Scandal în Masonerie

Scandal în Masonerie

DISIDENŢĂ. A doua forţă masonică din ţara noastră, Marea Lojă Naţională Unită din România, s-a scindat în două grupări. Ieri s-a desfăşurat un alt episod din zbuciumata istorie a masoneriei române.

Anul trecut, după mai multe sciziuni, masoneria română părea că se regrupează. Astfel, pe 24 ianuarie 2008, două mari organizaţii masonice, Marea Lojă Naţională din România, condusă de Eugen Ovidiu Chirovici, şi Marea Lojă a României, condusă de Corneliu Al. Vişoianu, au fuzionat cu ocazia Zilei Unirii.

Aşadar, cu excepţia unor mici disidenţe, masoneria se structura în trei mari forţe: Marea Lojă Naţională din România (MLNdR) - condusă de Eugen Ovidiu Chirovici, Marea Lojă Naţională Unită din România (MLNUR) - condusă de Bartolomeu Constantin Săvoiu şi Marea Lojă Naţională a României (MLNaR) - Viorel Dănacu. La acestea se adaugă alte 6 organizaţii masonice, printre care şi Marele Orient.

Iată însă că Marea Lojă Naţională Unită din România (MLNUR) este şi ea lovită de tulburări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un cuplu conduce Ordinul!

Pe 29 martie 2008, Conventul Extraordinar al Marii Loji Naţionale Unite din România l-a ales în unanimitate Mare Maestru pe Bartolomeu Constantin Săvoiu, iar Horia Nestorescu Bălceşti a fost ales Mare Maestru adjunct.

Bartolomeu Constantin Săvoiu a fost iniţiat cu 33 de ani în urmă într-una dintre cele mai vechi Obedienţe din lume, înfiinţată în 1728, Marea Lojă a Franţei (Grande Loge de France).

„Am găsit o situaţie absolut unică şi nemaiîntâlnită în istoria masoneriei: o Obedienţă condusă de un cuplu! Este vorba de numita Anca Nicolescu şi de cetăţeanul străin Andre Szakvary. Înconjuraţi de câţiva acoliţi, ei au transformat Obedienţa într-o afacere privată pentru a obţine avantaje personale“, spune Săvoiu.

Pe 18 octombrie 2008, un convent cu 55 de delegaţi a hotărât excluderile lui Dan Trofin, Liviu Mânecan, Doru Manu, Andre Szakvary şi Sergiu Anghel.

Două convente, două conduceri

În aceeaşi zi însă, „disidenţii“ conduşi de Andre Szakvary şi organizaţi într-un alt convent au decis să-i retragă lui Săvoiu calitatea de Mare Maestru, interimar fiind numit Liviu Mânecan.

„Aceşti aşa-zişi masoni, conduşi de cuplul Szakvary-Nicolescu mutaseră sediul Marii Loji la ei acasă. Am găsit Obedienţa fără buget, fără situaţie financiară, fără acte de identitate şi fără documente. Szakvary s-a autointitulat Suveran Mare Comandor al Ritului Scoţian Vechi şi Acceptat din România, fiind cetăţean străin, contrar oricăror reguli masonice. Nu este recunoscut de nimeni, şi am numit un mare Suveran, şi înfiinţat un Mare Consiliu compus din personalităţi eminente ale societăţii civile. Toţi Marii Maeştri au fost obligaţi fie să se supună acestor personaje, fie au fost îndepărtaţi prin adevărate «puciuri», ca în anul 2000, fie obligati să demisioneze - în anul 2005. Disidenţii au întrunit doar 10 persoane, oameni de-ai lor de casă, într-un aşa-zis convent“, spune Săvoiu.

Cele două tabere ale „uniţilor“ au ajuns în instanţă, iar luni au termen la tribunal pentru patrimoniul şi denumirea Marii Loji.

Ieri, circa 200 de delegaţi ai MLNUR, obedienţă ce se consideră urmaşa Marii Loji Naţionale a României, fondată în 1880 de Constantin Moroiu, l-au confirmat în unanimitate ca Mare Maestru pe Bartolomeu Constantin Săvoiu.

CV General, Legiunea de Onoare şi Arhonte

Născut în 1945, Bartolomeu Constantin Săvoiu este cetăţean român şi francez, este căsătorit şi are 3 fii. Iniţiat cu 32 de ani în urmă la Paris, Marele Maestru Săvoiu este membru al masoneriei tradiţionaliste franceze. Pentru meritele sale, Săvoiu a fost decorat cu Ordinul Naţional de Merit şi cel al Legiunii de Onoare al Republicii Franceze. Bartolomeu Constantin Săvoiu este general de brigadă în retragere al armatei române din 2006. Pentru acţiunea sa militantă în serviciul religiei creştine , B.C. Săvoiu a fost consacrat în anul 2000 ca Arhonte Deputat al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol.

Andre Szakvary, veşnica problemă

Andre Szakvary este născut în Ungaria în 1936, medic stomatolog specializat în traumatologie, refugiat în Occident după Revoluţia din 1956. Ajuns în România în 1994, el a devenit membru al Supremului Consiliu pentru România condus de Dan Amedeo Lăzărescu. Fusese recomandat de Henri Baranger, Mare Comandor al Supremului Consiliu de grad 33 pentru Franţa. Szakvary a încercat pe 2 februarie 1997 să-i ia locul lui Dan Amedeo Lăzărescu, printr-o lovitură de palat.

„Impunerea unui cetăţean francez, care nu cunoaşte limba română, în funcţia de Suveran Mare Comandor încalcă toate Regulamentele şi Constituţiile masonice româneşti şi internaţionale“, spunea Lăzărescu. Până la alegerea lui Bartolomeu Constantin Săvoiu ca Mare Maestru, Andre Szakvary a condus Ritul Scoţian Vechi şi Acceptat din România din obedienţa MLNUR. Datorită lui Szakvary, alţi doi mari maeştri ai MLNUR au părăsit funcţia. În paralel, această poziţie este ocupată la Marea Lojă Naţională din România, condusă de Eugen Ovidiu Chirovici (cea mai mare obedienţă şi singura recunoscută de Loja Mamă din Anglia), de Costel Iancu.