Scandalul Bercea Mondialu’. Mita din care s-a născut „Interlopul de Slatina”

Scandalul Bercea Mondialu’. Mita din care s-a născut „Interlopul de Slatina”

O întrebare care trebuie pusă: S-a încercat compromiterea şefului statului? E greu pentru un ziarist să dea răspuns clar la acestă întrebare, însă ea se ridică fără dubii atunci când ai tabloul larg al întregii poveşti cu privire la „Scandalul Bercea Mondial”, în care personaj principal a fost desemnat Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României.

Cronologia faptelor, pe care vă invit să o citiţi cu mare atenţie, vine să completeze tabloul acestui mare scandal ce are ca ţintă, de fapt, forţarea demisiei preşedintelui şi terfelirea Justiţiei.

Opiniei publice nu i se explică la televizor faptul că, în această fază, procurorii DNA au decis reţinerea lui Mircea Băsescu pentru că au indicii că acesta a luat bani de la clanul Bercea în schimbul promisiunii că va interveni la magistraţi, ca să-i obţină o pedeapsă mai uşoară lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

De asemenea, opiniei publice nu i se spune că judecătorul a eliberat mandat de arestare pentru 29 de zile, pentru ca procurorii să aibă timp să administreze probe, să facă o cercetare temeinică a tuturor aspectelor, să audieze martori şi să nu existe posibilitatea ca inculpaţii să-i influenţeze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorul nu a judecat dosarul pe fond ca să-şi dea seama care e adevărul în toată această poveste de şantaj şi în ce doze sunt vinovați Mircea Băsescu şi coinculpaţii. Asta-i latura juridică a cazului.

Cea mediatică ne-a convins că fratele președintelui a luat bani de la ”Interlopul de Slatina”. În momentul de faţă, la dosar nu există decât nişte casete filmate de Florin Anghel, zis Ambasador, fiul lui Bercea, nişte înregistrări făcute cu telefonul de către Mircea Băsescu şi cam atât. Nici Bercea Mondial, nici Mircea Băsescu nu au vrut să dea declaraţii procurorilor DNA Central, au spus avocaţii.

Fratele preşedintelui şi prietenul lui Marian Căpăţână şi-au susţinut varianta doar în faţa judecătorului, declarându- se nevinovaţi. Magistratul nu s-a lăsat convins că pot fi cercetaţi în stare de libertate şi nici nu s-a intimidat că îl avea în boxă pe fratele preşedintelui.

Ancheta DNA e abia în primă fază, deşi există dosare începute în această cauză la mai multe instanţe din ţară. În următoarele zile ele vor fi conexate la DNA Central, pentru a fi lămurite toate aspectele. E posibilă şi schimbarea încadrării la un moment dat, din trafic de influenţă în înşelăciune, fiindcă influenţa, dacă a fost promisă, nu s-a materializat: Bercea a fost condamnat aproape ani.

Sâmbătă, fostul general de Poliţie Pavel Abraham, acum avocatul interlopului Bercea Mondial, a declarat la Realitatea că săptămâna aceasta va primi alte casete cu înregistrări de la familia clientului său. Ele vizează, conform spuselor lui Abraham, „persoane din aparatul administrativ şi judiciar”.

După Justiție, SRI și SPP sunt târâte în scandal

Dacă inventariem toate faptele lui Bercea şi ale clanului său, precum şi intersectările cu nişte persoane publice, politice şi cu puteri de decizie în stat, implicit ne întrebăm ce au făcut oamenii din instituţiile de informaţii când „Interlopul de Slatina” împărțea mită în stânga și în dreapta. S-a tot vorbit de SRI şi SPP, prin prisma faptului că în scandalul de faţă îl avem arestat pe fratele preşedintelui.

Fals. Conform legii, SRI nu avea cum să declanşeze urmărirea, filarea şi interceptarea lui Mircea Băsescu fără ca preşedintele să o ceară oficial sau să apară indicii clare că în acţiunile lui Bercea ar fi vorba de siguranţă naţională. Nici SPP nu avea atribuţiuni, serviciul asigurând protecţie şi pază doar rudelor de gradul 1 ale preşedintelui.

Însă DGIPI, celebra unitate „Doi şi un sfert” a Ministerului de Interne, ar fi trebuit să ştie, căci cele 127 de dosare ale lui Sandu Anghel erau în mâinile poliţiştilor, iar stăpânirea pe care o pusese interlopul pe oraşul Slatina, lăudându-se cu relaţiile lui sus-puse din mediul politic şi din Justiţie ar fi trebuit să-l transforme în subiect de rapoarte informative. Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, n-a cerut însă informare şi de la serviciul secret al Poliţiei, aflat în subordinea premierului, ci doar de la SRI şi SPP.

Cinci fapte pentru care Clanul Bercea trebuia pus sub lupă!

1. Ameninţările lui Sandu Anghel, proferate în public, la adresa primarului din Slatina, Darius Vâlcov. Întro conferinţă de presă i-a strigat, cu tupeu, că i-a finanţat campania electorală, iar el îi dărâmă casele ridicate fără autorizaţie.

2. Nicio autoritate locală – poliţie, parchet - nu a reuşit, la începutul anilor 2000, să-l împiedice în acţiunile de sustragere şi vânzare de fier vechi din silozurile ceauşiste abandonate din Drăgăneşti-Olt, Caracal şi Slatina, din sistemul de irigaţii din judeţ, dar şi din patrimoniul CFR. Nici când a trecut la cămătărie, afaceri imobiliare dubioase sau trafic cu maşini de lux aduse din Germania, nimeni nu s-a alarmat că le „creşte” un interlop în oraş, care deveni un adevărat pericol.

3. Bercea Mondial a avut în plan să pătrundă în cercurile oamenilor cu autoritate în judeţ şi în Capitală şi să se folosească de numele lor. Pe unii a reuşit să-I atragă la botezuri de copii, pe alţii nu, dar cu toţi s-a lăudat că fac parte din anturajul lui. Ştirile despre cumetriile lui au apărut în presă, fie că erau reale, fie că nu. Cea mai mare realizare a avut-o însă Bercea, în anul 2010, prin încuscrirea cu familia lui Mircea Băsescu. Prin intermediul lui Marian Căpăţână, un localnic din oraşul natal Drăgăneşti-Olt (fost preşedinte al filialei locale a PDL) şi partener de afaceri cu fratele preşedintelui, interlopul a reuşit să-l convingă pe Băsescu junior să-i boteze nepoata.

4. Bercea Mondial era acuzat că a distrus sau ascuns actele contabile aparţinând celor cinci societăţi ale căror asociat şi administrator a fost, cu scopul de a obstrucţiona controlul organelor fiscale.

5. În martie 2011, procurorul Eugen Iacobescu de la Parchetul Olt a făcut mai multe declaraţii incendiare despre Bercea Mondial, iar una se referea la o acuzaţie de mituire a fratelui preşedintelui.