Scandal în Austria după numirea în fruntea companiilor de stat a unui admirator al lui Vladimir Putin

Scandal în Austria după numirea în fruntea companiilor de stat a unui admirator al lui Vladimir Putin

Un scandal s-a declanşat în ultimele zile în Austria în urma alegerii omului de afaceri Siegfried Wolf la conducerea holdingului ÖIAG, existând temeri că, prin intermediul acestuia, oamenii de afaceri ruşi ar putea obţine o “portiţă de intrare” în UEi.

Siegfried Wolf a fost ales în calitate de şef al Consiliului de supraveghere al holdingului austriac industrial ÖIAG, care controlează întreprinderile de stat din Austria, anunţă site-ul companiei, preluat de RIA Novosti.

În conformitate cu statutul, Wolf va funcţiona în această poziţie timp de doi ani. Omul de afaceri este cunoscut pentru simpatiile sale faţă de Rusia şi de preşedintele rus Vladimir Putin, iar accederea sa în respectiva calitate a g enerat critici în presa austriacă.

Unele din publicaţii arată că, din 2010, Siegfried Wolf este preşedinte al Consiliului de administraţie al corporaţiei “Russkie maşinî” (Russian Machines), deţinută de oligarghul rus Oleg Deripaska, apropiat Kremlinului. În acest sens, ziarul Wiener Zeitung remarcă faptul că omului de afaceri austriac i se atribuie o relaţie bună cu Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Predecesorul lui Wolf la ÖIAG, Peter Mitterbauer, nu vede nimic blamabil în “apropierea” acestuia de liderul de la Kremlin, considerându-l o “persoană competentă şi de încredere”. El şi-a exprimat nedumerirea că numai din această cauză poate fi pus la îndoială “ profesionalismul unui om care a făcut atât de mult bine pentru Austria”, într-o intervenţie la postul de radio austriac Ö1.

Reprezentanţi ai partidului “verzilor” şi-au exprimat însă preocuparea faţă de această numire, întrevăzând un pericol la adresa securităţii naţionale. Astfel, deputatul Peter Pilz l-a catalogat pe Wolf “agent al lui Putin”, într-un interviu pentru Wiener Zeitung, în care a declarat că alegerea sa în fruntea ÖIAG deschide o “portiţă de intrare” pentru Rusia în UE.

După cum scrie Kurier, la originea acestor declaraţii se află temeri că investitorii ruşi se vor putea “strecura” în ÖIAG, în primul rând în corporaţia de petrol şi gaze OMV, în care ÖIAG deţine 31,5 % din active.

Al doilea cel mai mare acţionar la OMV - fondul International Petroleum Investment Co din Abu Dhabi, cu 24,9% din active - ar fi nemulţumit de dezvoltarea concernului şi şi-ar putea vinde participaţia către Gazprom, a afirmat Peter Pilz.

Compania rusă de gaze ar duce în prezent discuţii pentru achiziţionarea celor 24,9 % de acţiuni ale IPIC la OMV, a relatat joi şi agenţia de presă Reuters. ÖIAG a infirmat această informaţie. “Nu avem nicio dovadă că IPIC ar dori să se retragă dintre acţionarii consorţiului. Parteneriatul nostru rămâne constructiv şi profesionist”, a declarat un reprezentant al holdingului.

Noul şef al Consiliului de supraveghere al ÖIAG, Siegfried Wolf, şi-a exprimat de asemenea nedumerirea.”Faptul că Gazprom ar intenţiona să devină acţionar al OMV este pentru noi o noutate, nu ştim nimic despre aceasta”, a afirmat el, potrivit Ria Novosti, preluată de RIA Novosti.