Schimbări peste schimbări. Cum va arăta Bac-ul în 2018

Schimbări peste schimbări. Cum va arăta Bac-ul în 2018

Ne mai despart doar câteva zile de afișarea rezultatelor de la simulările examenelor naționale. În acest an, clasa a XI-a a făcut cunoștință cu noul tip de subiecte de Bac pe care îl vor avea de rezolvat elevii începând cu anul 2018

La limba și literatură română, elevii vor avea de pregătit mai multă materie, dar examenul, în ansamblul său, nu este cu mult mai greu, spun profesorii. Schimbarea venită de la autorități apare în contextul în care în sesiunea anterioară de examene, cele mai multe contestații au fost înregistrate la proba de la română.

Rata de promovare nu a crescut

În 2016, la examenul maturității, rata de promovare a fost aproape identică cu cea din anul precedent. Au promovat 66,7% dintre înscriși, cu doar 0,3% mai mult decât în 2015, acesta fiind, de altfel, o altă cauză posibilă pentru modificarea tipului de subiecte de la Bac.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care vor fi cerințele

La română, noul tip de subiecte diferă substanțial de cele cu care erau obișnuiți candidații, mai ales la primele două subiecte. La subiectul I va fi un text nonliterar, pe baza căruia vor fi alcătuite alte tipuri de cerințe. În ceea ce privește subiectul al II-lea, elevii vor trebui să demonstreze apartenența unei opere literare la un gen literar epic sau liric. Subiectul al III-lea rămâne la fel, însă vor fi cerute doar trei repere în loc de patru.

„Subiectele sunt mai grele”

Cristina Gherashim, profesor de limba și literatura română, crede că de anul viitor nu vor mai fi multe contestații la română. „Am văzut structura subiectelor și este mai grea decât ce aveau de rezolvat până în prezent. Elevii vor fi nevoiți să știe destul de bine trăsăturile curentelor literare, după cum au arătat-o subiectele de la simulare. Dacă până acum puteai avea noroc și ,,să pici pe subiect” la punctul al III-lea, de anul viitor lucrurile stau diferit. Ei vor avea de creionat curente literare la două subiecte, ceea ce presupune o stăpânire mai bună a materiei pe care o au de pregătit. La clasa a XI-a, la simulare, au avut și genul epic și genul liric. Totuși, nu e cu mult mai greu. Pe de altă parte, de subliniat este că toată rezolvarea este mai schematică și lasă mai puțin loc interpretărilor personale ale corectorilor, ceea ce este un avantaj”.

Rezolvarea contestațiilor, schimbată

O modificare mult aș teptată la examenele naționale apare chiar din acest an. Până acum, toate lucrările trimise la recorectare care aveau diferențe mai mari de 0,5 puncte rămâneau cu nota inițială, dar din acest an, orice sutime contează și modifică rezultatul final. Schimbarea a avut loc după ce Evenimentul Zilei a desfășurat, vara trecută, o campanie dedicată acestei prevederi legale care producea o mulțime de nemulțumiri. Astfel, în metodologia aprobată pentru Bacul din 2017, se precizează că orice diferență, fără să țină cont de pragul de 0,50 sutimi, va fi luată în calcul.

Vineri, rezultatele la simulări

Vineri, 31 martie, o nouă rundă de emoții pentru elevii români. Afișarea rezultatelor la simulări este așteptată cu sufletul la gură, mai ales că anul trecut nu au fost deloc optimiste. În ceea ce privește simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, rezultatele din 2016 indică o rată de promovare (medie generală peste 6 și note peste 5 la toate probele) de 28,51% la clasa a XI-a, respectiv 38,39% la clasa a XII-a.