Scenariul destrămării URSS se repetă. Rusia se încovoaie sub greutatea sancțiunilor economice

Scenariul destrămării URSS se repetă. Rusia se încovoaie sub greutatea sancțiunilor economice

Oligarhii ruși văd în actuala criză economică din țară, rezultat direct al sancțiunilor impuse de Occident, semnele instabilității de dinaintea prăbușirii Uniunii Sovietice.

Vântul schimbărilor economice care bate la Moscova îi pune pe jar pe oligarhii ruși. Investitorii străini părăsesc Rusia, captivă acum în cel mai tensionat conflict cu Occidentul de la încheierea Războiului Rece, inflația crește alarmant în timp ce prețul petrolului scade treptat, vești proaste care îi fac pe oamenii de afaceri apropiați Kremlinului să se teamă ca un scenariu economic similar celui care a ajutat la prăbușirea Uniunii Sovietice să nu se repete.

Haos în economie

„URSS s-a destrămat din cauza incompetenței crase a conducerii sovietice care nu a respectat niciuna din legile progresului economic. Este foarte important să învățăm din lecțiile istoriei”, a declarat, într-o conferință, Gherman Gref, șeful Sbersbank, cea mai mare bancă din Rusia, vizată de sancțiunile economice impuse de Occident după intervenția rusă din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cifrele susțin avertismentul lansat de Gref: în prima jumătate de an investitorii străini au scos circa 75 de miliarde de dolari din țară, rubla continuaă să se devalorizeze, iar Banca Națională a pompat numai luna aceasta circa trei miliarde de dolari din rezerva de stat pentru a încetini acest declin, prețul petrolului (bază a exporturi - lor rusesști) a scăzut cu peste 20 la sută în ultimile trei luni, la sub 90 de dolari barilul. Economia rusă stagnează, dar analiștii întrevăd o gravă recesiune în curând.

Un alt semnal care îi îngrijorează pe oligarhii ruși este lăcomia Kremlinului, care, pentru a atenua declinul economic, naționalizează companii private, în special cele care operează în ramuri cheie, precum extracția de hidrocarburi.

Mobilizarea resurselor

Amintind de cazul Yukos, o altă companie, Bașneft, a fost trecută în proprietatea statului, iar patronul său, Vladimir Ievtușenkov, băgat după gratii pe baza unor pretexte. Arestarea sa sumară este însă un motiv în plus pentru a convinge investitorii străini să ocolească Rusia, comentează ziarul american „Washington Post”. Naționalizarea Bașneft este rezultatul noii strategii de la Kremlin care, pentru a ține piept în lupta cu Occidentul, are nevoie de toate resursele economice de care dispune Rusia.

Carne de crocodil și cangur

Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselhoznadzor) a aprobat importurile de carne de crocodil din Filipine, pentru a înlocui carnea de vită și porc provenită din Occident care este supusă unui embargou de la începutul lunii august, în replică la sancțiunile Occidentului, informează Moscow Times. În plus, o serie de oficiali ruşi au vizitat India pentru a discuta posibilitatea importurilor de carne de bivol, după ce mai mulţi ani au respins inițial această posibilitate din cauza îngrijorărilor cu privire la calitate. De asemenea, cotidianul oficial Rossiiskaya Gazeta a publicat recent un articol care laudă calitățile culinare ale unor tipuri de carne exotice pentru majoritatea populației Rusiei precum cangur, rechin sau struț.