Șase persoane au fost condmnate pentru fraude electorale la referendumul pentru demiterea preşedintelui, din 2012

Șase persoane au fost condmnate pentru fraude electorale la referendumul pentru demiterea preşedintelui, din 2012

Curtea de Apel Alba Iulia a respins miercuri apelul formulat de şase hunedoreni condamnaţi, în martie, de Judecătoria Deva, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot în cadrul Referendumului Naţional pentru demiterea preşedintelui din 29 iulie 2012.

Purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, pentru Agerpres, că instanţa a menţinut hotărârea atacată şi a respins ca nefondate apelurile declarate de cei şase inculpaţi împotriva sentinţei penale nr. 267, din data de 10 martie 2015, pronunţată de Judecătoria Deva. Totodată, instanţa îi obligă pe inculpaţii apelanţi la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în apel sumă de câte o sută de lei fiecare.

  • Decizia CA Alba Iulia este definitivă, a precizat Cosmin Muntean. În toamna anului trecut, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara i-a trimis în judecată, în stare de libertate, pe inculpaţii Cozmoiu Adrian Constantin, Mustăţea Neculai, Boroş Alexandru Csaba, Ciubotaru Mihai, Găldean Dănuţ Nicu şi Găldean Luminiţa Olivia.

În martie, Judecătoria Deva i-a condamnat pe inculpaţii Cozmoiu şi Luminiţa Olivia Găldean, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot, la pedeapsa de 1.550 de lei amendă penală (155 zile amendă, cuantumul sumei corespunzătoare unei zile amendă fiind de 10 lei). Nicolae Mustăţea şi Alexandru Boroş au primit fiecare pedeapsa de 1.500 de lei amendă penală. Ciubotaru a fost condamnat la pedeapsa de 1.450 de lei amendă penală, iar Dănuţ Găldean la 1.400 de lei amendă penală.

Celor şase inculpaţi li se interzice, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi aleşi în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege pe o perioadă de cinci ani ce se execută de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă persoana condamnată, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii în tot sau în parte, numărul zilelor amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare.

Judecătoria Deva a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor în sensul anulării menţiunilor din listele electorale suplimentare, care atestă votul multiplu al inculpaţilor. Unii dinte ei au votat şi de 15 ori la diverse secţii din judeţul Hunedoara.