Scandal la Ministerul Sănătății. Explicația dispariției de pe piață a aproape 2.000 de medicamente | EVZ EXCLUSIV

Scandal la Ministerul Sănătății. Explicația dispariției de pe piață a aproape 2.000 de medicamente | EVZ EXCLUSIV

Din 2015 încoace, lista medicamentelor disponibile în România scade pe zi ce trece. În timpul ăsta, cei care ar trebui să rezolve problema aruncă vina spre predecesori. Sorin Grindeanu îl face vinovat pe Vlad Voiculescu, iar acesta încearcă s-o paseze către Nicolae Băniciou

De la Revoluție încoace pare că nu putem scăpa de meteahna de a arunca vina pe „fosta guvernare”. Ieri, s-a consumat un nou episod de acest tip, având ca subiect medicamentele care dispar încet, dar sigur, de pe piața din România.

FOTO: Vlad Voiculescu  

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum au dispărut 2.000 de medicamente

La 1 ianuarie 2015, în registrul medicamentelor vândute pe piața din România– CaNaMed – figurau 6.114 astfel de produse. În final, la 13 februarie anul acesta, CANAMED-ul conține exact 4.421 de medicamente. Doar la o simplă scădere, se vede o diferență de peste 1.600, între ce a fost acum doi ani și ce este acum, dar trebuie luat în considerare faptul că, în timp ce aproape 2.000 de medicamente au plecat, au venit și câteva sute noi.

Sorin Grindeanu arată cu degetul spre Voiculescu

Ieri, premierul Sorin Grindeanu, după o vizită de lucru la Ministerul Sănătății, a aflat cu stupoare că atâtea medicamente au dispărut de pe piață fără ca nimeni să facă ceva. A arătat cu degetul către fosta guvernare, mai precis către fostul ministru tehnocrat al Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Ministerul Sănătății a fost notificat din ianuarie anul trecut de lipsa anumitor medicamente. Nu s-a luat nicio măsură. S-au demarat acum toate procedurile, astfel încât tot ceea ce a semnalat presa pe anumite componente să fie remediat. Mi se pare cea mai gravă situație”, spunea Sorin Grindeanu.

Vlad Voiculescu pasează vina

Imediat, Vlad Voiculescu, care refuză să-și asume vreo vină de orice fel pentru ce a făcut în timpul mandatului său, a reacționat, pe pagina sa de Facebook. „Guvernul Grindeanu dă vina pe tehnocraţi. Nimic nou. Să spună că eu nu am luat nicio măsură pentru lipsa medicamentelor, asta întrece orice limita a nesimţirii şi a ridicolului, chiar şi pentru acest guvern”, scria el.

În argumentația sa, Voiculescu, sărind peste predecesorul său direct, tehnocrat și el, Patriciu Achimaș-Cadariu, vrea să paseze vina direct la Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății din Cabinetul lui Victor Ponta.

„În urma noii metodologii de preţuri (ordinul 75) a domnului Ministru Bănicioiu, peste 1.700 medicamente au fost retrase de pe piaţă”, notează Vlad Voiculescu.

Ordinul 75, de care face vorbire, prevede recalcularea prețului medicamentelor inovative cărora le expiră patentul astfel încât să nu fie mai scumpe decât cel mai apropiat generic.

Voiculescu se laudă, apoi, în același mesaj, cu „realizările” pe care le-a avut cât timp a deținut fotoliul Sănătății: că a schimbat metodologia de prețuri, că a implementat site-ul medicamente-lipsa. ro, unde oamenii pot atrage atenția când lipsesc medicamentele, că a făcut cu STS un proiect de monitorizare a stocurilor și că a instaurat obligaţia de serviciu public al distribuitorilor ca să împiedice exportul paralel.

În realitate, însă, „realizările” cu care se laudă nu sunt ale sale, ci sunt, în cel mai bun caz, proiecte lăsate de predecesori și doar terminate de el, spune Nicolae Bănicoiu.

Nicolae Bănicioiu: „M-am săturat de minciunile lui Vlad Voiculescu! N-a făcut nimic!”

Deranjat de atacurile repetate pe care Vlad Voiculescu le face la adresa sa, tot încercând să-i pună în cârcă o vină sau alta, exclusiv pentru EVZ, Nicolae Bănicioiu, a demontat punct cu punct acuzațiile pe care fostul tehnocrat i le aduce. „Chiar m-am săturat de minciunile lui Vlad Voiculescu, cele legate de Sănătate, facute pe Facebook. Lucrurile nu stau deloc așa, ba din contra, el n-a făcut nimic! În primul rând, haideți să vorbim de ordinul 75, care a fost dat în anul 2009! Eu am fost ministru al Sănătății din 2014 până în noiembrie 2015. Să nu mai spună că Bănicioiu e de vină, că m-am săturat să aud asta! Eu am aplicat ordinul, după ce mulți predecesori ai săi de dreapta n-au făcut-o. Eu lăsasem o aplicare a ordinului 75 negociată și discutată cu experții la Comisia Europeană. Sunt curios dacă am mai continuat acest lucru”, subliniază Nicolae Bănicioiu. Fostul ministru explică și faptul că în timpul mandatului său, pentru a stopa exportul paralel și ieșirea medicamentelor de pe piață, a luat numeroase măsuri.

„N-a luat nicio măsură concretă, n-a făcut nimic”

„Raportarea medicamentelor lipsă a fost introdusă de mine în 2015. Se făcea pe o adresă de mail, la Agenția Națională a Medicamentului, care funcționează și acum. Se poate verifica asta, au și bază de date! Și li se răspunde arapid și atunci! Apoi, se laudă că a făcut proiectul cu STS, care a fost făcut tot de mine! El doar l-a implementat”, arată Nicolae Bănicioiu.

Fostul demnitar explică și faptul că, de fapt, criza medicamentelor i se datorează direct lui Vlad Voiculescu, care n-a luat nicio măsură concretă ca să stopeze dispariția acestora sau să descurajeze exportul paralel. „Modificarea prețurilor la medicamente, potrivit ordinul 75, trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016. Ministrul următor, Patriciu Achimaș Cadariu, a amânat-o. A venit Vlad Voiculescu care a tergiversat totul cât de mult a putut. Înainte să-și termine mandatul a scos o Hotărâre care prevede eșalonarea scăderii prețurilor, fără dezbatere publică, fără nimic, pe care nici n-a aplicat-o! A lăsat-o următorilor, să se descurce cu ea”, explică el.

„Lipsa medicamentelor e vina lui! A tergiversat lucrurile”

„N-a prioritizat niciun medicament esențial, așa cum susține. A făcut doar o discuție publică, apoi n-a luat nicio măsură concretă! Singura prioritizare de medicamente a fost făcută de mine, pentru cele orfane și pentru cele pentru bolile rare, care au fost și introduse în 2015. Organizațiile de pacienți pot confirma asta. Să nu mai spun că Bănicioiu e vinovat, pentru că dispariția medicamentelor de pe piață nu se face de pe o zi pe alta. I se datorează direct! Ca ministru al Sănătății ai obligația morală și pârghiile legale ca să te asiguri că ai stocuri și că pacienții nu rămân fără medicamente. Asta o faci dând ordine care să oblige distribuitorii să asigure acele stocuri, dacă ai, evident, o previziune a pieței și o predictibilitate pentru anul respectiv. (...) Eu am dat numeroase ordine pentru a obliga distribuitorii să asigure întâi în România și apoi să se gândească la export paralel. Domnul Voiculescu a uitat să dea astfel de ordine, lăsând tot anul 2016 liber. De aceea au dispărut medicamente! Am intrat în 2017 fără niciun stoc și asta i se datorează lui Vlad Voiculescu!”