Scandal la SRI din cauza achiziţionării unor BINOCLURI

Scandal la SRI din cauza achiziţionării unor BINOCLURI

Scandal în cadrul Serviciului Român de Informaţii. Institutul de Tehnologii Avansate (ITA), subordonat SRI, este suspectat că a organizat o “licitaţie cu dedicaţie”, care ar fi favorizat o firmă din Franţa.

Astfel, potrivit unui anunţ făcut pe internet, ITA a cumpărat 8 seturi de binocluri. Conform caietului de sarcini, acestea sunt denumite “echipamente pentru observare binoculară în câmpul tactic, model JIM-LR sau echivalent”, informează românialiberă.ro. În urma licitaţiei, valoare celor 8 seturi de binocluri a ajuns la 2.005.600 de lei, deşi iniţial se estimase un preţ de 1800.000 de lei.

Firma RSI ELECTRO S.R.L., cu sediul în Bucureşti, a trimis singura ofertă. Dar înainte de închiderea licitaţiei, o altă firmă a trimis o notificare către viitorul cumpărător, ITA. Notificarea reclama faptul că datele tehnice ale binoclurilor solicitate de ITA, impuse prin caietul de sarcini al licitaţiei, sunt identice cu ale unor produse fabricate de o singură firmă, cu sediul central în Franţa.

Prin însăşi detaliile tehnice incluse în Specificaţia Tehnică a produsului, sunt exprimate foarte clar cerinţele constructive şi funcţionale ale binoclului ce face obiectul achiziţiei, producătorii de astfel de dispozitive fiind în măsură să identifice foarte uşor despre ce tip de dispozitiv este vorba. Mai mult, cerinţele funcţionale sunt exact cele ale dispozitivului JIM LR al firmei elveţiene Vectronix, parte a grupului Sagem din Franţa”, subliniază notificarea adresată ITA, mai subliniează sursa mai sus citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

În notificarea adresată ITA, firma nemulţumită de caietul de sarcini precizează că “după o activitate de cercetare de piaţă de aprox.3 săptămâni, în urma căreia au fost interogate aprox. 30 de firme de profil din UE, Statele Unite, Canada, China şi Orientul Mijlociu, am primit două oferte de produse „similare”. Însă nicio firmă nu a putut confirma existenţa în portofoliul de produse proprii a unui dispozitiv exact ca în specificaţia tehnică din Documentaţia de Atribuire, indicându-se de către unii producători chiar faptul că specificaţia tehnică este în fapt o reproducere a celei aparţinând firmei Vectronix”.

Interesant este faptul că ITA a dat dovadă de transparenţă, publicând pe Internet atât contestaţia pe care a primit-o (din care am citat mai sus), cât şi răspunsul pe care l-a trimis la această contestaţie. “Raportat la atribuţiile specifice Serviciului Român de Informaţii, considerăm că doar tipul de produs având specificaţiile prevăzute în caietul de sarcini poate servi activităţii de securitate naţională”, răspunde ITA. Răspunsul ITA, trimis la data de 15 iunie 2015, este intitulat „Clarificare binocluri” şi poartă semnătura “Director, dr. ing. Sorin Chiţu”. Ulterior, la data de 17 august 2015, ITA a anunţat pe Internet că licitaţia s-a finalizat, fiind declarată câştigătoare singura ofertă primită. Oferta câştigătoare a fost aceea a firmei RSI ELECTRO S.R.L.