Savanţii sunt extaziaţi: imunoterapia a topit tumorile canceroase şi a tratat cele mai agresive forme de cancer

Savanţii sunt extaziaţi: imunoterapia a topit tumorile canceroase şi a tratat cele mai agresive forme de cancer

Un tratament revoluţionar care învaţă organismul să atace tumorile canceroase va salva sute de mii de vieţi, susţin oamenii de ştiinţă. Este cel mai important salt în domeniu de la descoperirea chimioterapiei, tratament ale cărui efecte toxice sunt binecunoscute şi care ar putea fi înlocuit în aproximativ cinci ani, mai spun cercetătorii.

Testele au indicatul faptul că tumorile au fost distruse chiar şi în cazul pacienţilor a căror speranţă de viaţă era de doar câteva luni. Imunoterapia, au explicat savanţii, acţioneză pe principiul stilumării, antrenării sistemului imunitar în lupta împotriva celulor canceroase.

Potrivit profesorului Peter Johnson, director al secţiei de oncologie de la Cancer Research, Marea Britanie, imunoterapia s-a dovedit extrem de eficientă împotriva unor tipuri de cancer precum cel de rinichi, prostată, gât, cap etc. Acestea sunt unele din cele mai agresive şi mai greu de tratat tipuri de cancer.

În cadrul testelor au existat câţiva pacienţi cu cancer de piele avansat care urmau să intre în faza terminal. Tratamentul şi-a făcut treaba extraordinar iar oamenii au putut chiar să se întoarcă la serviciu, savanţii fiind extreme de optimişi în ceea ce priveşte evoluţia ulterioară. Unii nu vor mai avea niciodată nevoie de tratament, iar alţii vor beneficia doar de sesiuni de întreţinere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre pacientele beneficiare ale noului tratament este fosta profesoară de liceu Vicky Brown, 61 de ani, diagnosticată cu cancer de piele în 2006, care, după tratament, a recidivat şi s-a răspândit la sâni şi plămâni. În 2013 i s-a spus că mai are de trăit doar câteva luni.

A acceptat să se supună, în august, anul trecut, testelor desfăşurate la spitalul Royal Marsden din Londra. În doar câteva luni, tumorile au dispărut în totalitate. Ulterior au reapărut, dar imunoterapia le-a venit din nou de hac. Profesoară crede că e vorba de un “medicament miraculous. Mi-a dăruit cel puţin doi ani de viaţă. De fapt, sper că vor fi mult mai mulţi”.

Roy Herbst, şef al secţiei de oncologie de la Yale Cancer Centre, consideră spectaculoase aceste rezultate. “E ceva măreţ, uriaş. Şi pare că este capabil să trateze orice tip de cancer. Cred că suntem în situaţia unei schimbări de paradigmă în ceea ce priveşte oncologia”, a conchis Herbst.