Sculptorul Mihai Buculei și-a văzut visul împlinit: Monumentul „Aripi”, din fața Casei Presei, va fi inaugurat luni

16-05/aripi-rzv-9637_1-465x390
Autor: | | 11 Comentarii | 918 Vizualizari

„Aripi”, monumentul realizat de sculptorul Mihai Buculei în memoria luptătorilor anticomunişti, va fi inaugurat luni, 30 mai.

Piațeta din fața Casei Presei nu va mai fi un șantier. Monumentul  „Aripi” este amplasat chiar în fața Casei Presei, din București, pe locul în care, decenii de-a rândul, a domnit statuia lui Lenin.

Sculptorul Mihai Buculei ne-a declarat că astăzi s-a făcut recepția lucrării, iar luni, la ora 17.00, este invitată multă lume. Acest moment al este așteptat de foarte mulți ani.  

  Speranța

„Aripi” este  o metaforă a speranţei, a luptei, a libertăţii. Aripile-suflet zboară. „Se rup de pământ şi se duc în sus. Ca speranţa celor din puşcării… Câţi au murit, câţi au fost torturaţi şi chinuiţi... De fapt, ei au învins prin voinţa lor”, ne spunea sculptorul Mihai Buculei, acum câteva luni, când cele trei aripi încă erau la pământ, în curte aunei fabrici de pe lângă Ploiești.

Monumentul cântărește peste 130 de tone, este realizat din oțel inoxidabil. De la sol la vârful aripii are 31 de metri. Lucrarea stă pe o movilă de șapte metri și se adaugă și aceștia la înălțimea obiectului. Lățimea unei aripi are nouă metri și jumătate. La baza celor trei aripi este o movilă, un tumul. Până luni, se mai lucrează la ultimele detalii. Se lustruiește granitul, se face curat în jurul monumentului.

 „Tumulul simbolizează mormântul celor dispăruți în pușcării. Aceast, după ați văzut, a fost acoperit cu gazon verde, a fost pus și granitul roșu, din cel care era pe soclul lui Lenin”, ne-a explicat sculptorul.

„Aripi” va deveni un simbol naţional, pentru că vorbeşte despre cei mulţi, chinuiţi de comunişti, despre lupta şi rezistenţa lor. 
Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
loading...