Scandalul transfuziilor greșite de la Craiova. Medic-șef demis și câteva asistente sancționate după ce doi oameni au murit

Scandalul transfuziilor greșite de la Craiova. Medic-șef demis și câteva asistente sancționate după ce doi oameni au murit

Primele măsuri luate în cazul celor 12 pacienți ai Spitalului Filantropia din Craiova care, pe 24 februarie, au primit sânge din grupe greșite, doi dintre ei murind: șeful de secție și-a pierdut funcția, asistentul șef stă două luni acasă, iar alte trei asistente sunt „arse” la salariu pentru că n-au respectat procedurile

Potrivit directorului medical al Spitalului „Filantropia” din Craiova, dr. Lorena Dijmărescu, în cazul șefului Secției de Hematologie, prof. dr. Dragoș Găman, comisia de disciplină a stabilit că acesta nu și-ar fi îndeplinit obligațiile de serviciu.

„S-au constatat vicii de procedură în ceea ce privește transportul materialelor biologice și supravegherea transfuziilor, fără să fie vorba de o culpă medicală, profesorul Găman neîndeplininduși atribuțiile din punct de vedere administrativ. Ca atare, a fost demis din funcție, de la 1 mai. De asemenea, pe o perioadă de două luni a fost suspendat din funcție și asistentul-șef al secției și au fost sancționate asistentele care se aflau în tura respectivă pentru că nu au îndeplinit toate procedurile”, a declarat ea, presei locale.

Parchetul face anchetă

Ne puteți urmări și pe Google News

La șase dintre cei 12 pacienți ai Spitalului „Filantropia” din Craiova, care în urmă cu o două luni au fost supuși unor transfuzii de sânge din grupe greșite, au apărut reacții adverse, iar doi dintre ei - o femeie de 81 de ani și un bărbat de 64 de ani - au decedat.

Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, care efectuează cercetări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, a dispus efectuarea unei expertize medico-legale serologice de către Institutul de Hematologie București.

În urma necropsiei, s-a constatat că femeia a decedat în urma unei insuficienţe cardio-circulatorii și a unui infarct miocardic, iar bărbatul a murit din cauza aceluiași timp de insuficiență, pe fondul unei leucemii acute.

Nereguli penalizate de DSP

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a amendat Spitalul cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia și cu câte o mie de lei pe medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii și alți trei asistenți din Hematologie.

În urma unei anchete proprii, inspectorii DSP Dolj au constat că transfuziile s-au făcut în absența medicului curant, că foile de observație și documentele UTF ale pacienților în cauză erau incomplete sau recompletate, și că nu conțineau acordul bolnavului de a primi transfuzie și nici ora la care a început sau s-a terminat procedura.