PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Cultură

Mediul online ia foc după contribuţia „modestă” a AMBASADEI RUSIEI pentru CUMINŢENIA Pământului şi clipul aberant care susţine că România modernă s-a construit cu ajutorul URSS. Comentariile Ministerului de Externe |UPDATE

Autor: | | 68 Comentarii | 3523 Vizualizari
Contribuţia “modestă” de 100 de euro a Ambasadei Rusiei la Bucureşti pentru Cuminţenia Pământului, celebra sculptură a lui Constantin Brâncuşi pentru achiziţionarea căreia Guvernul României organizează o subscripţie publică, a generat numeroase reacţii virulente în mediul online din partea unor populari lideri de opinie. “Rușii au scuipat pe Cumințenia românilor”, scrie Moise Guran, în vreme ce Lucian Mîndruţă consideră “suma o jignire” întrebând pe pagina sa de Facebook “Şi ce facem cu restul de 90 de tone de aur furate cu Tezaurul?” iar jurnalistul Cristian Câmpeanu spune că „cei 100 de euro reprezintă o palmă pe care ne-o dau rușii, mai ales că este vorba despre un artist pe care l-au urât din toată inima”.

UPDATE ora 17.45

Într-un comunicat remis presei, Ministerul român de Externe spune că apreciază contribuția Ambasadei Federației Ruse la recuperarea patrimoniului național românesc și o încurajează să continue această abordare. și, totodată, încurajează susținerea campaniei de către orice actor public sau privat, în spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului român.

„Pare însă mai puțin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federației Ruse, mesaj care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale. Aceasta cu atât mai mult, cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsura să se pronunțe este Comisia comună de istorici româno-rusă al cărei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care țin de istorie, în vederea consolidării încrederii reciproce”, relatează sursa citată.

Mesajul rușilor

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat pe Facebook „o contribuţie financiară modestă" pentru recuperarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului". Tot pe Facebook, Ambasada a postat şi un videoclip în care se spune că "armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României", iar în al Doilea Război Mondial "armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei", scrie siteul news.ro

Material video este o replică a celui din campania independentă a Papaya Advertising, ''Ultimul tren'', care se referă la instaurarea comunismului. Clipul video alb-negru are 2':13'' şi se centrează pe imaginea simbolică a doi copii care privesc mersul istoriei românilor, înfăţişată sub forma unui tren în mers, punctând ''comorile pierdute'' de români de-a lungul celui De-al Doilea Război Mondial, venirea regimului sovietic, pierderea unei părţi semnificative a tezaurului ţării etc. Spotul se încheie cu imaginea trenului care duce "Cuminţenia pământului" şi se opreşte în faţa copiilor, iar aceştia se ridică în timp pentru a prinde ''ultimul tren'' încărcat cu valoroasa sculptură, precizează mediafax.ro

''Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori pe un platou de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial - armata rusă şi armata română luptă împreună pentru independenţa României (România şi-a proclamat independenţa faţă de Imperiul Otoman la 9 mai 1877 iar, în urma războiului ruso-turc din 1877-1878, a fost recunoscută de marile puteri pe 13 iulie 1878, n.red). Al Doilea Război Mondial - armata sovietică şi armata română luptă împreună pentru independenţa Europei. Industrializarea României - România se reconstruieşte economic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată. Ambasada Federaţiei Ruse în România donează pentru Cuminţenia Pământului. România trebuie să îşi recupereze valorile, copiii trebuie să înveţe istoria adevărată'', se arată în videoclip, care începe cu o imagine din ''Ultimul tren''.

 

Gestul Ambasadei Rusiei a fost criticat în termeni duri în mediul online de diverşi jurnalişti şi lideri de opinie.

Lucian Mîndruţă, pe Facebook: Ambasada Rusiei da 100 de euro pentru Brâncuşi.  Ok şi ce facem cu restul de 90 de tone de aur furate cu Tezaurul?  Suma mi se pare o jignire. De fapt, dacă o să mă întâlnesc vreodată cu ambasadorul lor o să i-o dau înapoi. În bani mărunţi. Că nu suntem chelneri.  Suntem poporul român pe care l-aţi furat de atâtea ori!”

Jurnalistul Cristian Câmpeanu, tot pe Facebook:  „Cei 100 de euro donati de ambasada rusă pentru Cumințenia Pământului reprezintă o palmă pe care ne-o dau rușii, mai ales că este vorba despre un artist pe care l-au urât din toată inima. Cumințenia Pământului este, prin tot ceea ce înseamnă ea ca declarație despre natura umană fundamentală și civilizație, un refuz implicit al întregului eșafodaj comunist. Așa se întâmplă de obicei. O mică sculptură face de râs prin anvergură spirituală un întreg sistem și o ideologie calpă. Căci cine descrie mai bine umanitatea în esența ei? Brâncuși cu această mică bucată de piatră sau ideologii marxism-leninismului cu pretenția lor că au identificat ce sunt și vor de fapt oamenii? Ce fac rușii e o sfidare fără precedent, o golănie marca Putin, mai ales că e însoțită de un clip care vorbește despre „industrializarea” României de către sovietici și „adevărata” istorie a României, când istoria adevărată spune că sovieticii (rușii) au făcut pachet industria românească și au dus-o în Rusia, după care au „industrializat” România cu tehnologie veche furată de la români. Câtă abjecție și câtă obrăznicie! Dacă aș fi guvernul României i-aș soma pe ruși să-și ia mizeriile de „monumente ale soldatului sovietic eliberarator” și să le ducă repede în Rusia și le-aș da și 100 de euro înapoi. Să-și care monumentele pe banii lor și după aceea să intrăm într-o dispută sănătoasă și necesară despre cine este cu adevărat fascist. Pentru că fascistul este bufonul pe care îl numiți președinte, Vladimir Vladimirovici Putin”.

Moise Guran pe biziday: “Ambasada Rusiei la București a cheltuit mai mult de 100 de euro pentru clipul ăsta, în replică la cel care promovează donația pentru Cumințenia Pământului. Apoi Ambasada a donat 100 de euro, la mișto, pentru Cumințenia noastră. Un scuipat, practic. Clipul făcut e o mizerie, care susține că România și Rusia au luptat împreună în Primul Război Mondial pentru independența României, iar în al doilea pentru independența Europei. Iar apoi Rusia, prin URSS a participat la modernizarea României…

Buhahahahaha! Nici de râs n-am râs mai mult de cinci secunde, fix cele cinci secunde în care am înțeles că donația de 100 de euro e un fel de ne pișăm pe voi la orice oră, cum am mai făcut-o de doișpe ori în cei 300 de ani de când noi suntem imperiu iar voi nu reușiți nici măcar să ne încurcați.

Adică dacă făceau clipul și atât, înțelegeam că trebuie și ăia de la sputnik să-și justifice lefurile, că în Rusia e criză și vodka s-a ieftinit a doua oară în decurs de doi ani. Dar să donezi 100 de euro când eu am la tine 100 de tone de aur… mersi Mare Prieten… dar n-am nevoie de donația ta. Mă faci prost, îmi demonstrezi că n-am conștiință națională nici cât să-mi prețuiesc propriile valori și că-s dezbinat ca nație, că nu exist… Oh, cum te înșeli, din nou! Cum te-ai fript tu în secolele astea cu mine… nu mai zic aici, că nu mă poți jigni, cum ar zice un rus celebru!”

Cristi Dumitriu, directorul news.ro, pe Facebook: “Ambasada Rusiei dă la mișto 100 de euro pentru Cumințenia Pământului și distribuie un videoclip de propagandă mincinos pe care îl văd redistribuit cu voioșie atât de prietenii Rusiei, cât și de cei care se opun propagandei ruse.
Dacă nu vă place, încercați să nu distribuiți direct și scrieți despre ce e vorba.
Reacția mea la o afirmație din videoclip potrivit căreia "România trebuie să îşi recupereze valorile, copiii trebuie să înveţe istoria adevărată" este: Nu cumva când vorbiți de "valori" vă referiți la tezaur? :)
Și sunt mai multe lucruri de criticat în videoclip, inclusiv invocarea independenței României, care n-a fost obținută în primul război mondial, ci era vorba despre reîntregirea țării, iar în al doilea război de fapt sovieticii au asuprit jumătate de Europă. În primul război armata rusă ne-a lăsat singuri pe front din cauza loviturii de stat bolșevice, iar în al doilea ne-au luat Basarabia. Când am luptat la sfârșit alături de ei ne-au tratat prost, iar când au venit în România ne-au furat și am plătit după și depăgubiri.
Ca de obicei, rușii deconsideră istoria țărilor mai mici și mint.
Sunt curios cum va reacționa Ministerul Culturii și oficialii români la această "donație" otrăvită. Dacă ar fi deștepți, de abia acum ar putea relansa campania de donații.”

Jurnalistul George Damian, moldnova.eu: “Îi înțeleg eforturile ambasadorului Valeri Kuzmin, transferat de la Chișinău la București. Caută culoare de comunicare cu românii – însă modalitatea prin care face asta este în mod fundamental eronată. Această abordare rămâne la același nivel cu ”frăția între popoarele socialiste”, doar din vârful buzelor, fără urmă de sinceritate.

România și-a asumat greșelile trecutului, a plătit și încă mai plătește pentru toate aceste greșeli. Nu ne este rușine cu istoria noastră, nu încercăm să ascundem nimic – ba dimpotrivă, cuprinși de beția demitizării unii istorici români exagerează. Între timp, în Rusia, un tânăr este judecat și condamnat pentru că a postat pe internet afirmația că Uniunea Sovietică a atacat Polonia alături de Germania nazistă.

În condițiile în care istoria este dogmă guvernamentală la Moscova nu prea poate exista o discuție sinceră. Pentru că de la Moscova ne va veni un pachet de afirmații istorice pe care să le admitem drept corecte. Ni s-a mai întâmplat asta, dar nu duce nicăieri. Și nu este vorba de rusofobie, românii nu sunt rusofobi – doar nu au încredere în intențiile Rusiei, iar chestiunea tezaurului românesc din Primul Război Mondial cristalizează această lipsă de încredere.

Ambasadorului Kuzmin i s-a încredințat o misiune imposibilă: să câștige încrederea românilor, însă nu i-au fost puse la dispoziție uneltele necesare. O sută de euro și un clip propagandistic pe Youtube ne pot face să zâmbim, cel mult”

 


Tag-uri: Ambasada Rusiei, contribuie rusi Cumintenie, Ambasada Rusiei Cumintenie, Moise Guran Rusia, Lucian Mindruta Rusia, clip Ambasada Rusiei, Ambasada Rusiei la Bucuresti, independenta Romaniei, scandal Cumintenie, Ambasadei Rusiei
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mediul online ia foc după contribuţia „modestă” a AMBASADEI RUSIEI pentru CUMINŢENIA Pământului şi clipul aberant care susţine că România modernă s-a construit cu ajutorul URSS. Comentariile Ministerului de Externe |UPDATE.
SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

WOWbiz

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii