Șase ore s-au contrazis judecătorii pe eliberarea lui Voiculescu

Șase ore s-au contrazis judecătorii pe eliberarea lui Voiculescu

Dan Voiculescu, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, a fost la un pas să petreacă Sărbătorile acasă. Un magistrat a fost de acord cu eliberarea și rejudecarea cazului.

Surse judiciare au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că magistratul Dan Lupașcu ar fi dorit rejudecarea cazului ICA-Dan Voiculescu. Colega de complet a acestuia, judecătoarea Isabelle Tocan, a optat pentru respingerea cererii mogulului media. Șase ore s-au contrazis, marți după-masă, în argumente, cei doi magistrați. Aceștia judecau contestația în anulare a lui Voiculescu față de pedeapsa de 10 ani, primită în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Decizie de amânare

Cei doi nu s-au pus de acord cu soluția, dar au decis să amâne luarea unei hotărâri definitive pe 6 ianuarie, anul viitor. Atunci va fi prezent lângă ei un al treilea judecător, care va analiza cazul. Votul acestuia va fi decisiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit procedurii, teoretic, poate să facă parte din completul lui Voiculescu orice judecător de la cele două secții penale ale Curții de Apel București. Pe 6 decembrie, în completul de divergență va intra magistratul care este planificat „la urgență”.

Nu se știe în acest moment cine va fi cel de-al treilea judecător, deoarece planificările pentru anul viitor se fac în ultima ședință pe 2014 care, din nou, nu se știe când va avea loc, nefiind stabilită o dată. Completele de divergență nu sunt o noutate. În ultimii ani, au fost situații când judecătorii nu s-au înțeles pe soluțiile care ar trebui pronunțate.

Precedentele: Cioacă și Copos

În mai 2013, magistrata Camelia Bogdan a fost pusă în această situație, când judeca dosarul lui Gheorghe Copos, Loteria 1. După ce nici la al treilea termen o parte din cei opt inculpați nu aveau avocați aleși, Bogdan a propus ca procesul să continue cu avocați din oficiu. Celălalt judecător, Gheorghe-Tudorel Zgondea, nu a fost de acord și s-a ajuns la complet de divergență. În final, Bogdan a fost îndepărtată din dosar. În martie 2014, un alt dosar celebru a fost soluționat în complet de divergență. La Curtea de Apel Pitești s-a luat decizia de eliberare din arest a polițistului Cristian Cioacă, cu „scorul” de 2 la 1. Ulterior, Cioacă a fost condamnat definitiv la 22 de ani, pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu.

Cine este Dan Lupașcu

A fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Curții de Apel București. Dan Lupașcu (foto) și-a depus la un moment dat candidatura pentru un nou mandat de președinte al CSM. Argumentația sa, potrivit căreia un membru al CSM poate ocupa șefia instituției mai multe mandate, cu condiția să nu fie consecutive, a fost respinsă și s-a întors la Curtea de Apel București, instanță pe care a condus- o mai mulți ani. În prezent, este simplu judecător și mai are câțiva ani până la pensie. mandate a fost respinsă