Scandalul dezinfectanților: „Evenimentul zilei” a descoperit documente ascunse de autorități. Ministerul Sănătății a făcut trei megacontroale asupra dezinfectanților folosiți în spitale, în perioada 2013-2015

Scandalul dezinfectanților: „Evenimentul zilei” a descoperit documente ascunse de autorități. Ministerul Sănătății a făcut trei megacontroale asupra dezinfectanților folosiți în spitale, în perioada 2013-2015

●Este foarte greu de înțeles de ce în plină isterie mediatică niciun oficial, de la nivelul primului ministru și până la ministrul Sănătății, nu au arătat aceste informații. ● În cei trei ani, Inspecția Sanitară de Stat din subordinea Ministerului Sănătății a controlat mii de spitale, cabinete și policlinici, sute de importatori, producători, distribuitori și comercianți de dezinfectanți, a aplicat zeci de amenzi și a dispus retragerea a sute de mii de produse biocide ● Cea mai mare surpriză este faptul că ministrul demisionar Achimaș- Cadariu a semnat raportul controlului din 2015, care fusese început de Nicolae Bănicioiu, dar nu a suflat o vorbă despre rezultatele acestuia, lăsând impresia generală că asemenea controale nu au existat

Ministrul demisionar al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu s-a lăudat cu marele său control în aproape 250 de spitale și cu rezultatele de la cele 3.526 de probe prelevate, care au ieșit doar în proporție de 5% proaste. Am fost lăsați să credem că e cel mai mare control dintotdeauna desfășurat pe tema efectului dezinfectanților în cazul infecțiilor intraspitalicești. De parcă abia de la tragedia Colectiv încoace s-a descoperit că marea problemă din spitalele românești o constituie infecțiile nosocomiale!

Trei controale de care nu vorbește nimeni

Ei, bine, nu e adevărat! Iar Achimaș-Cadariu știa sigur asta, din moment ce raportul unui alt control național – mult mai mare ca anvergură, desfășurat anul trecut – chiar el l-a semnat!

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul Dacian Cioloș a fost învestit la 17 noiembrie 2015. Ministru al Sănătății a fost, din start, Patriciu Achimaș-Cadariu. Preluase „scaunul” de la fostul ministru al PSD, Nicolae Bănicioiu. Acesta i-a lăsat în brațe un megacontrol, pe care Achimaș l-a semnat și l-a făcut uitat.

FOTO: Nicolae Bănicioiu a făcut cele două controale naționale pe biocide în timpul mandatului său, dar nu mai vorbește de ele

Conform primului document intrat în posesia §Evenimentului zilei±, prezentat în Facsimil 1, în perioada 5 noiembrie – 23 noiembrie 2015, Ministerul Săntății a desășurat, prin Inspecția Sanitară de Stat, un adevărat megacontrol național în 2.416 unități – din care fac parte spitale, școli, cabinete medicale și de înfrumusețare etc.

Au fost făcute inspecții la producători, importatori, distribuitori de biocide (dezinfectanți, cu alte cuvinte), în unitățile de depozitare și desfacere și de prestare a serviciilor, la utilizatori pentru verificarea produselor biocide plasate pe piață. Ba chiar au fost verificate avizele produselor biocide ca să se vadă dacă respectă litera legii.

FOTO: Eugen Nicolăescu a făcut cel puțin un control național de anvergură în timpul mandatului său, dar și el pare să fi uitat

Controlul din noiembrie 2015

Din cele 2.416 unități verificate:

● 41 erau producători de biocide

● 21 erau importatori de biocide

● 73 erau distribuitori de biocide

● 1.953 erau utilizatori de biocide – spitale, școli, cabinete de tot felul etc.

● 82 erau utilizatori profesionali de biocide (firme de curățenie, n.r.)

● 246 erau retaileri de produse biocide (comercianți, n.r.)

Rezultate incredibile!

În urma acestui megacontrol, au fost date 77 de avertismente și 244 de amenzi, în valoare totală de 27.400 de lei. De asemenea, au fost retrași de pe piață: 267 de litri de produse biocide și 109.379 de bucați de produse biocide (adică de flacoane, tablete, comprimate etc.)

FOTO:FACSIMIL 1: Acesta este raportul controlului început de Nicolae Bănicioiu și terminat și semnat de Achimaș-Cadariu

Tot din raportul menționat am aflat că: 66 de produse aveau etichete mincinoase, 36 de produse dezinfectante erau comercializate fără aviz, alte 35 de produse erau expirate și 15 biocide nu erau utilizate corect! Acesta este, pe scurt, raportul megacontrolului semnat de Achimaș-Cadariu!

Uriașul control din 2014

Al doilea document intrat în posesia „Evenimentului zilei”, prezentat în Facsimil 2, este raportul unui alt control național, mai mare decât cel tocmai rezumat, desfășurat în intervalul 15 - 30 septembrie 2014!

În două săptămâni de control, inspectorii de la aceeași Inspecție Sanitară de Stat au verificat 2.659 de unități. Și de această dată au fost studiate avizele produselor din clasa biocide (de la săpun antibacterian, iod, spirt, detergenți, dezinfectanți special pentru spitale etc.), dar și producătorii, importatorii, distribuitorii de biocide, unitățile de depozitare, desfacere și de prestare a serviciilor (a se înțelege că inclusiv firmele de curățenie care folosesc dezinfectanți) și, evident, nu în ultimul rând, utilizatorii acestor produse: spitale, școli, policlinici, cabinete de tot felul etc.

FOTO: FACSIMIL 2: Raportul, realizat în timpul mandatului lui Nicolae Bănicioiu, este semnat de fostul secretar de stat Alin Țucmeanu

Rezultatele sunt, și de această dată, incredibile! La nivel național, au fost date 66 de avertismente, 10 amenzi în valoare totală de 7.600 de lei, 2.462,4 litri de produse biocide și 421 de flacoane, tablete, comprimat etc. retrase de pe piață. Totodată, au fost descoperite 70 de produse etichetate greșit, 29 de produse comercializate fără aviz, 23 de produse expirate și 15 biocide erau folosite în mod greșit.

Controlul din septembrie 2014

Din cele 2.659 de unități verificate:

● 25 erau producători de biocide

● 11 erau importatori de biocide

● 108 erau distribuitori de biocide

● 2.189 erau utilizatori de biocide – spitale, școli, cabinete, etc.

● 89 erau utilizatori profesionali de biocide (firme de curățenie, n.r.)

● 237 erau retaileri de produse biocide (comercianți, n.r.)

Și Nicolăescu a făcut control

Cel de-al treilea document, din Facsimil 3, arată că și fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu controla infecțiile din spitale. Ultimul control național din mandatul său s-a desfășurat în perioada 18 noiembrie – 9 decembrie 2013 și avea drept tematică „verificarea unităților de transfuzii și supravegherea controlului infecțiilor nosocomiale din spitale”.

Controlul din noiembrie - decembrie 2013

● Au fost luate „la puricat” 249 de unități sanitare cu paturi, 2.784 de secții de spital (care totalizează 95.542 de paturi).

Rezultatul? 55 de sancțiuni contravenționale, 3 amenzi în valoare totală de 31.100 de lei și 52 de avertismente împărțite de inspectori. Oamenii lui Nicolăescu constatau că:

● în 1,5% din unitățile controlate nu se respectă planul de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale

● 2,5% din entitățile controlate nu aveau personal calificat angajat la Compartimentul de control al infecțiilor intraspitalicești.

Eugen Nicolăescu: „Primeam informări de la SRI. Erau despre plângerile pacienților"

Spre deosebire de Nicolae Bănicioiu, care doar a recunoscut că primea informări de la SRI, și atât, într-o intervenție la Radio RFI, ieri, fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu a dezvăluit că Serviciul Român de Informații i-a furnizat și lui astfel de documente.

„Informările nu rămâneau la Minister”

„Evident că am primit foarte multe informări de la SRI și în primul și în al doilea mandat, i n formări care aveau carac ter secret și strict secret. Unele dintre ele erau importante și presupuneau măsuri, presupuneau intervenții, altele erau anumite constatări pe care le făcuseră unii sau alții și luai act de ele. (...) Am spus-o și o repet: din ce îmi aduc aminte, n-am primit niciun fel de informare pe asemenea temă, adică în spitalele românești sunt licitații trucate, ca să poată fi avantajată o firmă pentru dezinfectanți sau că dezinfectanții sunt necorespunzători. Sigur, informări referitoare la infecții nosocomiale, prin care erau pacienți care reclamau, asta da. Și atunci sigur că se sesizau spitalele respective, care au competența și obligația legală să se ocupe de infecțiile nosocomiale”, a afirmat Eugen Nicolăescu.

El a explicat, tot la RFI, și care este circuitul în Ministerul Sănătății al acestor documente. „În mod normal, ministrul lua act de ele, dosarele plecau înapoi la Serviciul Român de Informații, pentru că noi n-avem voie să ținem documentele acolo și evident că îți făceai o notiță sau două pe principalele teme care erau ridicate și pentru care trebuia să cauți rezolvări, chemai responsabilii din minister, trasai sarcinile și așteptai rapoartele cu măsurile de realizare”. (Gabriela Dinescu)

Patronul Hexi Pharma, audiat de procurori

Ieri după-amiază, proprietarul Hexi Pharma, Dan Condrea a fost audiat de procurori la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație în dosarul dezinfectanților diluați din spitale. Procurorii au anunțat încă de săptămâna trecută că au început urmărirea penală in rem pentru „zădărnicire a combaterii bolilor” și „falsificarea și substituirea de alimente sau alte produse”. Sâmbătă procurorii și polițiștii au făcut percheziții la clădiri care aparțin firmei Hexi Pharma, dar și acasă la Dan Condrea. Anchetatorii au ridicat documente și probe și din spitalele unde au fost găsite probe neconforme. Au fost vizate 25 de unități sanitare din București și alte 21 de județe. (Gabriela Dinescu)

Dacian Cioloș vrea sancțiuni mai aspre pentru produse neconforme

Guvernul va modifica reglementările privind achiziția și controlul dezinfectaților pentru spitale, a anunțat primul ministru Dacian Cioloș, care asigură interimatul la Ministerul Sănătății, după demisia lui Patriciu Achimaș- Cadariu. În seria revizuirilor va intra și „partea de teste legate de infecțiile nozocomiale, care datează din 1982”, a precizat premierul. Cioloș a afirmat că, ieri, a semnat în acest sens un ordin de ministru, astfel că, la Ședința Guvernului de astăzi se va discuta o hotărâre legată de înăsprirea sancțiunilor în domeniu. Premierul a mai spus că vor continua „testele încrucișate în spitale”, mai ales pe secțiile cu risc mare de infecție. Cioloș a promis că și problema achizițiilor va fi „clarificată”. Astăzi vor sosi primele rezultate de la ICECHIM, care a realizat testele de concentrație pe probele prelevate de la Hexi Pharma, urmând să fie testate și produsele altor furnizori în perioada următoare. (Gabriela Dinescu)