Social

SCANDALUL cărnii de cal. Cum a ajuns ROMÂNIA pe filiera mafiei italiane și poloneze. PLUS reacția autorităților române

Autor: Ana-Maria Adamoae | duminică, 10 februarie 2013 | 58 Comentarii | 4876 Vizualizari
Scandalul privind comercializarea cărnii de cal drept carne de vită ce a izbucnit vineri în Marea Britanie aduce în prim-plan ipoteza existenței unei adevărate rețele mafiote cu ramificații în toată Europa, în spatele căreia s-ar afla mafia italiană și cea poloneză, potrivit jurnaliștilor de la The Guardian. Pe filiera mafiotă s-ar afla însă și două abatoare din România, care ar fi comercializat carnea de cal către o firmă din Olanda, contractată la rândul ei de o altă companie din Cipru, de unde carnea a ajuns în Franța și, ulterior, sub formă de lasagna de vită pe rafturile din supermaketurile din Marea Britanie. În replică, autoritățile române au declanșat o anchetă pornind de la sesizările omologilor francezi și susțin că "totul a plecat corect şi oficial din ţară".

Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi că abia în cursul zilei de mâine vor fi făcute publice rezultatele anchetei cu privire la cele două abatoare românești suspectate de autoritățile franceze că ar fi implicate în rețea de comercializare a cărnii de cal drept carne de vită. "Cel mai probabil, în cursul zilei de luni, prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa, vom avea informaţii suplimentare de natură să clarifice gradul de implicare al unităţilor româneşti. Până la acest moment nu s-au primit date suplimentare prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă al Comisiei Europene sau de la serviciile veterinare din Franţa de natură să aducă clarificări asupra gradului de implicare a celor două unităţi din România", se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.  La rândul său, conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) susține că, deși nu au primit date oficiale de la autoritățile franceze cu privire la transporturile de carne, au început verificarea celor două abatoare care au schimburi intracomunitare cu carne de cal, dar că este foarte greu de crezut că s-ar fi putut strecura o eroare. "Din informațiile pe care le avem, au fost efectuate exporturi de carne de cal din România, dar asta nu constituie o problemă deoarece avem peste 25 de abatoare autorizate nu doar să sacrifice cai, ci și să exporte carnea în UE. De asemenea, avem medici veterinari autorizați care controlează și certifică procesul tehnologic, de la primirea animalelor ce urmează a fi sacrificate și până la ieșirea cărnii din abator. Drept urmare, carnea nu poate fi schimbată în interiorul abatorului. Dar odată ce a părăsit abatorul pentru a fi exportată nu putem controla ceea ce se întâmplă până ajunge la destinatarul final", a explicat pentru BBC Constantin Savu, director în cadrul ANSVSA. Acuzațiile lansate de compania Findus și furnizorul său francez a stârnit reacții aprinse din partea specialiștilor români, care resping vehement această ipoteză. "Importatorul francez trebuie să arate documentele, iar în cazul în care nu le are acest lucru ar putea indica faptul că el a cumpărat de pe piaţa neagră sau că vrea să ascundă ceva. Iar carnea nu putea fi livrată tocată deoarece acest lucru implica congelarea și decongelarea ei pentru a fi pregătită lasagna, fapt interzis prin lege", explică Sorin Minea, preşedintele asociaţiei patronale Romalimenta, citat de Agerpres. Cum a ajuns România implicată în scandal Scandalul privind comercializarea cărnii de cal a izbucnit vineri în Marea Britanie după ce compania Findus a început să retragă din supermarketuri unul dintre produsele sale congelate, lasagna de vită, care conținea de fapt, în proporție de aproape 100%, carne de cal. După ce compania Findus a anunțat oficial, la câteva zile după finalizarea testelor, că retrage produsele respective și a învinuit compania furnizorul francez, întregul scandal a căpătat o amploare internațională. La rândul lor, francezii de la Comigel, cei care au preparat lasagna de vită vândută de Findus, au declarat că după ce au fost sesizați de britanici au declanșat o anchetă internă, ce vizează relațiile cu furnizorul de carne, compania franceză Spanghero.  Potrivit jurnaliștilor de la AFP, reprezentanții companiei Spanghero au declarat că firma a cumpărat carnea de vită, care avea drept zonă de origine "Europa", și a revândut-o pur și simplu, dar că dacă a fost vorba într-adevăr despre carne de cal, atunci "ne vom îndrepta împotriva furnizorului român".

Cu toate insistențele jurnaliștilor, reprezentanții Spanghero nu au furnizat și numele acestui furnizor din România, singurele informații, și ele destul de ambigue, venind de la Direcţia franceză de combatere a fraudelor, implicată în anchetă. Potrivit sursei citate, furnizorul Spanghero ar fi un trader cipriot care a subcontractat o comandă a Spanghero către un alt trader din Olanda, iar acesta din urmă s-ar fi aprovizionat singur de la un atelier de preparare a cărnii din România. Compania Findus a început să testeze produsele din carne de vită după ce la mijlocul lunii ianuarie o serie de supermarketuri au decis retragerea mai multor tipuri de burgeri, existând suspiciuni că sunt din carne de cal în loc de carne de vită. Potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, care citează experți din domeniul industriei de prelucrare a cărnii, există dovezi care duc către mafia italiană și poloneză, care ar câștiga milioane de lire în urma înlocuirii cărnii de vită cu cea de cal în timpul procesului de fabricare a diverselor produse ce sunt ulterior comercializate în țările vest europene. Potrivit surselor citate, veterinari și alți angajați ai abatoarelor și fabricilor de prelucrare a produselor din carne sunt amenințați și obligați să certifice drept carnea de cal ca fiind carne de vită. "Mă îngrijorează faptul că avem de-a face cu o rețea criminală internațională și trebuie neapărat să identificăm toți membrii rețelei", a declarat secretarul de stat pe probleme de Mediu, Owen Paterson, adăugând că ancheta ar putea fi preluată în curând de către Departamentul de Combatere a Crimei Organizate, dat fiind amploarea internațională a scandalului. CITIȚI ȘI:
  • SCANDALUL din Anglia ajunge la noi: Cai omorâți în România. Carnea lor, exportată în Marea Britanie și vândută ca ”vită”
TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:
  • DOSAR EVZ Drapelul secuiesc flutură perfect legal pe pământ românesc. Ce spune legea. Maghiarii au câștigat deja în Justiție
  • AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR. "Începusem să inţelegem bulgăreşte, săracii de noi!" - Amintiri din Epoca de Au
  • DE VEGHE PRIN CARCIUMI. Cum să furi de la francezi fără să fii prins!
TOP 3 ARTICOLE POPULARE:
  • Cumpără o casă doar după ce te-ai uitat bine la ea! Află pe ce a dat o britanică 154.000 de lire sterline
  • EXPERIMENTE CUMPLITE care au eșuat și au distrus viața unor oameni
  • Cele mai BÂNTUITE locuri din ROMÂNIA. Tu ai trecut pe acolo?| GALERIE FOTO


Tag-uri: Marea Britanie, scandal, cal, carne de cal, carne de vit?


SPUNE-TI PAREREA
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

Realitatea

B1

Stiri pe surse

Unica

Ziare.com

Capital

Doctorul Zilei

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.