

Potrivit sursei citate, “o parte dintre funcţionari primesc banii de cheltuială pentru beneficiare şi îi păstrează, remiţându-i ulterior doar parţial şi în etape, sau intermediază vânzarea către beneficiare a diferitelor produse (în general cosmetice) în cuantumul acestora: beneficiarele pot fi uşor induse în eroare cu privire la valoarea adevărată a bunurilor vândute; unele bunuri vândute provin în realitate din donaţii”.

“Când sunt organizate tabere, excursii sau alte activităţi de recreere, fondurile şi transportul destinate minorilor instituţionalizaţi sunt folosite şi pentru participarea la aceste activităţi în mod gratuit a membrilor de familie ai unor angajaţi ai centrului (educatori, şoferi, administrator, asistentă medicală)”, mai spun procurorii.

Anchetatorii precizează că autoturismele destinate transportului minorelor centrului sunt folosite frecvent în interesul personal al angajaţilor; din această cauză, de multe ori minorele trebuie să meargă la şcoală sau pentru a fi examinate medical cu transportul în comun, în condiţiile în care locaţia centului este relativ izolată.