Satele rămân FĂRĂ medici. Pe ușile cabinetelor sunt puse LACĂTE

Satele rămân FĂRĂ medici. Pe ușile cabinetelor sunt puse LACĂTE

Medicii din mediul rural acuză reducerea sporurilor şi atenţionează asupra riscului închiderii cabinetelor.

Ei au dat ca exemplu Delta Dunării, unde se acordă cel mai mare spor și unde din cinci doctori au mai rămas doar trei, conform Mediafax.

Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie din rural, Paul Şerban, arată că noile reglementări, din Ordinul nr. 391/187/2015 al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), descurajează medicii de familie din rural să îşi continue activitatea sau pe tinerii medici să deschidă un cabinet în mediul rural.

Cabinetele medicale din mediul rural sunt în proprietatea consiliilor locale, iar medicii de familie plătesc diferite sume de bani sub formă de redevenţă sau chirie pentru aceste spaţii, a explicat medicul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult decât atât, medicii de familie au fost obligaţi să renoveze aceste spaţii, deşi Codul civil prevede că această obligaţie revine proprietarilor de drept sau administratorilor, care sunt consiliile locale.

Până acum, din cei peste 4.500 de medici de familie care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural, 3.340 de medici de familie primeau un spor, între 10 şi 30 la sută, dar alţi peste 1.200 nu primeau nimic în plus.

În baza noului ordin, din cei aproximativ 3.340 de medici de familie care beneficiau de spor, peste jumătate nu vor mai primi nimic, iar la cealaltă jumătate valoarea sporului se va înjumătăţi. În acest fel, la cei peste 1.200 de medici de familie care nu primeau niciun spor, li se mai adaugă încă 1.500 - 1.700 de medici de familie. Se ajunge astfel la un număr care depăşeşte cu mult jumătate din medicii de familie din mediul rural, respectiv 2.700 - 2.900 medici de familie, care nu vor mai primi niciun fel de spor.