Se îngroașă gluma! Grevă generală în toate spitalele, în 31 octombrie

Se îngroașă gluma! Grevă generală în toate spitalele, în 31 octombrie

Liderii Federației Sanitas au anunțat, ieri, calendarul protestelor, după ce n-au reușit să se înțeleagă cu guvernanții pe tema majorărilor salariale. Protestele încep din 20 septembrie și vor escalada treptat

Nemulțumiți de discuțiile purtate ieri cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și cu cel al Muncii, Dragoș Pîslaru, sindicaliștii de la Sanitas au anunțat că încep războiul sindical. Pentru asta au stabilit un calendar de proteste.

Conflict în 7 etape

„Pe 20 septembrie vom picheta Ministerul Muncii cu peste 200 de oameni, pe 27 septembrie vom picheta Ministerul Finanțelor tot cu 200 de oameni, iar pe 4 octombrie vom picheta Ministerul Sănătății cu peste 200 de oameni”, a explicat președintele Sanitas, Leonard Bărăscu. Cel de-al patrulea protest se va desfășura în 11 octombrie, la Parlamentul României. „Apoi, pe 12 octombrie vom avea o grevă japoneză cu purtarea de banderole, iar în 19 octombrie vom avea o grevă de avertisment cu încetarea activității timp de două ore, dimineața între orele 08:00 - 10:00”, a mai spus liderul Sanitas.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă nu le vor fi soluționate revendicările, „pe 31 octombrie vom declanșa o grevă generală”, a precizat Bărăscu. El susține că pacienții nu vor avea de suferit în timpul primelor șase manifestări, pentru că „vor fi tratați chiar mai bine decât în alte zile”. Sanitas are peste 100.000 de membri.

Cer extinderea Ordonanței 20

„Dorim ca întreg personalul TESA să fie introdus în Ordonanța 20 (act normativ care majorează salariile bugetarilor și care a intrat în vigoare la 1 august, n.r.), să se rezolve problema salarială pentru cei 1.800 de funcționari publici din direcțiile de sănătate care au fost excluși din această Ordonanță, pentru colegii din creșe și grădinițe”, a precizat, la rândul său, prim-vicepreședintelui Sanitas, Marius Sepi. De asemenea, Sepi a explicat că sindicaliștii vor „rezolvarea de urgență a diferențelor de salarizare între medicii din spitalele clinice și neclinice precum și dintre asistentele medicale în funcție de studiile pe care le au - superioare sau postliceale”. Liderii Sanitas au ținut să sublinieze că sindicaliștii din sănătate nu vor renunța la proteste decât dacă li se rezolvă toate doleanțele. Efortul bugetar lunar pentru aceste majorări salariale ar fi de circa 6 milioane lei, potrivit sindicaliștilor.

Miniștrii o țin pe-a lor. Au „deschidere la dialog”

În timp ce reprezentanții Sanitas au ieșit pe picior de război de la discuții, cei doi miniștri - al Sănătății, Vlad Voiculescu, și al Muncii, Dragoș Pîslaru, au transmis, într-un glas, că „sunt în continuare deschiși dialogului”. Ambii au dat asigurări că principala lor prioritate este „găsirea unor soluții” pentru categoriile de personal omise din OUG 20/2016, respectiv OUG 43/2016”, dar au spus că „rezolvarea problemelor din sistemul de salarizare nu este posibilă decât prin aprobarea unei Legi unitare de salarizare, document la care Ministerul Muncii, deja lucrează cu toți partenerii sociali”.