Scandalul de spionaj clatină scaunul lui Merkel

Scandalul de spionaj clatină scaunul lui Merkel

Germania, acuzată că a ajutat SUA să spioneze politicieni și companii internaționale, a declanșat o anchetă internă. Miza este de a afla dacă șefa guvernului știa ce făceau serviciile sale secrete

Când, în 2013, Edward Snowden, fost consultant al National Security Agency (NSA), făcea dezvăluiri despre faptul că americanii îi ascultau telefonul mobil Angelei Merkel, cancelarul german mustra Statele Unite: „Spionarea prietenilor, așa ceva nu se face!” Doi ani mai târziu, șefa guvernului de la Berlin se vede ea însăși prinsă într- un scandal asemănător: este acuzată că și-a spionat cel mai fidel aliat european, Franța.

Potrivit Süddeutsche Zeitung și Der Spiegel, serviciul secret german BND a ajutat NSA să spioneze politicieni francezi și austrieci, ca și înalți funcționari ai Comisiei Europene. Însă scandalul de spionaj are și o dimensiune economică: printre „țintele” centrului de ascultare bavarez de la Bad Aibling s-ar fi aflat și consorțiul Aibus.

Parisul tace

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, Airbus a depus o plângere în Germania, pentru spionaj, și a cerut oficial explicații guvernului de la Berlin. Și Austria a depus plângere la parchetul din Viena.

Parisul a pus însă surdină reacțiilor sale. Mai întâi, pentru că este conștient că interesele comune care îl leagă de Berlin sunt mai importante decât acest incident diplomatic. Apoi, pentru că nu avea niciun interes să abordeze un asemenea subiect delicat în timp ce Legea Informațiilor, acuzată de multe voci că ar favoriza „supravegherea în masă”, se afla în dezbatere în Parlament.

La rândul său, cancelarul german a încercat să minimalizeze subiectul, explicând totul prin pericolul terorist. Însă lucrurile sunt departe de a se fi încheiat pentru Angela Merkel. Miercuri după amiază era programată audierea cu ușile închise a ministrului de Interne german, Thomas de Maizière, în Bundestag. Maizière, unul dintre apropiații lui Merkel, a fost ministru atașat pe lângă Cancelar, însărcinat cu supravegherea BND între 2005 și 2009. Adică exact perioada faptelor în discuție. Dacă se dovedește că Maizière știa, atunci Merkel se va afla într- o situație foarte dificilă.

Guvernul de la Berlin, în pericol

Scandalul de spionaj afectează și marea coaliție de guvernare dintre creștin-democrați și socialdemocrați. Vice-cancelarul social-democrat Sigmar Gabriel a părut că pune în discuție poziția lui Merkel. Gabriel a afirmat că în discuțiile cu cancelarul, acesta a respins acuzațiile. „N-am nicio îndoială că a răspuns corect întrebărilor mele. Dacă nu e așa, dacă BND a făcut într-adevăr spionaj economic, asta ar mina grav credibilitatea statului”. Presa germană a văzut aproape în unanimitate în aceste vorbe un atac abia camuflat. „Ruptura”, titra Bild miercuri, scriind că scandalul de spionaj „îi desparte” pe Merkel și Gabriel. Alți analiști spun că, totuși, coaliția va supraviețui, ascunzându-se în spatele secretului de stat. Mai ales că și demnitari social-democrați sunt implicați în scandal: inclusiv ministrul de Externe Frank Steinmeier, care a semnat acordul de cooperare între BND și NSA, în 2002, ca urmare a atentatelor din 11 septembrie.