Scandalul cardurilor de sănătate: Isterie și profit pe seama pacienților

Scandalul cardurilor de sănătate: Isterie și profit pe seama pacienților

Șeful CNAS, Vasile Ciurchea, susține că unii medici nu știu să folosească cardul, iar alții nu au citit legea

O scurtă trecere în revistă a întâmplărilor cu care s-au confruntat, zilele acestea, pacienții din România scoate în evidență un „război tacit” între șefii Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și furnizorii de servicii medicale, în speță medici de familie, spitale sau policlinici. În spatele acestei confruntări, haosul de la intrarea în vigoare a obligativității de a accesa și folosi cardul de sănătate arată că bolnavii sunt cei mai păgubiți. Concret, ieri arătam că medicii de la spitale, policlinici și cei de familie acuzau faptul că nu pot elibera rețete și servicii medicale celor care nu au card de sănătate, în lipsa unui document oficial în acest sens.

Ieri, însă, șeful CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că există prevăzută, într-o Hotărâre de Guvern (HG 400/2015), faptul că cei care au acces la terminalele sistemului național de asigurări de sănătate sunt obligați să furnizeze servicii medicale și în situația în care pacienții nu și-au ridicat cardul, nu funcționează sau nu îl au la ei, atât timp cât sunt asigurați. „Cei care spun că nu pot face acest lucru, or nu au citit legea, or sunt rău intenționați. Sistemul a fost făcut împotriva furturilor”, susține șeful CNAS.

„Medicii nu știu să îl utilizeze”

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasile Ciurchea a mai precizat că, luni, au fost activate circa 150.000 de carduri și au fost circa 9.000 de accesări pe secundă, fapt care a îngreunat funcționarea sistemului. „Unul dintre motive a fost utilizarea greșită a cardului. Au fost medici care au tot băgat și au scos cardul unui pacient, de câteva ori…”, a precizat Ciurchea. Șeful CNAS susține că poate fi activat cardul la medicii de familie, la spitale sau policlinici, mai puțin la farmacii. Distribuirea cardurilor de să nătate a condus la situații incredibile. În luna martie, CNAS a sesizat autoritățile în cazul unui medic de familie din județul Neamț care cerea o taxă de 10 lei pentru activarea cardului de sănătate. Apoi, zilele acestea, o veritabilă legendă urbană, pornită de la câteva ştiri „pe surse”, spunea că zeci de români au blocat bancomatele (foto), încercând să scoată bani cu cardul de sănătate și ar fi rămas fără el. EVZ a făcut un experiment simplu care arată că instrumentul de identificare din plastic eliberat de CNAS nici măcar nu intră în bancomat.

FOTO: O veritabilă legendă urbană, pornită de la câteva ştiri „pe surse”, spunea că zeci de români au blocat bancomatele , încercând să scoată bani cu cardul de sănătate și ar fi rămas fără el.