SCLAVAGISM ÎN SECOLUL XXI. Prefectul de Argeș: „Primarul este vinovatul moral pentru ce s-a întâmplat la Berevoești”

SCLAVAGISM ÎN SECOLUL XXI. Prefectul de Argeș: „Primarul este vinovatul moral pentru ce s-a întâmplat la Berevoești”

O anchetă a Corpului de Control al prefectului județului Argeș a stabilit că edilul Florin Proca știa despre ororile din localitate. Șeful județului, Cristian Soare, a declarat că l-a amendat pe primar și a verifi cat toate comunele în care locuiesc comunități mari de rromi

La două săptămâni după descoperirea, de către DIICOT a cazurilor de sclavagism din comuna Berevoești, județul Argeș, prefectul Cristian Soare a anunțat un prim bilanț al verificărilor efectuate de Corpul de Control. Oficialul județean a declarat că, în urma cercetărilor efectuate la Primăria Berevoești și în satul Gămăcești, locul în care copii, femei și bărbați erau sechestrați și ținuți în lanțuri, reiese că primarul localității, Florin Proca, știa de existența situației. Mai mult decât atât, prefectul îl acuză pe edil că a sesizat autoritățile abia în noiembrie 2015, după ce un necunoscut, din acea zonă, a murit în condiții suspecte. Din informațiile obținute de EVZ reiese că Proca este la al doilea mandat de primar iar înaintea sa edil a fost tatăl acestuia.

FOTO: Florin Proca

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristian Soare: „Am verificat toate localitățile cu populație de etnie romă”

Într-o discuție pe tema descoperirilor făcute de inspectorii prefecturii, Cristian Soare ne-a dezvăluit o parte din rezultatul anchetei.

EVZ: Ce ați descoperit, domnule prefect?

Cristian Soare: Au fost efectuate verificări la toate cele 38 de familii incriminate de autorități. Am descoperit că 14 dintre acestea încasau și ajutoare sociale de la primărie. În aceste condiții, ori nu au fost efectuate anchetele sociale, ori au fost efectuate superficial. Altfel, nu se putea să nu se afle despre situația acelor persoane sechestrate. Îl consider pe primar vinovatul moral de această situație”.

EVZ: Concret, la ce vă referiți?

Cristian Soare: Primarul, după cum chiar el afirma în cele două adrese trimise poliției, după decesul suspect din noiembrie 2015, știa de existența unor minori supuși la muncă forțată în localitate, însă nu a făcut nimic concret pentru identificare și salvarea acestora. În toată această situație de o gravitate extremă, primarul s-a limitat să trimită două adrese și să efectueze formal o așazisă anchetă socială care nu a descoperit nimic”.

EVZ: Ce se întâmplă în aceste condiții?

Cristian Soare: Am dispus verificări pentru a stabili dacă cei 14 mai au vreo sursă de venit. Dacă se confirmă, li se va suspenda plata ajutoarelor sociale.

EVZ: Ce măsuri ați luat?

Cristian Soare: Am aplicat opt sancțiuni. Dintre acestea, primarul a fost sancționat cu 7.500 de lei, secretarul cu 7.500 de lei iar asistentul social cu 2.000 de lei.

EVZ: Continuă ancheta?

Cristian Soare: Da. Acesta este doar un raport preliminary, în urma căruia am descoperit aceste nereguli.

EVZ: La nivelul județului Argeș ați mai descoperit alte situații?

Cristian Soare: Mulțumesc de întrebare. Vă spun că am dispus verificarea, împreună cu poliția, jandarmeria, protecția socială, localitățile cu comunități mari de rromi și nu am mai descoprit o situație ca cea de la Berevoiești. Profit de acest lucru să vă transmit, însă, că am cerut primarilor din comunele în care sunt aceste comunități să avem întâlnire cu ei, cu liderii romilor și cu directorii de școli pentru a avea un dialog pe această temă, pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple

EVZ: Care sunt acele comune?

Cristian Soare: Valea Mare Pravăț, Cetățeni, Stoenești și Dragoslavele.