Scumpiri la mâncare, în ajun de Sărbători

Scumpiri la mâncare, în ajun de Sărbători

După ce s-a ieftinit pe ici pe colo, pâinea s-a scumpit la loc odată cu creșterea accizei la benzină de la 1 aprilie și a prețului la gaze naturale. Producătorii mici sunt primii afectați.

Acum o jumătate de an, Guvernul a scăzut taxa pe valoarea adăugată la produsele de panificație, la numai 9%. Unii producători au redus, alții au menținut prețurile. Mulți au recurs însă la creșteri de preț în 2014. Motivul? S-au scumpit și gazele, și combustibilii, prin introducerea accizei de 7 eurocenți. Presiunea pe majorări a venit în special la nivelul micilor producători și a afectat toate domeniile alimentare.

Prețul clasicei franzele de 300 de grame a cunoscut fluctuații importante, în ton cu deciziile autorităților. De la 90 de bani, cât ajunsese după ieftinirea din TVA, prețul a crescut la loc la 1 leu, în ultimele zile. Nici la specialități situația nu diferă. De exemplu, reprezentanții unei o fabrici din București care vinde specialități de pâine toast, ne-au declarat că produsele s-au scumpit în ultimul timp, cu circa 10%.

Scumpiri la micii producători

Ne puteți urmări și pe Google News

Există și producători care ne-au declarat că nu au făcut majorări și au rămas cu prețurile reduse, chiar și după ce s-a scumpit benzina. Un exemplu este Vel Pitar. Scumpirile apar mai întâi la producătorii de talie mică. „De regulă, micii producători nu pot lucra cu depozitele pentru că nu fac livrări în cantități mari. Așa că duc marfa pe cont propriu, și fac transporturi mai dese.

Costul de transport crește cu atât mai mult cu cât s-au scumpit și combustibilii”, a declarat pentru Evz Delia Nica, directorul Asociației Marilor Retaileri din România. Costul cu transportul se reflectă în prețul final, de la raft. Mai mult, spun specialiștii din piață, scumpirile vor apărea mai devreme sau mai târziu și la mari producători.

Evaziunea lovește în producătorii cinstiți

Chiar dacă vând mai scump, în industria de panificație, producătorii au ajuns în ultimii ani într-o situație dramatică, fiind loviți dintr-o parte de creșteri de costuri și, din cealaltă, de evaziune. Viorel Marin, șeful Asociației naționale a industriilor de morarit și panificație, spune că după scăderea TVA la pâine a fost vizibilă reducerea evaziunii, dar se mențin vechile metehne. „Controalele se fac, se întocmește dosar penal, se confiscă mașinile, dar când se ajunge la judecător, acesta le dă înapoi, după trei zile. Când am întrebat pe cei care fac controlul ce se întâmplă ni s-a spus că nu se amestecă în actul justiției”, a declarat acesta pentru Evz. Efectul evaziunii este teribil asupra prețurilor. Cine produce fără taxe își permite să vândă extrem de ieftin, obligându- i pe cei care lucrează curat să comercializeze la rândul lor la un preț mic, însă la care de abia își pot acoperi cheltuielile.

„Presiunea venită din partea scumpirii benzinei nu afectează mult prețurile, ci în procent de 0 și ceva la sută. Dar multe firme vând foarte ieftin, obligate de cerere, și ca urmare poate că, după ce și benzina s-a scumpit, au fost obligate să crească prețurile”, a explicat și Aurel Popescu, șeful patronatului din panificație, Rompan. Așa se explică majoritatea scumpirilor din ultimul timp. Evaziunea pe piața de panificație este estimată la 70%.

Goana după profit

La restul produselor alimentare, fiecare a putut observa scumpirile pe cont propriu, în funcție de ce produse preferă. În cadrul unui mare supermarket din Capitală, de exemplu, regăsim pe rafturi conserve de fasole de 250 de grame care, în doar o lună și jumătate, s-au scumpit de la 2,8 lei la aproape 4 lei. În alt magazin am observat scumpiri substanțiale la paste făinoase – circa 70 de bani în plus la prețul de acum o lună, de 2,5 lei. În rest, la fructe, legume, și chiar carne, prețurile sunt oricum volatile, așa că vedem în plus sau în minus câțiva zeci de bani sau lei de la o lună la alta. De vină nu sunt numai creșterile de prețuri la producători. „Sunt retaileri care au exploatat din plin nevoile oamenilor și au scumpit atât alimentele de post cât și pe cele specifice Sărbătorilor”, ne-a declarat un specialist.