Șase surprize ale alegerilor de duminică

Șase surprize ale alegerilor de duminică

Ștampilarea dublă atât pentru PSD, cât și pentru Diaconu e consecința voturilor nule, iar PNL și PDL nu mai au un electorat aparte. Acestea sunt două dintre concluziile sociologilor.

Votul dat, duminică, la europarlamentare, a avut aspecte surpinzătoare, de la numărul mare de voturi anulate până la rezultatele obținute de partide și candidați. Sociologii au încercat să găsească, la rece, explicații pentru modul în care românii au votat pe 25 mai.

1. Voturi anulate: aproape 6%. Sociologul Marius Pieleanu (de la institutul de sondare Avangarde) a declarat pentru EVZ că o explicație poate fi ștampilarea dublă a buletinului de vot, atât pe Mircea Diaconu, cât și pe PSD, fiind evident vorba despre o confuzie a electoratului PSD.

2. Diaconu, un independent de succes. În ceea ce privește votul mare pentru Mircea Diaconu, sociologul crede că este vorba de un vot antisistem. „Persoanele din mediul urban, active, între 25 și 55 de ani, au reprezentat un bazin electoral semnificativ pentru Diaconu. Sigur că la acest vot de tip sancțiune a contribuit și atitudinea extrem de favorabilă a PSD în campanie față de Diaconu, lucru ce a determinat un transfer de voturi dinspre PSD spre Diaconu”, a spus Pieleanu. De aceeași părere este și sociologul Barbu Mateescu. „Aproximativ 800 de mii de oameni care locuiau în orașe din Moldova, Muntenia sau în București au venit la vot la aceste europarlamentare deși... nu veniseră la vot la europarlamentarele anterioare. Principalii beneficiari au fost candidații independenți și partidele marginale, vedeta zilei fiind Mircea Diaconu”, a scris acesta pe blogul său, Sociollogica.

Ne puteți urmări și pe Google News

3. PSD, 41% în exit-polluri, 37% în realitate. „Opinia mea este că diferența între cifrele de exit-poll ale PSD și numărătoarea finală a voturilor a fost determinată de numărul de buletine de vot anulate, provenite cu precădere din rândul votanților PSD”, a declarat Pieleanu pentru EVZ, subliniind din nou confuzia PSDDiaconu pe care unii alegători au făcut-o. PSD are locul unu, dar ținta din sondaje de 40% n-a fost atinsă, scrie Mateescu. „Povestea a căpătat aspecte tragicomice datorită faptului că unii din votanții lui Diaconu, probabil votanți pro- USL/anti-Băsescu din 2012, au spus la exit-poll sau la sondajele telefonice din ziua alegerilor că au votat PSD, ceea ce i-a împins în mod artificial pe social-democrați la 41%”.

4. Extremiștii români nu au ajuns în PE, contrar trendului european. „Publicul nu mai valorizează pozitiv partidele sau liderii politici cu opțiuni extremiste”, a explicat Pieleanu pentru EVZ. „De altfel, România este țara membră UE care are cea mai multă încredere în instituțiile UE. Acest lucru poate fi o explicație”.

5. Victoria PSD în Transilvania, poate cel mai descumpănitor aspect pentru votanții Dreptei. Marius Pieleanu o explică prin „divizarea electoratului de dreapta, precum și o organizare mai bună a structurilor organizatorice locale ale PSD din Transilvania”. Barbu Mateescu atrage atenția că „scorul USD a crescut în Transilvania (de la 20% la 29%) în rândul oamenilor cu studii superioare (de la 24% la 30%) și în rândul tinerilor (de la 23% la 34%)”.

6. Mutații în rândul electoratelor. Aici, opi niile sociologilor diferă. Marius Pieleanu consideră că, în general, s-au păstrat caracteristicile socio-demografice ale electoratului fiecărui partid.

În schimb, Barbu Mateescu subliniază că profilele din 1992-2004 au expirat. „PNL are mai mulți votanți decât PDL în rândul românilor cu studii primare precum și în rândul românilor cu studii medii. De fapt, niciunul din cele două partide nu mai reprezintă un electorat aparte, identificabil ca poziționare socială, ci pur și simplu câte o bucățică mai mare (PNL) sau mai mică (PDL) din toate felurile posibile de votanți, de la moldoveni și absolvenți de studii superioare la tineri și locuitori ai satelor”, arată Mateescu pe blog. El spune că USD a ocupat locul unu în rândul votanților cu studii superioare, având un scor dublu față de partidul de pe locul doi, PNL (30 - 15).

„Nu există categorie socio- demografică de votanți în rândul căreia USD să fi fost învins de vreun partid din Opoziție”, atenționează el. De asemenea, Mateescu spune că PNL e mai puternic decât PDL, indiferent de ce categorie socio-demografică vorbim.

Rezultatele oficiale, anunțate joi

Biroul Electoral Central (BEC) va comunica cel mai probabil joi rezultatele finale ale alegerilor de duminică, a anunțat, ieri, purtătorul de cuvânt, Marian Muhuleț. „Așteptăm să primim procesele verbale pe hârtie de la toate județele cu documentația aferentă anexată, care să confirme rezultatele transmise electronic, urmând ca joi, sperăm noi, să anunțăm rezultatele finale”, a spus Muhuleț. BEC a respins în ședința de ieri o serie de contestații referitoare la anularea alegerilor europarlamentare pe motiv de fraudă electorală. „Niciuna dintre contestațiile referitoare la anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală nu a fost admisă. Au fost formulate contestații de filialele PMP, PDL și PP-DD din mai multe județe”, a declarat Muhuleț. El a precizat că metoda de fraudare invocată în sesizări a fost numărul mare de alegători care au votat pe liste suplimentare.

„O mare parte a voturilor anulate a avut drept cauză ștampilarea dublă a buletinului de vot, atât pe Mircea Diaconu, cât și pe PSD.” MARIUS PIELEANU sociolog

„Profilele din 1992-2004 au expirat, PNL are mai mulți votanți decât PDL în rândul românilor cu studii primare și medii”. BARBU MATEESCU, sociolog