Savanţii americani: Zika are “potenţial pandemic exploziv”

Savanţii americani: Zika are “potenţial pandemic exploziv”

Mai mulţi savanţi americani solicită Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să acţioneze neîntârziat împotriva virusului Zika care ar avea un “potenţial pandemic exploziv”. În apelul publicat într-un jurnal medical din SUA, specialiştii americani atrag atenţia OMS să ţină cont de ce s-a întâmplat în cazul Ebolei şi să convoace de urgenţă o reuniune a experţilor în boli, relatează BBC. Savanţii mai spun că, în cel mai fericit caz, un vaccin ar putea fi gata de testare în aproximativ doi ani, dar ar putea să mai treacă cel puţin un deceniu până ca oamenii să poată fi vaccinaţi.

Potrivit unui articol publicat de Daniel R Lucey şi Lawrence O Gostin în Journal of the American Medical Association, lentoarea cu care OMS a acţionat în cazul crizei produse de Ebola a dus la pierderea a mii de vieţi. Cei doi atrag atenţia că o catastrofă similară pândeşte şi în cazul virusului Zika dacă organizaţia nu se mobilizază cât mai curând posibil. “Trebuie organizate întruniri pentru a putea cataliza atenţia opiniei publice internaţionale, strângerea de fonduri şi, mai ales, cercetarea în domeniu”, afirmă cei doi specialişti.

Potrivit OMS virusul e deja prezent în 21 din cele 55 de state ale continentului american. Virusul  a fost, de asemenea, confirmat în şase ţări ţări europene: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Elveţia şi Danemarca.

Virusul Zika îşi trage numele dintr-o pădure de pe malul lacului Victoria din Uganda, ţară africană unde a fost reperat pentru prima dată în 1947 la o maimuţă. Primul caz uman de contaminare datează din 1968 afirmă OMS iar până în 2007 nu se înregistraseră oficial decât 40 de cazuri în toată lumea. Zika s-a dezvoltat mai întâi în Africa prin înţepătura unui ţânţar-tigru pe nume Aedes Aegypti. Ulterior el s-a extins pentru a atinge treptat şi alte continente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu există nici tratament nici vaccin contra acestui virus. Simptomele sunt de cele mai multe ori de tip gripal – febră şi dureri de cap – asociate cu erupţii cutanate. In 80 la sută din cazuri infecţia cu Zika trece neobservată.

În Europa prezenţa sa nu se datorează neapărat prezenţei ţânţarului. Pentru transmiterea virusului e suficient ca o persoană infectată – fără să ştie - revine aici şi este înţepată de un ţânţar care apoi înţeapă pe altcineva.

Specialiştii spun însă că dacă apariţia în Europa era previzibilă, nimic nu-i îndreptăţeşte să prezică o epidemie masivă de Zika pe bătrânul continent.

Cel mai mare pericol este pentru femeile însărcinate, mai exact bebeluşii din burta lor ar putea suferi malformaţii congenitale. Virusul a ajuns anul trecut în America de sud şi în Caraibe şi de atunci se tot propagă. S-a constatat astfel în paralel cu epidemia de Zika o creştere a naşterilor de copii cu microcefalie, copii deci cu cutiile craniene anormal de mici.

În unele state latino-americane în care epidemia a luat proporţii – precum Columbia, Salvador, Ecuator sau Jamaica - autorităţile au recomandat femeilor să nu rămână însărcinate în următoarele luni. La Rio, în Brazilia, unde va avea loc în august olimpiada de vară, s-a dezvoltat o adevărată psihoză legată de virusul Zika. De altfe, Brazilia este în prezent ţara cu celel mai multe cazuri. Serviciile sanitare municipale au stropit cu insecticide Sambodromul oraşului, acolo unde are loc peste zece zile tradiţionala defilare a şcolilor de samba în timpul carnavalului şi unde se vor derula şi probele de tir în timpul Jocurilor olimpice. De asemenea, o veritabilă ''armată'' de milioane de țânțari modificați genetic este folosită de specialiști în orașul Piracicaba pentru a combate țânțarul Aedes aegypti, agentul de transmitere a virusului zika,