Școlile profesionale încep recrutările. Asigură transport și burse

Școlile profesionale încep recrutările. Asigură transport și burse

La doi ani de la înființare, programul care ar putea salva sistemul educațional românesc se zbate încă să atragă elevi, deși absolvenții au joburile asigurate și facilități în cei trei ani de studiu.

Mai sunt doar câteva zile până se va da startul înscrierilor la școlile profesionale, în perioada 26-27 mai, dar prea puțini elevi de clasa a VIII-a sunt interesați să ocupe unul dintre cele peste 20.000 de locuri disponibile în toată țara. În încercarea de a acopere deficitul, inspectorii școlari din Capitală au dat, ieri, startul unei campanii pentru promovarea acestei forme de învățământ.

Meseriași cu diplomă

Peste 20 de colegii și licee bucureștene vor organiza admiterea pentru cursuri profesionale de trei ani, pentru calificări precum mecanic auto, tinichigiu-vopsitor auto, lăcătuș mecanic, sculer matrițer, operator mașini comandă numerică, zugrav, vopsitor, brutar, bucătar sau confecționer textile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reintroduse acum doi ani prin ordin al ministrului Educației de la acea vreme, Daniel Funeriu, aceste școli nu au reușit să atragă suficienți elevi.

„Carența” de meșteri este enormă, spun experții din spatele acestei campanii, iar unele companii pierd și câte trei-patru luni încercând să găsească un electrician. Principalele argumente pentru care absolvenții de gimnaziu ar trebui să ia în considerare varianta școlii profesionale sunt: bursa lunară de 200 de lei plus transportul asigurat, practica în companiile de profil, unde pot deveni ulterior angajați, dobândirea unei calificări cu recunoaștere europeană și posibilitatea de a relua cursurile liceale.

Mai mult, în unele școli, cum este cea de la Brașov, angajatorul oferă un supliment de 200 de lei, asigură masa și echipamentele de protecție.

Prima promoție, în această vară

Anul acesta va încheia studiile prima promoție de elevi de profesională. În jur de 13.000 de tineri vor absolvi, cam 3% din procentul unei generații, în contextul în care media europeană este undeva la 15%-20%.

Elevii care termină anul acesta clasa a VIII-a pot vedea lista completă a calificărilor oferite de școlile profesionale din țară pe site-ul oficial al programului www.alegetidrumul.ro.