ȘASE! Moare voleiul românesc

ȘASE! Moare voleiul românesc

Recenta hotărâre a FR Volei, potrivit căreia pot fi simultan pe teren șase jucători străini, blochează aproape total promovarea jucătorilor autohtoni

1956 – Naţionala feminină de volei a României devine vice-campioană mondială.

1961, 1963, 1965 – Rapid Bucureşti, câştigătoare a Cupei Campionilor la volei masculin.

1966, 1967, 1981 – Dinamo Bucureşti devine câştigătoare a Cupei Campionilor la volei masculin.

Ne puteți urmări și pe Google News

1980 – Naționala masculină de volei a României câștigă medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova. Alte șapte finale de Cupa Campionilor pierdute de Rapid şi de Dinamo la volei masculin.

Toate aceste performanţe obţinute în trecut par acum ceva de domeniul science- fiction pentru voleiul românesc. Pas cu pas, an după an, mai ales după 1990, voleiul a coborât şi a tot coborât, iar mai nou, în locul unei strategii de resuscitare a acestei discipline, Federaţia Română de Volei pare să fi dat lovitura decisivă acestui sport, după ce la ultima Adunare Generală s-a votat regula potrivit căreia în teren pot fi simultan şase jucători străini! Masculin şi feminin şi nu numai la Liga întâi, ci chiar şi în Liga a doua.

Cei de la Dinamo se simt furați

Decizia Federaţiei, luată, ce-i drept, în urma votului cluburilor, pare să îngroape viitorul voleiului românesc. Unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai acestei decizii este Adrian Radu (foto), 46 ani, fost teh nician şi la echipa naţională, acum antrenorul- coordonator al centrului de copii şi juniori, fete, de la Dinamo.

FOTO: Adrian Radu

„Este inuman, aberant, să iei o asemenea hotărâre. Noi, cei de la Dinamo, ne simțim furați, pur și simplu, pentru că suntem singurul club din țară care are grupe la toate cele patru categorii, adică minivolei, speranțe, cadete și junioare. Pentru ce creştem aceşti copii, pentru ce se investeşte în ei dacă mai târziu, cand fac pasul spre seniorat, cariera le este blocată de jucătoarele şi jucătorii străini? Mulţi dintre ei, chiar foarte mulţi, de valoare îndoielnică, pentru că valorile adevărate nu vin în România, să fim serioşi, alea se duc în campionatele puternice. Şi chiar dacă ai noştri ar fi mai buni, tot stranierii trebuie să joace pentru că sunt aduşi pe salarii mari şi acestea trebuiesc justificate!”

„Care viitor pentru acești copii?”

„Copiii ăştia pe care noi îi creştem–continuă tehnicianul di na movist - şi care sunt foarte talentaţi vor avea o şansă doar dacă li se va da o şansă, dar dacă tu, la tine acasă, le retezi aproape orice speranţă de a face performanţă ce le mai rămâne? Deocamdată noi, la Dinamo, suntem un caz fericit, pentru că măcar 5-6 dintre fetele care au terminat junioratul și care au luat anul acesta al doilea titlu național consecutiv la această categorie, vor merge la echipa de senioare. Dar unde se va ajunge în viitor după hotărârea asta nici nu vreau să mă gândesc!”. Cluburile care au făcut presiuni la federaţie şi care şi-au impus voinţa în a se lua această hotărâre au fost, spune profesorul Radu, „cluburile care nu au toate aceste grupe pregătitoare și care nu au ce să promoveze la echipele de seniori. Şi atunci au mers pe varianta asta şi ca să le dea în cap celor care au investit până acum în copii. De altfel, majoritatea antrenorilor de copii şi juniori au fost împotriva adoptării acestei reguli, în schimb cei de la seniori au fost în cea mai mare parte pentru”.

FOTO: Talentele voleiului românesc riscă să fie blocate de excesul străinilor

„Decizia a fost impusă, probabil, de patroni”

Fostul mare jucător internaţional Marius Căta-Chiţiga are şi el un punct de vedere în această dispută:

„Din păcate, economia asta de piaţă care a venit după 1990 a cam bulversat sportul românesc. Vorbesc în special despre volei. Nu mai există acea piramidă obligatorie a performanței. Mai este vârful, dar baza a dispărut! Decizia asta cred că a plecat în primul rând de la patroni, care nu au răbdare, vor performanță imediată. Uitaţi-vă câte exemple sunt de cluburi care apar de nicăieri, fac performanţă 2-3 ani la nivel intern şi dispar, pentru că totul rămâne aici, la noi. La performanţe internaţionale nici nu ne putem gândi! E o mare greşeală să adopţi o asemenea regulă, pentru că, în primul rând, străinii de mare valoare nu vin la noi, iar apoi mercenarul e mercenar, joacă de cât îi dai, n-ai să vezi să pună suflet!”

Pericolul transferurilor din interes

Profesorul Radu se ferește să o spună, dar oameni din lumea voleiului privesc recenta decizie a Federației și din alt punct de vedere. Astfel, antrenorii sau managerii cluburilor au liber la „șmecherii” fără nici un fel de probleme. Pentru că este foarte ușor ca atunci când aduci o jucătoare străină să faci o înțelegere cu ea la modul „ok, pot să-ți obțin un salariu de 3.000 de euro pe lună, dar 500 din ăștia mi-i întorci mie!”. Și toată lumea este mulțumită. Situația ar semăna foarte bine cu ce se întâmplă în fotbal, unde în foarte multe locuri sunt preferați strănii tinerilor autohtoni pentru că de pe urma primilor ies niște comisioane care intră în mai multe buzunare!

Lipă, plus și minus

Comandantul Clubului Dinamo, fosta mare canotoare Elisabeta Lipă (foto), a sprijinit grupele de copii şi juniori ale clubului.

Antrenorul Adrian Radu dezvăluie că, anul trecut, clubul a dat peste 300 de milioane de lei vechi pentru închirierea sălii unde se pregătesc aceste grupe, plus alte 560 de milioane pentru deplasări și cazare la turneele semifinale și finale.

FOTO: Elisabeta Lipă

Au fost înghesuite întrun autocar cu rugbiști

Însă, pe lângă faptul că au mai scos ei din buzunar câte 40 de lei noi lunar pentru completarea orelor necesare performanţei, părinţii copiilor spun că nu s-au mai dat treninguri la grupe de ani buni, sau că anul trecut fetiţele de la minivolei, neavând tricouri de joc, au evoluat la meciuri îmbrăcate în echipamentul junioarelor, fiind nevoite să ruleze tricourile la bază pentru că altfel lear fi ajuns până la genunchi! Tot anul trecut, aceleaşi fetiţe de la minivolei au fost înghesuite într-un autocar cu rugbiştii pentru că clubul nu le-a putut asigura un microbuz până la Braşov! La toate cele patru grupe de la fete există un singur antrenor, Adrian Radu şi un antrenorcolaborator, Dan Mavrodin.

Sunt situații când Mavrodin rămâne singur, pentru că „principalul” e nevoit să stea la club și să facă rapoarte și deconturi, pentru că omul care ar trebui să se ocupe de asta este prietenul, dacă nu chiar mai mult, al lui X sau Y din conducere! „Lipă e bine intenţionată, e clar, e deschisă, vrea să ajute, dar poate că s-a înconjurat de prea multe persoane apropiate ei şi atunci există riscul să fie prea concesivă în anumite aspecte”, se vorbeşte în club.